Sprawdzenie czy ścieżka poprawna
Nie znalazłem na forum, a że potrzebowałem taki mały programik do sprawdzenia czy ścieżka jest poprawna coś naskrobałem... jak widac poniżej.
Co do samej idei - poprzebowałem programu który sprawdzi czy tekst zawarty w zmiennej path (PathIN) może być zinterpretowany jako ściezka. Zarówno z nazwą jak i bez nazwy pliku. Wadą tego programiku jest iż w przypadku gdy ściezka jest poprawna ale plik nie istnieje fizycznie, to zostaje on utworzony.
Oczywiście wszystkie komentarze i uwagi mile widziane.
Co do samej idei - poprzebowałem programu który sprawdzi czy tekst zawarty w zmiennej path (PathIN) może być zinterpretowany jako ściezka. Zarówno z nazwą jak i bez nazwy pliku. Wadą tego programiku jest iż w przypadku gdy ściezka jest poprawna ale plik nie istnieje fizycznie, to zostaje on utworzony.
Oczywiście wszystkie komentarze i uwagi mile widziane.
Robię co lubię, lubię co robię: satysfakcja gwarantowana dla mnie i dla szefa...
też o tym myślałem ale jeśli dobrze kojarzę to ta funkcja sprawdza czy plik albo katalog istnieje. A co w przypadku gdy nie istnieją choć forma zapisu ścieżki jest poprawna?
Robię co lubię, lubię co robię: satysfakcja gwarantowana dla mnie i dla szefa...
TO wtedy możesz stworzyć foldery/plik i później je usunąć. Wtedy będziesz miał pewność, ze jest poprawna.
właśnie to robi ten programik, tyle że nie usuwa pliku
ściezki nie muszę stworzyć by sprawdzić, tylko plik
ściezki nie muszę stworzyć by sprawdzić, tylko plik
Re: Sprawdzenie czy ścieżka poprawna
Użyj Path Type z palety Advanced File Function. Za helpemkicaj pisze:też o tym myślałem ale jeśli dobrze kojarzę to ta funkcja sprawdza czy plik albo katalog istnieje. A co w przypadku gdy nie istnieją choć forma zapisu ścieżki jest poprawna?
This function does not verify that the path exists on the computer. It checks only the syntax of the path. Use the File/Directory Info function to verify that a file or directory exists on the computer.
To opakowany File/Directory Info z obsługą błędu w przypadku gdy plik nie istnieje lub jest w lib.PiDi pisze:Check if File or Folder Exists.vi ?
jest użyty. Problemem jest gdy w sprawdzana "ścieżka" jest typu "Aj waj co ja zrobiłem" albo "765kgvmlxc7w2 gjggk kjg" ;) itp. Funkcja zwraca wtedy 1, a to nie jest poprawna ścieżkaTMa pisze: Użyj Path Type z palety Advanced File Function. Za helpem
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
No to zwraca prawidłowo - to, co napisałeś, to są ścieżki względne.kicaj pisze:jest użyty. Problemem jest gdy w sprawdzana "ścieżka" jest typu "Aj waj co ja zrobiłem" albo "765kgvmlxc7w2 gjggk kjg" ;) itp. Funkcja zwraca wtedy 1, a to nie jest poprawna ścieżkaTMa pisze: Użyj Path Type z palety Advanced File Function. Za helpem
Wróćmy może do początku, bo chyba nie do końca się rozumiemy: co dla Ciebie oznacza "poprawna ścieżka"? Jakieś przykłady poprawnych i niepoprawnych?
OK, widzę gdzie się zamotałem... dzięki za wyjasnienia
Samo path Type jest dla mnie wystarczające + empty path...
Zrobiłem to tak:
Samo path Type jest dla mnie wystarczające + empty path...
Zrobiłem to tak:
- Załączniki
-
- PathCorrect.vi
- LabView2013
- (12.95 KiB) Pobrany 351 razy
-
To jeszcze zamiast tego porównania z pustą ścieżką użyj Empty String/Path? i będzie bomba ;)
no też można... dzięki
jaki byłby zysk z tego że funkcję "różne od empty path" zastąpi się funkją "empty string/path" + "not"?
jaki byłby zysk z tego że funkcję "różne od empty path" zastąpi się funkją "empty string/path" + "not"?
-
Żaden, tak tylko rzuciłem - może dzięki temu jakaś jedna więcej osoba we wszechświecie dowie się, że taka funkcja w ogóle istnieje