Witam,
na początku chciałabym zaznaczyć , że wiem , iż ten temat nadaje się pod zakładkę "Sprzęt" , ale TU mam nadzieję otrzymać szybciej pomoc.
Otóż tworzę program w LabView zbierający dane z użyciem karty A/C (tj w tytule) , chodzi mi o instalację sterowników , moje pytanie jest takie czy miejsce instalacji jest obojętne czy musi być "podpięte" pod folder/pliki LabView ???
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, jak mogę zrobić pierwsze próbne pomiary? Chodzi o to, że dowiedziałam się, iż wystarczy mi zwykły drucik , ale nie wiem jak , gdzie dokładnie go podłączyć , no a sam drucik nie da przecież sygnału napięcia czy czego kolwiek... Pierwszy raz mam do czynienia z karta A/C i poznaję dopiero sam LabView...
To moja bardzo pilna prośba , czy jest ktoś w stanie mi pomóc ?
Pozdrawiam
Paulina
Nie duplikujemy tematów. Pitol
NI USB 6009 - instalacja sterownika
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.0
Re: NI USB 6009 - instalacja sterownika
Hej
Możesz przylutowac dwa kabelki do bateryjki ... i podpiąć do masy i AI...... albo kup w ogrodniczym lampke ssolarną do ogrodu .... zrób trepanacje ... i kabelki zamiast do akumulatora podłącz do masy i AI karty.... wtedy to juz wypas ....;-)
Z pozdrówkami
Daniel
Możesz przylutowac dwa kabelki do bateryjki ... i podpiąć do masy i AI...... albo kup w ogrodniczym lampke ssolarną do ogrodu .... zrób trepanacje ... i kabelki zamiast do akumulatora podłącz do masy i AI karty.... wtedy to juz wypas ....;-)
Z pozdrówkami
Daniel
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
NI USB 6009 - instalacja sterownika
Co do "miejsca gdzie są sterowniki" to raczej nie powinnaś mieszać nic poza ustawienia proponowane przez instalator sterowników.
Sterowniki do tej karty są standardowo w Device Drivers dostarczane wraz z płytkami instalacyjnymi LabVIEW lub do ściągnięcia z sieci.
Jak już masz wszystko zainstalowane to powinnaś uruchomić MAXa (Measurement and Automation eXplorer), gdzie Twoja karta powinna być widoczna (jeśli jest podpięta). Będziesz tam mogła podejrzec np. pinout karty, który pozwoli Ci odpowiednio podpiąć cokolwiek do niej.
Co do podpinania drucików... sprawdź najpierw co podpinasz, żeby przypadkiem nic nie spalić.
Wstukaj w google usb6009 examples. To samo możesz zrobić w Help -> Find Examples...
Jeśli natrafisz na problem to pisz. Tylko konkretnie, z czym problem, gdzie i jak. Bo na ogólne pytania dostaniesz odpowiedź jak kolegi powyżej...
Sterowniki do tej karty są standardowo w Device Drivers dostarczane wraz z płytkami instalacyjnymi LabVIEW lub do ściągnięcia z sieci.
Jak już masz wszystko zainstalowane to powinnaś uruchomić MAXa (Measurement and Automation eXplorer), gdzie Twoja karta powinna być widoczna (jeśli jest podpięta). Będziesz tam mogła podejrzec np. pinout karty, który pozwoli Ci odpowiednio podpiąć cokolwiek do niej.
Co do podpinania drucików... sprawdź najpierw co podpinasz, żeby przypadkiem nic nie spalić.
Wstukaj w google usb6009 examples. To samo możesz zrobić w Help -> Find Examples...
Jeśli natrafisz na problem to pisz. Tylko konkretnie, z czym problem, gdzie i jak. Bo na ogólne pytania dostaniesz odpowiedź jak kolegi powyżej...