Witam,
jak zrobic w Waveform Chart - Scope Chart aby skala na osi X z kolejnym wykresem nie zmienała się i była wpisana na stałe ?.
pozdro
skala w Waveform Chart
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
skala w Waveform Chart
Wydaje mi się, że nie ma banalnego rozwiązania, które sprowadzałoby się do paru kliknięć (ale mogę się mylić).
Można próbować zmusić wykres do rozpoczynania od 0 każdego cyklu, ale nie widzę w tym sensu.
Zamiast tego proponowałbym przerzucić się na Waveform Graph, który można zdecydowanie łatwiej kontrolować.
EDIT:
Na upartego można. Trochę więcej niż parę kliknięć, ale działa. Mimo wszystko wolałbym to zorganizować jako Waveform Graph.
Waveform Chart ustawiony jest na 100 próbek (Chart History Length). Skala wykresu jest ustawiona 0-99.
Można próbować zmusić wykres do rozpoczynania od 0 każdego cyklu, ale nie widzę w tym sensu.
Zamiast tego proponowałbym przerzucić się na Waveform Graph, który można zdecydowanie łatwiej kontrolować.
EDIT:
Na upartego można. Trochę więcej niż parę kliknięć, ale działa. Mimo wszystko wolałbym to zorganizować jako Waveform Graph.
Waveform Chart ustawiony jest na 100 próbek (Chart History Length). Skala wykresu jest ustawiona 0-99.
skala w Waveform Chart
Kliknij prawym przyciskiem na indicator chartu, najedz myszką na create >> property node >> X scale, lub Y scale w zależności którą chcesz modyfikować odszukaj Range i wybierz: Maximum minimum i minor increment (ustaw go na 0).
Wyłącz też auto-skalowanie osi.
Mam nadzieję, że o to Ci chodziło.
Wyłącz też auto-skalowanie osi.
Mam nadzieję, że o to Ci chodziło.
Ja tu tylko wklejam linki ale i tak możesz kliknąć pochwal ;)
- Pitol
- Moderator
skala w Waveform Chart
A sprawdziłeś jak to zadziała? Nie sprawdziłeś i piszesz głupoty.
skala w Waveform Chart
Masz racje, nie działa Przepraszam i obiecuje poprawę.
Ja tu tylko wklejam linki ale i tak możesz kliknąć pochwal ;)
Re: skala w Waveform Chart
Dzięki,Pitol pisze:Wydaje mi się, że nie ma banalnego rozwiązania, które sprowadzałoby się do paru kliknięć (ale mogę się mylić).
EDIT:
fajnie to działa. Czy mógłbyś tez pokazać jak to zrobić na Waveform Graph ? Tak dla porównania i poznania przewagi tego rozwiązania.
pozdro
- Pitol
- Moderator
Re: skala w Waveform Chart
Jeżeli chodzi o Waveform Graph to tak naprawdę nic nie musisz robić, by uzyskać taką funkcjonalność (czyli stałe wartości na osi X).
Zacząć by trzeba od różnic między Chart i Graph.
Chart to tak naprawdę bufor, który ma określony rozmiar (Chart History Length).
Do bufora możemy podawać pojedynczą wartość (tak jak w moim przykładzie), tablice, klastry, itd (polecam zajrzeć do pomocy). Jeśli podamy więcej wartości (np. z tablicy) to po prostu bufor zostanie wypełniony tymi elementami.
Jeśli bufor się przepełni to najstarsze dane są nadpisywane lub kasowana cała zawartość bufora (w zależności od trybu: Strip/Scope/...).
Natomiast Graph wyświetla na raz cały zestaw danych, co oznacza, że musisz za każdym razem dostarczyć całą tablicę danych.
Aby zmienić wyświetlane dane musisz manipulować całą tablicą.
Świetne porównanie jest dostępne tutaj: http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... BA00007657
Oba rozwiązania mają swoje zalety/wady więc nie ma co na siłę pakować się w jedno rozwiązanie.
W Twoim przypadku Graph wydaje się naturalną propozycją, jednakże wszystko zależy od tego jak generujesz dane.
Gdyby nie to, że chcesz osiągnąć efekt Scope z Waveform Chart to rozwiązanie bazujące na Waveform Graph składało by sie tylko z tablicy danych i kontrolki Waveform Graph.
Żeby uzyskać taki sam efekt wizualny (czyli dane "zerowane" po przepełnieniu) trzeba trochę się pobawić tablicą danych.
Nie jest to idealne rozwiązanie (ma jednego buga, ale nie chce mi się poprawiać), ale mniej więcej pokazuje ideę.
Zacząć by trzeba od różnic między Chart i Graph.
Chart to tak naprawdę bufor, który ma określony rozmiar (Chart History Length).
Do bufora możemy podawać pojedynczą wartość (tak jak w moim przykładzie), tablice, klastry, itd (polecam zajrzeć do pomocy). Jeśli podamy więcej wartości (np. z tablicy) to po prostu bufor zostanie wypełniony tymi elementami.
Jeśli bufor się przepełni to najstarsze dane są nadpisywane lub kasowana cała zawartość bufora (w zależności od trybu: Strip/Scope/...).
Natomiast Graph wyświetla na raz cały zestaw danych, co oznacza, że musisz za każdym razem dostarczyć całą tablicę danych.
Aby zmienić wyświetlane dane musisz manipulować całą tablicą.
Świetne porównanie jest dostępne tutaj: http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... BA00007657
Oba rozwiązania mają swoje zalety/wady więc nie ma co na siłę pakować się w jedno rozwiązanie.
W Twoim przypadku Graph wydaje się naturalną propozycją, jednakże wszystko zależy od tego jak generujesz dane.
Gdyby nie to, że chcesz osiągnąć efekt Scope z Waveform Chart to rozwiązanie bazujące na Waveform Graph składało by sie tylko z tablicy danych i kontrolki Waveform Graph.
Żeby uzyskać taki sam efekt wizualny (czyli dane "zerowane" po przepełnieniu) trzeba trochę się pobawić tablicą danych.
Nie jest to idealne rozwiązanie (ma jednego buga, ale nie chce mi się poprawiać), ale mniej więcej pokazuje ideę.