Tabela

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
blazej92
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Tabela

Post autor: blazej92 »

Witam,

od pewnego czasu nie moge poradzic sobie z tabelą, do której chce dodawać POJEDYNCZO wyniki pomiarów napięcia z DAQa do 1 kolumny , potem do 2 . Wiem wiem , ze nikt mi nie poda gotowego przepisu, rozwiązania ale odpowiedzi w stylu to już gdzieś było , albo wez poczytaj tutoriale naprawde nie pomogą. W labview nie od dzisiaj pracuje ale takiej zagwostki jeszcze nie mialem. Z góry dzięki za pomoc
eMeF
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Re: Tabela

Post autor: eMeF »

Cześć,

Możesz najpierw dodawać wyniki do pierwszej tablicy jednowymiarowej a potem do drugiej. Ostatecznie łącząc obydwie by pokazać wyniki.

Ewentualnie możesz spróbować takiego rozwiązania:
Table.png
Table.png (30.34 KiB) Przejrzano 12047 razy
Pozdrawiam i powodzenia
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: PiDi »

blazej92 pisze: od pewnego czasu nie moge poradzic sobie z tabelą
Tabelą w sensie tablicą, czy tabelą w sensie mulitcolumn listbox?
chce dodawać POJEDYNCZO wyniki pomiarów napięcia z DAQa do 1 kolumny , potem do 2 .
Co to znaczy pojedynczo dodawać wyniki? Kiedy je dodawać do pierwszej, a kiedy do drugiej kolumny?
ObrazekObrazekObrazekObrazek
blazej92

Tabela

Emef - dzięki wielkie, że miałeś czas i chęć pochylić się nad tym problemem. Rozumiem twoje sugestie i rozwiązanie, probowalem juz tak ale to nie to ;/

PiDi :
Chodzi mi o to, że POJEDYŃCZOŚĆ polega na wciśnieciu buttona i wtedy z DAQa wpada mi do JEDNEGO wiersza kolumny wynik pomiaru. Zmieniam czestotliwosc sygnalu i wciskam button i mam kolejny wynik pomiaru w kojenym wierszu tej samej kolumny. Podłaczam DAQq na wyjscie i kolejno zmieniam na generatorze czestotliwosc i tak samo tylko ze dla drugiej kolumny. Siedze nad tym i cholerka nie mego do tego dojsc, wypelnia mi sie TABELA z gory na dół, (cala kolumna) ;/

Dzieki jeszcze raz za zaangażowanie i chęć pomocy :)
PiDi

Pokaż kod. I efekt tego kodu. I jaki efekt chciałbyś osiągnąć.

(może to ja mam ostatnio jakieś słabsze dni, że nie potrafię ogarnąć wielu opisywanych na forum problemów? :D )
eMeF
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Tabela

Post autor: eMeF »

Chodzi mi o to, że POJEDYŃCZOŚĆ polega na wciśnieciu buttona i wtedy z DAQa wpada mi do JEDNEGO wiersza kolumny wynik pomiaru. Zmieniam czestotliwosc sygnalu i wciskam button i mam kolejny wynik pomiaru w kojenym wierszu tej samej kolumny. Podłaczam DAQq na wyjscie i kolejno zmieniam na generatorze czestotliwosc i tak samo tylko ze dla drugiej kolumny. Siedze nad tym i cholerka nie mego do tego dojsc, wypelnia mi sie TABELA z gory na dół, (cala kolumna) ;/
Teraz to ja czegoś nie rozumiem:/ przecież dokładnie to robi snippet, który wkleiłem. Przyciskiem "0/1" zmieniasz kolumnę do której chcesz wpisywać nowe wartości i wartości wpisywane są od ostatniego wykorzystanego wiersza dla danej kolumny.
blazej92

Emef - zgadza się, jest tak jak piszesz , i zwracam honor bo o to mi chodzilo, tylko ja nadal chyba nie rozumiem :(( czemu mi sie wypełnie kolumna w dół a nie stanie na tej wartości ostatniej ;/... tak czy siak dziękuje Panowie za zaangażowanie i pomoc, na pewno jestem już bliżej niż dalej
blazej92

PiDi - operuje na snippecie wrzuconym przez Emefa, najbardziej oddaje mój problem
Jamal79

Tabela

Post autor: Jamal79 »

Witaj niewiem czy o takie cos ci sie rozchodzilo, ale zrobilem tablice/tabele. W jednym loopie wpisujesz dane w konkretne miejsce tabeli.
Drugi loop to konfiguracja tabeli. dalem for'a dby np. okreslic ilosc serii pomiarow, naglowki , jednostki, itd. Mozesz tez wykozystac ten sam mechanizm do umieszczania opisow czy komentow. Konfiguracje tabeli umiesc np, w inicie maszyny stanow, referencje posc dalej np. Clustrem.
Załączniki
tablice.png
blazej92

Tabela

Witam Jamal79, coś mi nie śmiga ten VI, jak byś mógł mi go podesłać wtedy by się więcej mi wyjaśniło, prawdopodobnie mam złą referencje ;// dzięki za pomoc.
PiDi

Nadal nie wiem, czy kumam, ale spróbujmy: tablice dwuwymiarowe w LV mają jednoznacznie określone rozmiary wierszy i kolumn - nie możesz mieć tablicy, w której jedna kolumna ma 15 wierszy, a druga 8. Jeśli chcesz to osiągnąć, to sugeruję raczej tablicę klastrów z tablicą:
dane.png
Jamal79

Tabela

Post autor: Jamal79 »

Cos tam pozmienialem. W tym pierwszym problem byl faktycznie w referencjach. Wystarczy zrobic nowe refernecje z tej tabeli... Ta metoda nie jest mega szybka, ale mi sie podoba bo sam mozesz decydowac co chcesz miec w kazdej komurce itd. Mozesz tez np, wstawic obliczenia "live". Jak chcesz to moge pozniej zrobic przykladowy kod jak to zrobic...
Załączniki
Untitled 1.vi
(16.33 KiB) Pobrany 342 razy
tablice2.png
ODPOWIEDZ