Witam Państwa
Po pierwsze chciałbym przywitać wszystkich, którzy odwiedzili mój wątek. Jest to mój pierwszy wpis, zatem wypadałoby się przywitać.
Wątek zatytuowałem "analizator sygnału wibroakustycznego", ponieważ chciałbym stworzyć taki właśnie program. Program, za pomocą którego będzie można dokonać analizy sygnału wibroakustycznego (WA), pod kątem jego miar punktowych. Zmierzenie tych wartości pozwoli na ich wykorzystanie w celu diagnostyki urządzeń. Sygnał WA, który miałby być mierzony za pomocą programu, chciałbym aby był doprowadzony z zewnętrznego źródła i ewentualnie z pliku. Chciałbym, aby był to prosty program, zarówno w budowie jak i w obsłudze. Estymaty punktowe jakie miałby pokazywać program to: szczytowe wartości prędkości drgań, szczytowe wartości przyspieszenia, uśredniona amplituda drgań, kurtoza rozkładu amplitudy. Chciałbym, aby prezentowany na wyświetlaczu sygnał można było zatrzymać w dowolnym momencie i aby można było zmierzyć ręcznie (kursorem) wartość na wykresie w dowolnym miejscu.
Jestem początkującym użytkownikiem środowiska LabVIEW i potrzebuję pomocy w skonstruowaniu tego programu. Mam już pewną (marną) część, którą trzeba rozbudować. Jest to mój pierwszy program i chciałbym, aby w miarę możliwości funkcjonował. Gdyby ktoś zechciał mi w jakikolwiek sposób pomóc, byłbym bardzo wdzięczny. Wszelkie rady i spostrzeżenia będą jak najbardziej na miejscu. Poniżej zamieszczam screeny panelu frontowego i diagramu blokowego z dotychczasowej pracy, którą wykonałem.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
Tomek
Analizator sygnału wibroakustycznego
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Re: Analizator sygnału wibroakustycznego
Kilka pytań na rozgrzewkę:
1. Czym mierzymy?
2. Jak mierzymy? Ciągły pomiar, pomiar skończonej liczby próbek/przez określony czas?
3. Jak analizujemy dane? Online, offline? Na podstawie jakich próbek (wszystkich, ostatnich N... - tu też odpowiedź na punkt 2 ma znaczenie)?
4. Zapisujemy te dane gdzieś? Zapisujemy analizy? W jakim formacie?
1. Czym mierzymy?
2. Jak mierzymy? Ciągły pomiar, pomiar skończonej liczby próbek/przez określony czas?
3. Jak analizujemy dane? Online, offline? Na podstawie jakich próbek (wszystkich, ostatnich N... - tu też odpowiedź na punkt 2 ma znaczenie)?
4. Zapisujemy te dane gdzieś? Zapisujemy analizy? W jakim formacie?
1. Mierzymy drgania za pomocą wibrometru, przetworzone przetwornikiem piezoelektrycznym. Ewentualna dodatkowa analiza hałasu w postaci szumu, mogłaby odbywać się z załadowanego pliku.
2. Najlepiej byłoby, gdyby pomiar odbywał się ciągle i aby była możliwość zatrzymania programu w dowolnym momencie w celu organoleptycznej analizy sygnału i naniesienia kursorów wskazujących charakterystyczne punkty wyświetlanego sygnału.
3. Dane analizujemy offline, jeśli dobrze rozumiem co Pan/Pani ma na myśli. Ja w każdym bądź razie mam na myśli to, że wstrzymujemy pomiar i wyświetlają się wartości; o których jeszcze kilka słów za chwilę.
4. Zapis danych i ich analiza nie są konieczne. Aczkolwiek, dobrze byłoby gdyby zmierzone wartości można było zapisać w postaci tekstowej.
Wracając do mierzonych wartości, to oprócz prędkości i przyspieszenia drgań, o których wspominałem w pierwszym poście, chciałbym aby znalazły się takie miary sygnału jak wartość: średnia, minimalna, maksymalna, międzyszczytowa, skuteczna, skośność, kurtoza, amplituda pierwiastkowa oraz współczynniki: szczytu, impulsowości i kształtu.
Na koniec dziękuje Panu lub też Pani za zainteresowanie.
Pozdrawiam
2. Najlepiej byłoby, gdyby pomiar odbywał się ciągle i aby była możliwość zatrzymania programu w dowolnym momencie w celu organoleptycznej analizy sygnału i naniesienia kursorów wskazujących charakterystyczne punkty wyświetlanego sygnału.
3. Dane analizujemy offline, jeśli dobrze rozumiem co Pan/Pani ma na myśli. Ja w każdym bądź razie mam na myśli to, że wstrzymujemy pomiar i wyświetlają się wartości; o których jeszcze kilka słów za chwilę.
4. Zapis danych i ich analiza nie są konieczne. Aczkolwiek, dobrze byłoby gdyby zmierzone wartości można było zapisać w postaci tekstowej.
Wracając do mierzonych wartości, to oprócz prędkości i przyspieszenia drgań, o których wspominałem w pierwszym poście, chciałbym aby znalazły się takie miary sygnału jak wartość: średnia, minimalna, maksymalna, międzyszczytowa, skuteczna, skośność, kurtoza, amplituda pierwiastkowa oraz współczynniki: szczytu, impulsowości i kształtu.
Na koniec dziękuje Panu lub też Pani za zainteresowanie.
Pozdrawiam
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
1. OK, a czym robimy pomiar? Jakaś karta?
2,3. Czyli mierzymy ciągle i na żądanie zatrzymujemy pomiar, następnie zaznaczamy interesujący zakres danych, następnie wykonujemy analizę... Czyżby się nam robiła maszyna stanów?
4. Czyli być może będziemy musieli dodać dodatkowe funkcje/analizy do naszego programu, czyli potrzebujemy jakąś łatwo rozbudowywaną architekturę, czyli... Maszyna stanów? ;)
2,3. Czyli mierzymy ciągle i na żądanie zatrzymujemy pomiar, następnie zaznaczamy interesujący zakres danych, następnie wykonujemy analizę... Czyżby się nam robiła maszyna stanów?
4. Czyli być może będziemy musieli dodać dodatkowe funkcje/analizy do naszego programu, czyli potrzebujemy jakąś łatwo rozbudowywaną architekturę, czyli... Maszyna stanów? ;)
Myślę, że wykorzystanie instrukcji case byłoby jak najbardziej na miejscu - czyli maszyna stanów
. Postaram się niebawem dodać wyniki swojej pracy i poproszę o komentarz jeśli to oczywiście nie problem. I o ewentualną pomoc oczywiście.

Znacząco zmniejszyły się wymagania co do programu, który miałem stworzyć. W związku z tym poradziłem sobie sam z nurtującymi mnie problemami. A w związku z tym temat uważam za zamknięty. Dziękuję za udzielenie tych kilku informacji.