Zapis do pliku co określowy czas ?
Witam
Jetem totalnym nowicjuszem, zaczynam zabawę z Labvievw i z stąd moje pytanie?
Napisałem krótki program, który monitoruje temperaturę (dwa progi max i min), w razie wystąpienia alarmu zapisuje wartości do pliku no i tu zaczyna się mój problem, a mianowicie nie wiem jak zrobić aby w trakcie przekroczenia temperatury zapis do pliku odbywał się co określony czas np.: 5s (ciągły zapis tworzy za dużo linii).
Pozdrawiam
Kocur
Jetem totalnym nowicjuszem, zaczynam zabawę z Labvievw i z stąd moje pytanie?
Napisałem krótki program, który monitoruje temperaturę (dwa progi max i min), w razie wystąpienia alarmu zapisuje wartości do pliku no i tu zaczyna się mój problem, a mianowicie nie wiem jak zrobić aby w trakcie przekroczenia temperatury zapis do pliku odbywał się co określony czas np.: 5s (ciągły zapis tworzy za dużo linii).
Pozdrawiam
Kocur
- Załączniki
-
- przelicznik.vi
- konverter
- (19.33 KiB) Pobrany 321 razy
-
- cwiczenie.vi
- główny
- (15.65 KiB) Pobrany 333 razy
-
- alarmy z grupy 2.vi
- alarmy
- (13.19 KiB) Pobrany 332 razy
-
- test.txt
- plik wynikowy
- (3.15 KiB) Pobrany 297 razy
Ostatnio zmieniony 13 sty 2014 10:22 przez KOCUR, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
PS. NIe za wiele osob zainstalowalo najnowasza wersje LV. Jak mozesz to zapisz w starszej wersji badz zrob snippety.
pliki zmieniłem na ver.10
Dzięki za zainteresowanie
Dzięki za zainteresowanie
-
Dalej krzyczy ze v. 13
Zaznacz caly obszar VI'aja, kliknij na menue Edit, wybierz "Create VI snippet form selection". Zapisz plik png, na dysk. wstaw na forum.
Zaznacz caly obszar VI'aja, kliknij na menue Edit, wybierz "Create VI snippet form selection". Zapisz plik png, na dysk. wstaw na forum.
Re: Zapis do pliku co określowy czas ?
Może teraz jest ok (chodzi mi o pliki).
dodałem PNG.
dodałem PNG.
-
Witaj, aby zrobic to czego potrzebujesz musisz troche przerobic twoj kod.
Zrob prosta maszyne stanow, ktora bedzie trzymala w tablicy zmierzone wartosci. Musisz miec mechanizm, ktory bedzie sprawdzal czy twoj warunek dalej jest spelniony. (wyzsza temperatura niz limit). Na youtubie/googlach jest sporo toutoriali, albo wykorzystaj gotowca z LV.
Zapis do pliku w odstepach czasowych to dosc prosta sprawa. Po przekroczeniu limitu aktywujesz rownoleglego loopa z z dealayem badz z dokladnym odmierzaniem czasu i po jego uplywie bedzie sprawdzal czy warunek jest dalej spelniony i ponawial zapis...
PS. jaki masz termometr? Moje PT1000 maja 120s (stala czasowa), wiec pomiar co 5 sec jest bezcelowy.
Zrob prosta maszyne stanow, ktora bedzie trzymala w tablicy zmierzone wartosci. Musisz miec mechanizm, ktory bedzie sprawdzal czy twoj warunek dalej jest spelniony. (wyzsza temperatura niz limit). Na youtubie/googlach jest sporo toutoriali, albo wykorzystaj gotowca z LV.
Zapis do pliku w odstepach czasowych to dosc prosta sprawa. Po przekroczeniu limitu aktywujesz rownoleglego loopa z z dealayem badz z dokladnym odmierzaniem czasu i po jego uplywie bedzie sprawdzal czy warunek jest dalej spelniony i ponawial zapis...
PS. jaki masz termometr? Moje PT1000 maja 120s (stala czasowa), wiec pomiar co 5 sec jest bezcelowy.
Dzięki za podpowiedź.
Jak na razie nie mam sprecyzowanych termometrów dlatego pisałem że zapis co określony czas.
Jak na razie nie mam sprecyzowanych termometrów dlatego pisałem że zapis co określony czas.
Dołożyłem, ale jak warunek jest true to cały program się zatrzymuje i dopiero po upływie ustawionego rusza, ale zapis jest co 5 sZapis do pliku w odstepach czasowych to dosc prosta sprawa. Po przekroczeniu limitu aktywujesz rownoleglego loopa z z dealayem badz z dokladnym odmierzaniem czasu i po jego uplywie bedzie sprawdzal czy warunek jest dalej spelniony i ponawial zapis...

-
Heh. Z kody wynika ze jak warunek jest spelniony to odczekuje jeszcze 50 sec i wtedy robi zapis. Chyba nie to chciales osiagnac.
Tu masz zarys maszyny stanow z notifirem (producent/konsument). Masz jednego loopa z maszyna stanow, w ktorej sam okreslasz stany dodajac nowe pozycje do ennum/oraz dodajac ramke do casa. Normalnie powinnna taka maszyna zawierac. kilka podstawowych stanow.
Inicjacja - tu inicjujesz np. otwarcie pliku tdms, otwarcie portow itd.
Kolejne stany, to np, pomiar, obliczenia, analiza...
Tu masz zarys maszyny stanow z notifirem (producent/konsument). Masz jednego loopa z maszyna stanow, w ktorej sam okreslasz stany dodajac nowe pozycje do ennum/oraz dodajac ramke do casa. Normalnie powinnna taka maszyna zawierac. kilka podstawowych stanow.
Inicjacja - tu inicjujesz np. otwarcie pliku tdms, otwarcie portow itd.
Kolejne stany, to np, pomiar, obliczenia, analiza...
- Załączniki
-
- maszyna stanow z notifirem.png (29.43 KiB) Przejrzano 12928 razy
Niestety przerasta to moje zaawansowanie
Potrzebował bym taki układ, który co 5 s zmieniał by true na false?

Potrzebował bym taki układ, który co 5 s zmieniał by true na false?
to może jakiś prosty programik zapalający diodę co 5 sekund ?
Zrobiłem Ci miganie diodka myślę, że sprosta Twoim potrzebą.
Jeśli masz jakieś pytania pisz.
vi w wersji 2012
Jeśli masz jakieś pytania pisz.
vi w wersji 2012
- Załączniki
-
- miganie dioda.vi
- (17.38 KiB) Pobrany 287 razy
Ja tu tylko wklejam linki ale i tak możesz kliknąć pochwal ;)