Witam,
Jestem początkującym użytkownikiem-samoukiem LabView, dlatego potrzebuję Waszej pomocy koledzy ;)
Na studia muszę napisać program, który będzie służył do analizy modalnej sygnału z młotka modalnego i akcelerometru. Otóż problem pojawił się w miejscu gdy należy sporządzić funkcję odpowiedzi częstotliwościowej. Muszę zmienić drgania czyli przyspieszenie zmierzone przez akcelerometr które są wyrażone w [m/s^2] na przemieszczenie wyrażone w [m]. Będę korzystał ze wzoru X=A/(w^2) gdzie:
X - amplituda przeliczona prążka w [m]
A - amplituda prążka w [m/s^2]
w - częstotliwość prążka w [rad/s]
Nie wiem, jak przeliczyć cały sygnał aby każdy jego prążek był już wyrażony w [m]? Czy ktoś wie jak ta część programu ma wyglądać, albo z której funkcji skorzystać...?
Analiza sygnałów
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Re: Analiza sygnałów
Będę korzystał ze wzoru X=A/(w^2)
Hm...Nie wiem, jak przeliczyć cały sygnał aby każdy jego prążek był już wyrażony w [m]
Proponuję z tych dwóch:albo z której funkcji skorzystać...
Analiza sygnałów
Ok PiDi, to dla pojedynczego prążka pasuję i z tym to ja bym sobie radę dał
Źle może zadałem pytanie, bo ja chciałbym aby wszystkie prążki sygnału były przeliczone na [m] korzystając z jak najprostszych metod. Bo jeśli widmo sygnału będzie składało się z dużej ilości prążków to jak dokonać dzielenia amplitud prążków przez ich własne (odmienne) częstotliwości abym uzyskał już przeliczony sygnał?

Źle może zadałem pytanie, bo ja chciałbym aby wszystkie prążki sygnału były przeliczone na [m] korzystając z jak najprostszych metod. Bo jeśli widmo sygnału będzie składało się z dużej ilości prążków to jak dokonać dzielenia amplitud prążków przez ich własne (odmienne) częstotliwości abym uzyskał już przeliczony sygnał?
-
Wszystkie bloczki do podstawowych operacji matematycznych przyjmują też tablice. Czyli jak masz tablicę amplitud i tablicę częstotliwości odpowiadających tym częstotliwościom, to podpinasz obie pod bloczek dzielenia i załatwione. Nadal nie wiem, gdzie jest haczyk?
Dzięki za odpowiedź. Może to będzie dla Was banalne o co zapytam, ale jestem na prawdę bardzo "świeżym" użytkownikiem labview.
1. Jak z sygnału który poddałem FFT wydzielić tablicę amplitud i częstotliwości aby poddać je dalej funkcją matematycznym?
Chciałbym także moje sygnały poddać filtrowi górnooprzepustowemu, ale filtrowanie wprowadzi mi przesunięcie fazowe. Dlatego mam koncepcję aby najpierw przefiltrować sygał, a następnie go odwrócić i kolejny raz przefiltrować i odwrócić aby uzyskac już gotowy przefiltrowany sygnał bez przesunięcia fazowego.
2. Jak właśnie odwrócić sygnał? Czy można go przefiltrować w inny sposób aby osiągnąć cel?
Z góry dzięki za odpowiedź
1. Jak z sygnału który poddałem FFT wydzielić tablicę amplitud i częstotliwości aby poddać je dalej funkcją matematycznym?
Chciałbym także moje sygnały poddać filtrowi górnooprzepustowemu, ale filtrowanie wprowadzi mi przesunięcie fazowe. Dlatego mam koncepcję aby najpierw przefiltrować sygał, a następnie go odwrócić i kolejny raz przefiltrować i odwrócić aby uzyskac już gotowy przefiltrowany sygnał bez przesunięcia fazowego.
2. Jak właśnie odwrócić sygnał? Czy można go przefiltrować w inny sposób aby osiągnąć cel?
Z góry dzięki za odpowiedź

-
1. Pokaż kod.
2. Jest gotowy bloczek Zero Phase Filter w Signal Processing -> Filters, zacząłbym od tego.
2. Jest gotowy bloczek Zero Phase Filter w Signal Processing -> Filters, zacząłbym od tego.