Analiza sygnałów

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Miro
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Analiza sygnałów

Post autor: Miro »

Witam,
Jestem początkującym użytkownikiem-samoukiem LabView, dlatego potrzebuję Waszej pomocy koledzy ;)
Na studia muszę napisać program, który będzie służył do analizy modalnej sygnału z młotka modalnego i akcelerometru. Otóż problem pojawił się w miejscu gdy należy sporządzić funkcję odpowiedzi częstotliwościowej. Muszę zmienić drgania czyli przyspieszenie zmierzone przez akcelerometr które są wyrażone w [m/s^2] na przemieszczenie wyrażone w [m]. Będę korzystał ze wzoru X=A/(w^2) gdzie:
X - amplituda przeliczona prążka w [m]
A - amplituda prążka w [m/s^2]
w - częstotliwość prążka w [rad/s]
Nie wiem, jak przeliczyć cały sygnał aby każdy jego prążek był już wyrażony w [m]? Czy ktoś wie jak ta część programu ma wyglądać, albo z której funkcji skorzystać...?
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Analiza sygnałów

Post autor: PiDi »

Będę korzystał ze wzoru X=A/(w^2)
Nie wiem, jak przeliczyć cały sygnał aby każdy jego prążek był już wyrażony w [m]
Hm...
albo z której funkcji skorzystać...
Proponuję z tych dwóch:
dvsq.png
dvsq.png (10.78 KiB) Przejrzano 6992 razy
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Miro

Analiza sygnałów

Ok PiDi, to dla pojedynczego prążka pasuję i z tym to ja bym sobie radę dał :)
Źle może zadałem pytanie, bo ja chciałbym aby wszystkie prążki sygnału były przeliczone na [m] korzystając z jak najprostszych metod. Bo jeśli widmo sygnału będzie składało się z dużej ilości prążków to jak dokonać dzielenia amplitud prążków przez ich własne (odmienne) częstotliwości abym uzyskał już przeliczony sygnał?
PiDi

Wszystkie bloczki do podstawowych operacji matematycznych przyjmują też tablice. Czyli jak masz tablicę amplitud i tablicę częstotliwości odpowiadających tym częstotliwościom, to podpinasz obie pod bloczek dzielenia i załatwione. Nadal nie wiem, gdzie jest haczyk?
Miro

Dzięki za odpowiedź. Może to będzie dla Was banalne o co zapytam, ale jestem na prawdę bardzo "świeżym" użytkownikiem labview.
1. Jak z sygnału który poddałem FFT wydzielić tablicę amplitud i częstotliwości aby poddać je dalej funkcją matematycznym?
Chciałbym także moje sygnały poddać filtrowi górnooprzepustowemu, ale filtrowanie wprowadzi mi przesunięcie fazowe. Dlatego mam koncepcję aby najpierw przefiltrować sygał, a następnie go odwrócić i kolejny raz przefiltrować i odwrócić aby uzyskac już gotowy przefiltrowany sygnał bez przesunięcia fazowego.
2. Jak właśnie odwrócić sygnał? Czy można go przefiltrować w inny sposób aby osiągnąć cel?
Z góry dzięki za odpowiedź :)
PiDi

1. Pokaż kod.
2. Jest gotowy bloczek Zero Phase Filter w Signal Processing -> Filters, zacząłbym od tego.
ODPOWIEDZ