Regulacja temperatury PID - symulacja pracy czajnika

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Zdenowa
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Post autor: Zdenowa »

Witam!

Mam taki problem. Otóż jestem w trakcie robienia projektu w którym mam zasymulować nagrzewanie wody w czajniku. W LabVIEW zrobiłam regulacje temperatury wszystko śmiga. Mój problem polega na tym, że symulacja ma działać w taki sposób:
Użytkownik ma podawać parametry symulacji np ilość wody, temperature (nie wiem co jeszcze bo próbuje to ciagle ustalić).

jak mam zrobić, żeby z tych x parametrów wejściowych otrzymać tylko regulacje temperatury? Czy dla każdego parametru robić osobny regulator?
Osiwieje z tym projektem..
may
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Post autor: may »

Uhm, domyślam się, że mówiąc "zrobiłam regulację temperatury, wszystko śmiga" masz na myśli stworzenie modelu matematycznego swojego obiektu (czyli czajnika), oraz zapięcie w pętlę regulacji ze sprzężeniem zwrotnym (czyli np. jakiś regulator PI, albo chociaż regulator dwustanowy) i nastrojeniem w jakiś sposób tego regulatora.
Temperatura jest wartością zadaną (setpoint) regulatora. Ilość (masa) wody to jeden z parametrów obiektu. Pozostałymi parametrami obiektu jest pewnie jakaś pojemność cieplna wody i współczynnik strat ciepła przez ścianki czajnika. Taki obiekt zasadniczo powinien być liniowy, więc wystarczy jeden regulator z jednymi nastawami.

Napisz coś więcej o tym jak modelujesz matematycznie obiekt, oraz pokaż ten swój "śmigający" kod z regulacją temperatury, będzie łatwiej nam cię naprowadzić na rozwiązanie, bo przecież nie o podanie gotowca Ci chodzi, prawda? :)
Ostatnio zmieniony 12 gru 2013 16:32 przez may, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Zdenowa
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Re: Regulacja temperatury PID - symulacja pracy czajnika

Post autor: Zdenowa »

Tak, mam w projekcie regulator PID i wartości regulatora czyli Kp Ki i Kd zmieniłam na stałe w załączonym VI wszystko można zobaczyć. co do tych parametrów wypisałam sobie wszystko co mogła bym zamieścić w programie są to właśnie: pojemność (a tak właściwie to ma to sie brać z wymiarów czajnika), moc grzałki, straty ciepła a co do tej substancji grzanej można by sie jeszcze zapatrywać na gęstość. Z tego wszystkiego można by otrzymać czas nagrzania. Zapomniałabym o temperaturze początkowej.

staram się jeszcze zrobić żeby zmieniały mi się wymiary tego czajnika.
Załączniki
Angelika projekt.vi
(198.55 KiB) Pobrany 440 razy
ODPOWIEDZ