Część,
niby już troszkę siedzę w labview i coś tam sobie ćwiczę, ale nie mogę pojąć dlaczego moje rozwiązanie nie działa. Próbowałem delikatnie zmieniać kod, ale nie daje to pożądanego efektu.
Po 10 iteracjach zmienia się wartość kontrolki boolean, ale struktura event jej nie wykrywa, chociaż mam ja zarówno przez struktura, jak i w każdym evencie.
Dlaczego tak się dzieje? Jakieś wskazówki?
struktura event nie wykrywa zmiany wartości boolean
- Załączniki
-
- event_nie_dziala.vi
- prosty program o którym mowa
- (11.56 KiB) Pobrany 271 razy
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Event dziala tylko jak bedzie jakas akcja UI, z mechanizmu musisz uzyc innej struktury...
Ale jezeli podepniesz wartosc bolean w "Timeout case" z wartoscia twojej zmiennej do stopa. To zatrzyma dzialanie loopa, ale podejrzewam. ze nie oto ci chodzi.
Niestety wszelakie zdarzenia trzeba zalatwiac np, poprzez casy...
Zamiescilem snippeta,
1. zapisz na dysk
2. Drag&Drop'nij go na block diagram.
Ale jezeli podepniesz wartosc bolean w "Timeout case" z wartoscia twojej zmiennej do stopa. To zatrzyma dzialanie loopa, ale podejrzewam. ze nie oto ci chodzi.
Niestety wszelakie zdarzenia trzeba zalatwiac np, poprzez casy...
Zamiescilem snippeta,
1. zapisz na dysk
2. Drag&Drop'nij go na block diagram.
- Załączniki
-
- event.png (30.62 KiB) Przejrzano 5277 razy
Ostatnio zmieniony 10 gru 2013 15:12 przez Jamal79, łącznie zmieniany 1 raz.
Tutaj mamy po prostu wyłączenie kiedy boolean się zmieni. Chodziło mi jak zrobić, aby warunek struktury event - "Boolean": Value Change się mógł wykonać. Ale skoro może się to wykonać tylko w przypadku UI, to problem rozwiązany, bo wiem dlaczego nie działało.
Dzięki!
Dzięki!
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Zdarzenie Boolean: Value Change możesz wywołać za pomocą metody Value Change (Signaling) na przycisku Boolean.