Witam,
mam problem ze stworzeniem tabeli, w której zawarte byłby różne typy danych(konkretnie boolean, integer, string).
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś wyjaśnił, podpowiedział jak stworzyć tabele z różnymi typami danych
Z góry dziękuje za pomoc
Tabela z różnymi typami danych
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2013
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Tablica w LabVIEW z założenia może składać się z elementów tylko tego samego typu.
Nie ma możliwości zrobienia tablicy, w której 1. element to numeric, 2. to boolean, 3. itp.
Oczywiście są sposoby na ominięcie problemu ale najpierw napisz nam co chcesz osiągnąć. Bez tego nie będziemy w stanie zaproponować rozwiązania dla Ciebie.
Nie ma możliwości zrobienia tablicy, w której 1. element to numeric, 2. to boolean, 3. itp.
Oczywiście są sposoby na ominięcie problemu ale najpierw napisz nam co chcesz osiągnąć. Bez tego nie będziemy w stanie zaproponować rozwiązania dla Ciebie.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Co rozumiesz przez tabelę? Chodzi ci o tablicowy typ danych, czy o sposób w jaki przedstawisz dane na panelu frontowym?
Jeżeli chodzi o tablice (Array), to w LabVIEW każdy element musi być tego samego typu. Można to obejść tworząc klaster, tablicę klastrów, lub klaster tablic. Np. możesz stworzyć: klaster(integer, string, bool)[], albo klaster(integer[], string[], boolean[]).
Możesz też zapisać wszystkie dane w postaci stringa (za pomocą różnych bloczków z palety String->Number/String Conversion)i utworzyć po prostu tablicę stringów.
Jeżeli chodzi o wyświetlanie różnych typów danych, to też proponuję zamianę na stringa i wyświetlanie 'tabeli' stringów.
Można też oczywiście wyświetlać tablicę klastrów różnych typów danych. Wybierz co tam bardziej Ci pasuje.
Jeżeli mało jasno napisałem, to uściślij gdzie problem, postaram się wtedy sprecyzować również moją odpowiedź
Jeżeli chodzi o tablice (Array), to w LabVIEW każdy element musi być tego samego typu. Można to obejść tworząc klaster, tablicę klastrów, lub klaster tablic. Np. możesz stworzyć: klaster(integer, string, bool)[], albo klaster(integer[], string[], boolean[]).
Możesz też zapisać wszystkie dane w postaci stringa (za pomocą różnych bloczków z palety String->Number/String Conversion)i utworzyć po prostu tablicę stringów.
Jeżeli chodzi o wyświetlanie różnych typów danych, to też proponuję zamianę na stringa i wyświetlanie 'tabeli' stringów.
Można też oczywiście wyświetlać tablicę klastrów różnych typów danych. Wybierz co tam bardziej Ci pasuje.
Jeżeli mało jasno napisałem, to uściślij gdzie problem, postaram się wtedy sprecyzować również moją odpowiedź
Ostatnio zmieniony 07 gru 2013 19:30 przez may, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2013
Re: Tabela z różnymi typami danych
Sposób z konwersją danych na stringi świetnie zadziałał, w tym względzie, że umieściłem wszystkie pliki w jednej tablicy. Dzięki za to rozwiązanie, ale mój problem jest nieco bardziej złożony.
Moje zadanie polega na umieszczeniu w tabeli(chodzi mi o tablice dwuwymiarowa) nazwiska, imienia, oceny i kontroli, która miałaby się świecić, gdy ocena jest >1. Każda wartość w innej kolumnie. Po naciśnięciu przycisku następny, tablica przechodziłaby do następnego wiersza, gdzie miałyby zostać wpisane nowe dane.
Moje pytanie brzmi : Czy zamieniać wartości wszystkie na stringi i jak zrobić, żeby wrzucić te wartości do tabeli do poszczególnych kolumn i wierszy? Próbowałem zrobić to na pętli for, ale nie mam pojęcia jak umieścić w czwartej kolumnie kontrolki boolean.
P.S. Dzięki za odpowiedzi:)
Moje zadanie polega na umieszczeniu w tabeli(chodzi mi o tablice dwuwymiarowa) nazwiska, imienia, oceny i kontroli, która miałaby się świecić, gdy ocena jest >1. Każda wartość w innej kolumnie. Po naciśnięciu przycisku następny, tablica przechodziłaby do następnego wiersza, gdzie miałyby zostać wpisane nowe dane.
Moje pytanie brzmi : Czy zamieniać wartości wszystkie na stringi i jak zrobić, żeby wrzucić te wartości do tabeli do poszczególnych kolumn i wierszy? Próbowałem zrobić to na pętli for, ale nie mam pojęcia jak umieścić w czwartej kolumnie kontrolki boolean.
P.S. Dzięki za odpowiedzi:)
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Najprosciej by bylo boleana tez zmienic na stringa. Uzywajac match pattern mozesz sprawdzac wartosci w kazdym wierszu.
W kazdym przypadku ilosc uczni jest taka sama??
Oblukaj Radio BUttons, w helpie LV, moze tam znajdziesz jakis fajny pomysl.
W kazdym przypadku ilosc uczni jest taka sama??
Oblukaj Radio BUttons, w helpie LV, moze tam znajdziesz jakis fajny pomysl.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
A nie możesz zastosować jednowymiarowej tablicy zawierające CLUSTER z takimi typami danych jakie potrzebujesz?
O wiele wygodniejsze i ładniejsze rozwiązanie jeżeli chodzi o GUI.
O wiele wygodniejsze i ładniejsze rozwiązanie jeżeli chodzi o GUI.
Certified LabVIEW Architect