spam
- cyjan1
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Re: spam
Też to zauważyłem. Wczoraj pisałem do bogdani z propozycją zmiany sposobu weryfikacji podczas rejestrowania np. dodatkowe pytanie (to jest wbudowane w phpBB3). Nie wiem ile z tym jest roboty ale myślę, że takie coś powinno powstrzymać boty.
Pozdrawiam
Zenek
Zenek
- cyjan1
Będziemy cierpliwi ;) . Wydaje mi się, że samego logowania nie ma co utrudniać, ewentualnie można dodać zagadkę matematyczną podczas wpisywania nowego postu (choć to pewnie wymaga więcej zachodu).
Natomiast na forum nikt się nie uwziął - to robota automatów. Zapewne reCaptcha odczytuje im jakaś 'farma' w Chinach więc się logują i spamują...
Co innego ludzie którzy się logują, piszą po 2-3 wypowiedzi do starych tematów (zazwyczaj nic nie wnoszące) po to żeby potem w stopce wstawić linki podnoszące ranking swoich stron... Tu już jest człowiek i faktycznie trzeba wyłapywać ręcznie.
Jeśli jest taka potrzeba to chętnie pomogę .
Natomiast na forum nikt się nie uwziął - to robota automatów. Zapewne reCaptcha odczytuje im jakaś 'farma' w Chinach więc się logują i spamują...
Co innego ludzie którzy się logują, piszą po 2-3 wypowiedzi do starych tematów (zazwyczaj nic nie wnoszące) po to żeby potem w stopce wstawić linki podnoszące ranking swoich stron... Tu już jest człowiek i faktycznie trzeba wyłapywać ręcznie.
Jeśli jest taka potrzeba to chętnie pomogę .
Pozdrawiam
Zenek
Zenek
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Co by to nie było, utrudnia korzystanie z forum. Stare tematy, po wyczyszczeniu ze spamujących postów, lądują na początku listy i robią zamieszanie.
Poradzenie sobie z tym problemem zaoszczędziłoby każdemu użytkownikowi sporo czasu, ...bo przecież marnowanie czasu na forum = rzadsze korzystanie z niego.
Poradzenie sobie z tym problemem zaoszczędziłoby każdemu użytkownikowi sporo czasu, ...bo przecież marnowanie czasu na forum = rzadsze korzystanie z niego.
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
spam
ufff ponad 50 kont usuniętych.
Dodane nowe zabezpieczenie.
Dodane bany na niektóre serwisy pocztowe.
Mimo to dalej widzę rejestrowane konta podejrzanej wiarygodności.
Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
Dodane nowe zabezpieczenie.
Dodane bany na niektóre serwisy pocztowe.
Mimo to dalej widzę rejestrowane konta podejrzanej wiarygodności.
Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
spam
Uniemożliwić nowym osobom na forum (np. poniżej 10 postów publikowanie linków) -> wszystkie boty używające linków nic nie będą umiały zrobić. Można tez dodać, że jeżeli na przykład linkuje się na stronę NI, czy inne pewne, to można bez ograniczeń.
Banowanie maili zbytnio nie da za dużo, bo istnieje choćby 10minutemail.com i nie wiem, czy istnieje gdzieś lista wszystkich jego domen, bo wtedy nie miało by to sensu.
Banowanie maili zbytnio nie da za dużo, bo istnieje choćby 10minutemail.com i nie wiem, czy istnieje gdzieś lista wszystkich jego domen, bo wtedy nie miało by to sensu.
-
Nie pomoże. "Nasze" boty najpierw publikują posty bez żadnych fajerwerków, potem po paru dniach bez reakcji dodają sobie podpis z linkami. Czyli być może te boty stałyby się bezużyteczne, ale nadal robiłyby spam.milten pisze:Uniemożliwić nowym osobom na forum (np. poniżej 10 postów publikowanie linków) -> wszystkie boty używające linków nic nie będą umiały zrobić. Można tez dodać, że jeżeli na przykład linkuje się na stronę NI, czy inne pewne, to można bez ograniczeń.