Concatenated string i specjalne znaki

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Awatar użytkownika
aaddaas
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: aaddaas »

Hej!
Jestem początkującym użytkownikiem LabView i niestety natrafiłem na ścianę, której nie mogę przeskoczyć.

Chcę zamieniać wybrane słowa z tekstu i je zamieniać na inne. Jednak chciałem użyć specjalnych znaków \b, by to nie była część większego wyrazu (np \bdom\b nie będzie mi zamieniał słowa domownik). Do zamiany słowa używam funkcji Search and Replace String. Jednak jak użyję funkcji Concatenated String to już funkcja search nie traktuje \b jako znaków specjalnych...

http://zapodaj.net/a219c99dc4b15.jpg.html

Dodam, że jak ręcznie wpiszę do nadchodzącego stringa te znaki, to działa jak trzeba
Obrazek
may
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Post autor: may »

Do takich wyszukiwań lepiej zazwyczaj używać wyrażeń regularnych, czyli bloczków "Match Pattern" (ciut ograniczone w stosunku do prawdziwych wyrażeń regularnych, ale nieco prostsze) albo "Match Regular Expression" (zupełnie normalne wyrażenia regularne), albo nawet kliknąć prawym na Search and Replace String i wybrać "Regular Expression" (też nieco uproszczone). Wyrażenia regularne mogą być nieco trudne ale w necie jest o nich mnóstwo materiałów, zresztą help LabVIEW do ww. bloczków też może sporo pomóc.
Jak bardzo chcesz to jednak zrobić po swojemu, to opisz trochę dokładniej w czym tkwi problem, albo najlepiej zamieść kod vija w którym pokażesz o co ci chodzi, tak dużo łatwiej pomóc niż patrząc na zdjęcie kawałeczka.

Dodatkowo wybór \b nie jest szczególnie trafny, bo \b to znak "Backspace" więc jest spora szansa, że będą ci znikały jakieś literki a ty nie będziesz do końca wiedział dlaczego.
Obrazek
Awatar użytkownika
aaddaas
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: aaddaas »

Dzięki wielkie za szybką odpowiedź.
Wychodzi brak doświadczenia, bo okazało się, że należało jedynie zrobić tak jak powiedziałeś, czyli "liknąć prawym na Search and Replace String i wybrać "Regular Expression"", co załatwiło wszelkie kwestie;)

Jednak wypłynęła jeszcze jedna kwestia, mianowicie obsługa polskich znaków. Okazuje się, że ta funkcja Search and Replace String ich nie rozpoznaje. Czy można to gdzieś przestawić, czy powinienem spróbować z inną funkcją?
Obrazek
ODPOWIEDZ