Co potrzebne do Labview?

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
nastul89
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Co potrzebne do Labview?

Post autor: nastul89 »

Witam wszystkim forumowiczów!!

NIe wiem czy w dobry temat wszedłem, ale mam pewien problem. Otóż jestem na VII semestrze mechatroniki i mam wykonać pracę inżynierska, w której będzię wizualizacja danego problemu w Labview. Czy oprócz samego programu potrzebuje jakiegoś modułu wykonawczego/przekazującego informacji do danego urządzenia? W ogóle co potrzebuje aby program mógł współpracować z danym urządzeniem/układem aby coś zrealizować? Proszę o jakaś podpowiedź.

Pozdrawiam.
milten
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Co potrzebne do Labview?

Post autor: milten »

Zależy od urządzenia. Napisz więcej co to jest, jak masz się zamiar z tym komunikować itp.
Obrazek
nastul89
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Re: Co potrzebne do Labview?

Post autor: nastul89 »

Np taki temat:

"Model dydaktyczny do regulacji prędkości obrotowej silników krokowych z prostym en koderem z wykorzystaniem mikrokontrolera i programu LabView"

w jaki sposób moge to zrealizować przez Labview? Rozumiem ze z komuptera do mikrokontrolera trzeba przeslac dane aby sterować silnikiem. Pytanie czy cos do tego potrzebuje?
milten
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Co potrzebne do Labview?

Post autor: milten »

Jeżeli masz dostęp w komputerze ro złącza RS-232, to po prostu kupujesz układ MAX 232, który przekonwertuje UART mikroprocesora na RS-232 w uproszczonej wersji (głównie chodzi o poziomy napięć) i masz już komunikację.
Jeżeli nie posiadasz takiego portu, to kupujesz kontroler FTDI, który konwertuje Ci UART na USB (albo inny czip/sposób). Taki port USB widziany w systemie jest jako zwykły port COM.

Do komunikacji poprzez porty COM używasz VISA.

Resztę powinno google załawić i pomoc LabVIEW
Obrazek
TMa
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Co potrzebne do Labview?

Post autor: TMa »

Jeśli szukasz taniego, szybkiego i sprawdzonego rozwiązania to możesz wykorzystać platformę ARDUINO. Pod LabVIEW jest dostępny driver, który de facto komunikuje się z AVRem poprzez wspomnianą bibliotekę VISA.
ODPOWIEDZ