Problem z wizualizacją danych z 2 plików - tablic

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
Myk
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Post autor: Myk »

Mam problem - aplikacja którą załączyłem wizualizuje dane z dwóch plików na dwóch osobnych wykresach na osiach Y. Jedne dane to dane czasowe - są zwizualizowane na pierwszym wykresie na osi Y. Drugie dane to prąd - jest zwizualizowany na drugim wykresie na osi Y. Wykres drugi jest prawidłowy z jednym tylko zastrzeżeniem, dane prądu na osi Y są prawidłowe, ale powinny mieć na osi X dane czasowe, które są zwizualizowane na pierwszym wykresie na osi Y. Wykres jaki chciałbym mieć finalnie to dane czasowe na osi X, dane prądowe na osi Y na jednym wykresie. Zakładam, że coś takiego można by osiągnąć za pomocą wykresu XY Graph, ale nie umiem go obsłużyć dla tego przypadku. Zamieszczam pliki z danymi: czas - w pliku "t_time.txt" ponieważ dodawanie plików CSV jest zablokowane, trzeba zmienić rozszerzenie z TXT na CSV, czyli plik przed wczytaniem powinien mieć nazwę "t_time.csv". Podobnie dla danych prądowych zmiana rozszerzenia z TXT na CSV czyli z pliku o nazwie "I_current.txt" trzeba zrobić "I_current.csv" i wtedy można wczytać dane do aplikacji otrzymując ten sam efekt, który zamieściłem na "Screen.jpg". W plikach CSV mam 10000 próbek danych czasowych i odpowiadające im 10000 próbek danych prądowych. Zależy mi na zwizualizowaniu ich na jednym wykresie. Proszę o pomoc.
Załączniki
I_current.txt
Rozszerzenie pliku "I_current.txt" trzeba zmienić z "txt" na "csv" na "I_current.csv" - dodawanie plików CSV było zablokowane
(114.28 KiB) Pobrany 353 razy
t_time.txt
Rozszerzenie pliku "t_time.txt" trzeba zmienić z "txt" na "csv" na "t_time_csv" - dodanie plików CSV było zablokowane
(96.94 KiB) Pobrany 357 razy
CSV_Reading_8_6.vi
Aplikacja do zwizualizowania czasu na osi Y i prądu na osi Y, chciałbym mieć to na jednym wykresie - na osi X czas, na osi Y prąd.
(28.26 KiB) Pobrany 371 razy
Aktualny obraz: po lewej zwizualizowana oś czasu na osi Y, po prawej prąd oś Y - chciałbym mieć jeden wykres gdzie czas byłby na osi X a prąd na osi Y.
Aktualny obraz: po lewej zwizualizowana oś czasu na osi Y, po prawej prąd oś Y - chciałbym mieć jeden wykres gdzie czas byłby na osi X a prąd na osi Y.
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Post autor: Pitol »

Bez wchodzenia w szczegóły:

Włącz sobie pomoc kontekstową (Ctrl + H), następnie na diagramie najedź myszką na XY Graph. W okienku pomocy wyświetli Ci się informacja w jaki sposób można podłączyć dane do wykresu XY.

Jeśli mimo tej pomocy nadal będziesz miał problemy z tym zagadnieniem dostarczymy Ci jakiś przykładzik.

A na tymczasem do roboty :)
ObrazekObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj
Myk
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Re: Problem z wizualizacją danych z 2 plików - tablic

Post autor: Myk »

Dzięki. Faktycznie udało mi się to wreszcie zrobić, ale mam problem, bo wykres nie chce mi się automatycznie skalować i muszę wbijać dane na sztywno. Czy da się coś zrobić, żeby autoskalowanie zadziałało? Do tej pory myślałem, że nie umiem obsłużyć Express XY Graph, a błąd był w tym, że się nie autoskalowało. Czy mógłbym prosić o przykład jak to zrobić za pomocą samego bloczku XY Graph, a nie Express XY Graph?
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Re: Problem z wizualizacją danych z 2 plików - tablic

Post autor: Pitol »

Nie używałem nigdy Express XY Graph, ale jak położysz standardowy wykres XY na panelu to będzie on posiadał domyślnie autoskalowanie osi X i Y.

Co do samego XY Graph to tutaj masz ściągawkę jak to podłączyć.
XYhelp.PNG
XYhelp.PNG (8.66 KiB) Przejrzano 5918 razy
Tak jak pisałem, autoskalowanie jest z automatu. Jeśli jednak chciałbyś to zmienić, to na panelu musisz najechać myszką na jedną z osi i kliknąć prawym. Zobaczysz menu, gdzie będziesz mógł wybrać autoskalowanie.
ObrazekObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj
ODPOWIEDZ