Rysowanie wykresu na bieżąco z odczytanego pliku

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
freoz
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Post autor: freoz »

Witam. Jestem totalnym początkującym. Przeszukałem forum, ale niestety nie poradziłem sobie z problemem, dlatego też postanowiłem poprosić was o pomoc. Myślę, że to dla was pestka. Otóż moim celem jest pobranie danych z pliku txt i zrobienie z tego wykresu. Odczyt ma odbywać się co sekundę, zapisywać w array i tak samo ma pojawiać się wykres, aż do momentu naciśnięcia przycisku STOP. Dane to charakterystyka filtru dolnoprzepustowego. Pierwsza kolumna to częstotliwość, druga dB. W załączniku przesyłam plik z danymi i moje dotychczasowe wypociny. Liczę na was!
labview.rar
(36.56 KiB) Pobrany 407 razy
1.jpg
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Post autor: Pitol »

Witaj freoz,

Twój problem zaiste jest banalny, ale dla początkującego może stanowić nie lada zagwozdkę :)

Ale do rzeczy... Z tego co przedstawiłeś na rysunku wynika, że odczyt robisz raz, przed pętlą, następnie jakieś operacje w pętli do naciśnięcia przycisku STOP, a na koniec wrzucenie tego na wykres.
Jak zapewne zauważyłeś nie działa to tak, jak byś tego oczekiwał.

Jest kilka metod, które pozwoliłby Ci zrealizować zadanie.
Najprostszą jest:
1. Odczytać plik przed pętlą i przekaż do pętli w postaci tablicy 2D
2. Dane w postacji tablicy musisz czytać wiersz po wierszu (możesz skorzystać z Index Array i iteratora pętli do odczytu kolejnych wierszy z tablicy 2D)
3. Odświeżanie wykresu musi się odbywać wewnątrz pętli
4. Wstaw odpowiednie opóźnienie (1s) do wnętrza pętli

I powinno działać. W razie problemów pisz. Będziemy radzić.
ObrazekObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj
freoz

Re: Rysowanie wykresu na bieżąco z odczytanego pliku

Witam, bardzo dziękuje za odpowiedź.
Więc mam zrobić przed pętlą odczyt, stworzyć nowa tablice(build array czy insert into array) i dalej poprzez shift register przekazać do pętli. Następnie użyć index array połączyć z iteracja petli i odczytywanymi danymi i znowu tworzyć tablicę, która będzie odczytywana wiersz po wierszu? Jak sie robi odświeżanie? pzdr
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator

Trochę nie przemyślałem, tego co chcesz.
Bo z tego co rozumiem, to w pliku masz jakieś dane, które chcesz co sekundę wrzucać na wykres, wiersz po wierszu.

Więc żeby to działało to:
1. Dane z pliku podłącz do pętli przez zwykły terminal (nie musisz robić rejestru przesuwnego)
2. Stwórz dodatkowy rejestr przesuwny, w którym będą przetrzymywane dane do wykresu (tablica 2D)
3. W każdej iteracji odczytuj sobie po jednym wierszu i dodawaj do tablicy, którą masz w rejestrze przesuwnym (Build Array)
4. Odświeżanie wykresu polega na po prostu wstawieniu indykatora Waveform Graph/XY Graph do wnętrza pętli i podłączenia do niej rejestru przesuwnego.

Jeśli nie będzie działać dalej to wstaw zrzut ekranu tego co zrobiłeś.
ObrazekObrazekObrazek
freoz

Udało się! Zapisuje wiersz po wierszu!
Ale jak to bywa, pojawił się kolejny problem. Nie rysuje mi prawidłowo wykresu. Tak jakby nie wykorzystywalo 2 kolumny. Chodzi mi o to, że pierwsza kolumna to częstotl. w osi X, a druga dB w osi Y. Jak rozdzielić kolumny z tablicy na składowe X i Y ? Dodaje schemat bloczkowy, wykres, który rysuje i wykres z excela, którego oczekuje :) Dzięki Pitol za dotychczasową pomoc!
naforum2.jpg
naforum3.jpg
naforum4.jpg
Ostatnio zmieniony 22 sie 2013 12:45 przez freoz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator

Jeśli dobrze widzę, to do wejścia X Input i Y Input podpinasz to samo, co powoduje, że program źle działa.

Skorzystaj z bloczka Index Array. W przypadku tablic 2D możesz wybrać w nim, czy chcesz wyciągnąć cały wiersz, czy kolumnę.
W Twoim przypadku potrzebujesz oddzielnie kolumny 1 i 2 podpinane odpowiednio do wejść X Input i Y Input.

Myślę, że z tym już sobie poradzisz.
ObrazekObrazekObrazek
freoz

Czyli tak:
w pierwszym index array mam loop iteration podlaczony do row i mi ładnie wyświetla wiersz z 2 rekordami. Ale nadal nie wiem jak zrobić aby wyciągnąć tą drugą kolumne. Kolejny index array? Czy na tym samym bazować?
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator

Bloczek Index Array można rozszerzać (skieruj kursor myszki na dolną krawędź bloczka).
ObrazekObrazekObrazek
freoz

Tak już wiem. Wyświetla tak jak chce, wiersz po wierszu z 2 danymi (x,y). Ale problem polega na tym, że nie wiem gdzie podłączyć Y. Żeby z drugiej kolumny wyświetlanego wiersza pobierało mi daną y. Nie wiem jak to rozdzielić na schemacie, bo w build array jest tylko jedno wyjście.
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator

Popatrz sobie w help (Ctrl-H) do bloczka Index Array.

Możesz tam zaznaczyć, czy chcesz wiersze (row) czy kolumny (col).

W rejestrze przesuwnym zbierasz dane z każdej iteracji. Aby wyświetlić dane na wykresie musisz je z tej tablicy wyciągnąć.
Tak jak pisałem, oś X to kolumna 0, oś Y kolumna 1. Skorzystaj z Index Array i jego wejścia col. Możesz bloczek rozszerzyć, dzięki temu dostaniesz jednocześnie kolumnę 0 i 1.

W skrócie:
1. Zbierasz dane do tablicy 2D
2. Przygotowanie danych do wyświetlenia polega na wyciągnięciu za pomocą Index Array odpowiednich KOLUMN (nie wierszy) z tej tablicy
3. Profit...
ObrazekObrazekObrazek
freoz

Pokombinowałem z tymi index array. Otrzymałem wykres o jaki mi chodziło, ale pojawia sie on od razu, a nie punkt po punkcie co sekunde. Tak blisko, a tak daleko..
naforum1.jpg
naforum2.jpg
Paweł Górski

Post autor: Paweł Górski »

Cześć,
Kilka moich uwag:
* wydaje mi się że do Twojego programiku lepiej pasuje pętla For, ponieważ po wczytaniu wszystkich punktów program nie zacznie rysować wykresu od początku. Jeżeli w pętli For dołożymy Conditional Terminal to będziemy mogli ją wcześniej zatrzymać po wciśnięciu przycisku Stop. Chyba że chodziło Ci o to żeby pętla się nie zatrzymywała po wczytaniu całości - wtedy jest OK.
* W miejscu gdzie dane z pliku wchodzą do pętli w postaci arraya 2D łatwiej będzie Ci uzyskać to co chcesz jeśli na tunelu włączysz ineksowanie (prawy przycisk myszy na tunelu i klikasz "enable indexing"). Oznacza to że do pętli nie wchodzi od razu cały array 2D, tylko każda iteracja pętli wczytuje jeden wiersz z arraya wejściowego (kolejna itaracja - kolejny wiersz). Teraz te kolejne wiersze możesz w każdej iteracji dopisywać do pustego arraya i wyświetlać go na wykresie - z każdą iteracją przybywa do niego kolejna para danych i całość jest wrzucana na wykres.
Przeanalizuj sobie przykładzik który zrobiłem i postaraj się zrozumieć co się dzieje w którym miejscu, w razie czego pytaj.
Powodzenia :-)
Załączniki
1.jpg
1.jpg (26.31 KiB) Przejrzano 16842 razy
freoz

Jest jest działa!!
Dziekuje Panowie!

Jeszcze takie małe pytanko : co zrobić, aby po ponownym uruchomieniu programu odczytywał dane od początku? (czyścił wykres i arraye )?
Paweł Górski

Post autor: Paweł Górski »

W wersji jak na rysunku masz zapewnione czyszczenie arraya który idzie na wykres dzięki pustemu arrayowi przed pętlą. Dla testów sprawdź jak program zachowuje się z tym elementem i bez niego i wyciągnij wnioski ;-) (chodzi o array constatnt przed pętlą i shift registerem). Można też czyścić sam wykres programowo, np. pred wykonaniem pętli. W tym celu klikasz na XY Graph prawym przyciskiem myszy wybierasz Create >> Property Node >> Value. Stworzony bloczek Property node wyciągasz przed pętlę, klikasz na nim ppm i wybierasz Change All To Write. Teraz zamiast wyjścia z property node masz wejście do property node, klikasz na wejściu ppm i dajesz Create >> Constant. Dzięki temu przez property node przekazujesz informację wykresowi żeby jako wartości które ma wyświetlać przyjął pustego arraya - czyli żeby wyczyścił wykres.
freoz

Ok, działa. Dziękuje jeszcze raz. Bardzo mi pomogliście. Już dziś trochę nie trybie, bo cały czas nad tym siedziałem. Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ