pD
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
pD
A przykładowe dane wyglądają tak:
X Y
X Y
Ostatnio zmieniony 08 sie 2013 17:19 przez 2013labview, łącznie zmieniany 5 razy.
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Pochodna danych z tablicy
http://forums.ni.com/t5/LabVIEW/Derivat ... -p/1514916
Z tego co widzę tablica X zmienia Ci się o jakąś stałą wartość więc możesz wyznaczyć dt.
Następnie użyj zwykłego bloczka Derivative x(t).vi, gdzie podajesz dt i tablicę X (w Twoim przypadku to będzie tablica Y).
Dalej już sobie poradzisz sam.
Z tego co widzę tablica X zmienia Ci się o jakąś stałą wartość więc możesz wyznaczyć dt.
Następnie użyj zwykłego bloczka Derivative x(t).vi, gdzie podajesz dt i tablicę X (w Twoim przypadku to będzie tablica Y).
Dalej już sobie poradzisz sam.
-
Re: Pochodna danych z tablicy
Ok to już wiem. dzięki
Ostatnio zmieniony 08 sie 2013 17:20 przez 2013labview, łącznie zmieniany 1 raz.
- cyjan1
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Jeśli dt jest stałe to zawsze możesz go policzyć jako różnicę między próbkami X np:2013labview pisze:A co w przypadku gdy dt zmienia się:
- wczytam plik w którym dt zmienia się co 0,002
nie chce ciągle zmieniać tej wartości w block diagram
Kod: Zaznacz cały
dt = t2 - t1
Użyj w pętli For bloczka Derivative x (t) PtByPt.vi. Oblicza ona pochodną punkt po punkcie.Wówczas dla każdego punktu obliczasz dt jak opisałem powyżej.- a co gdy dt jest rożne- nie ma stałego odstępu między kolejnymi punktami?
Pozdrawiam
Zenek
Zenek
-
Dziwne ale licząc
Ostatnio zmieniony 08 sie 2013 17:20 przez 2013labview, łącznie zmieniany 2 razy.
- cyjan1
Jakiej metody używasz w przypadku Derivative x (t).vi?
Przeczytaj helpa obu VI:
w jaki sposób są obliczane wartości pochodnej we wszystkich metodach, co to są wejścia Initial Condition.
Mógłbyś załączyć przykładowe dane jakie wrzucasz do tych bloczków? Po pochodnej wydaje mi się, że Twoje dane są bardzo "poszarpane".
Przeczytaj helpa obu VI:
w jaki sposób są obliczane wartości pochodnej we wszystkich metodach, co to są wejścia Initial Condition.
Mógłbyś załączyć przykładowe dane jakie wrzucasz do tych bloczków? Po pochodnej wydaje mi się, że Twoje dane są bardzo "poszarpane".
Pozdrawiam
Zenek
Zenek
-
Są to moje początki LV.
- Załączniki
-
- pochodna.vi
- (231.34 KiB) Pobrany 286 razy
-
- dane2.txt
- (5.09 KiB) Pobrany 289 razy
-
- dane1.txt
- (5 KiB) Pobrany 275 razy
Ostatnio zmieniony 08 sie 2013 17:18 przez 2013labview, łącznie zmieniany 1 raz.
- cyjan1
Niestety nie wiem jak wygląda to w Twoim programie, ponieważ mam starszą wersję LabVIEW.
Natomiast przygotowałem plik który oblicza pochodną przy pomocy obu VI. Wyniki są bardzo podobne: Powód przesunięcia pomiędzy jednym a drugim wykresem wytłumaczony jest w helpie do Derivative x (t) PtByPt VI.
Dla Twoich danych (stale dt) w zupełności wystarczy Derivative x (t) VI.
Popróbuj jeszcze z różnymi metodami obliczania (2nd Order Central, 4th Order Central, Forward, Backward).
Natomiast przygotowałem plik który oblicza pochodną przy pomocy obu VI. Wyniki są bardzo podobne: Powód przesunięcia pomiędzy jednym a drugim wykresem wytłumaczony jest w helpie do Derivative x (t) PtByPt VI.
Dla Twoich danych (stale dt) w zupełności wystarczy Derivative x (t) VI.
Popróbuj jeszcze z różnymi metodami obliczania (2nd Order Central, 4th Order Central, Forward, Backward).
Pozdrawiam
Zenek
Zenek