Aktywna/otwarta sekwencja
Uruchamiam sekwencję dodaną do menu Tools. Chciałbym pobrać nazwę aktualnie otwartej sekwencji w Sequence Editorze. Jak się do dobrać do nazwy?
Pytając RunState.SequenceFile.Path dostaję ścieżkę do 'mojej' sekwencji, zamiast do aktualnie otwartej...
Pytając RunState.SequenceFile.Path dostaję ścieżkę do 'mojej' sekwencji, zamiast do aktualnie otwartej...
pozdro marecki
Certified LabVIEW Developer
- cyjan1
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Re: Aktywna/otwarta sekwencja
Witam!
Myślę, że rozwiązaniem Twojego problemu jest zmienna:
Testowałem na TestStand 4.2 i zwraca mi pełną nazwę aktualnie zaznaczonego pliku sekwencji.
Natomiast jeśli chcesz potrzebujesz dodatkowo nazwy zaznaczonych sekwencji skorzystaj z
Np.
zwróci Ci nazwę pierwszej zaznaczonej sekwencji.
Myślę, że rozwiązaniem Twojego problemu jest zmienna:
Kod: Zaznacz cały
RunState.InitialSelection.SelectedFile.Path
Natomiast jeśli chcesz potrzebujesz dodatkowo nazwy zaznaczonych sekwencji skorzystaj z
RunState.InitialSelection.SelectedSequences
RunState.InitialSelection.SelectedSequences[0].Name
zwróci Ci nazwę pierwszej zaznaczonej sekwencji.
Pozdrawiam
Zenek
Zenek
wielkie dzięki, znalazłem dokładnie to samo 
teraz mam zagwozdkę z przeniesiem tego kodu na TS 4 - mimo, że składnia jest poprawna dostaję błąd:
Unknown variable or property name 'RunState.InitialSelection.SelectedFile'. [Error Code: -17306, Unknown variable or property name.]

teraz mam zagwozdkę z przeniesiem tego kodu na TS 4 - mimo, że składnia jest poprawna dostaję błąd:
Unknown variable or property name 'RunState.InitialSelection.SelectedFile'. [Error Code: -17306, Unknown variable or property name.]
pozdro marecki
- cyjan1
Witam,
niestety nie mam TestStanda 4.0, żeby to sprawdzić. Natomiast, wg NI, w tej wersji programu zmienna SelectedFile powinna istnieć:
http://zone.ni.com/reference/en-XX/help ... bproperty/
Nawet w opisie jest, że może być przydatna w sekwencjach typu Tools.
Błąd Ci wyskakuje w momencie wywołania tego kroku czy w podczas edycji sekwencji (Check Expression for Errors)?
Czy w trybie edytowania też nie masz możliwości podglądnięcia tej zmiennej?
Spróbuj zdebugować jakie elementy zawiera RunState.InitialSelection.
PS. Załączam przykładową sekwencję w wersji 4.0.x.
niestety nie mam TestStanda 4.0, żeby to sprawdzić. Natomiast, wg NI, w tej wersji programu zmienna SelectedFile powinna istnieć:
http://zone.ni.com/reference/en-XX/help ... bproperty/
Nawet w opisie jest, że może być przydatna w sekwencjach typu Tools.
Błąd Ci wyskakuje w momencie wywołania tego kroku czy w podczas edycji sekwencji (Check Expression for Errors)?
Czy w trybie edytowania też nie masz możliwości podglądnięcia tej zmiennej?
Spróbuj zdebugować jakie elementy zawiera RunState.InitialSelection.
PS. Załączam przykładową sekwencję w wersji 4.0.x.
- Załączniki
-
- tool.seq.zip
- (6.11 KiB) Pobrany 582 razy
Ostatnio zmieniony 26 lip 2013 13:42 przez cyjan1, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Zenek
Zenek
i to właśnie jest najdziwniejsze, bo mogę sobie to zbudować korzystając z Expression browsera, czy pisząc z palca, Check expression errors nie zgłasza zastrzeżeń. Natomiast przy wykonywaniu kodu jest zgłaszany taki właśnie błąd.
Znalazłem info, że może być problem z dostępem poza execution, ale ja wywołuję tę sekwencję z menu Tools...
Podobny wątek znalazłem tu http://forums.ni.com/t5/NI-TestStand/Ho ... -p/2009473
Znalazłem info, że może być problem z dostępem poza execution, ale ja wywołuję tę sekwencję z menu Tools...
Podobny wątek znalazłem tu http://forums.ni.com/t5/NI-TestStand/Ho ... -p/2009473
pozdro marecki
- cyjan1
Rzeczywiście dziwne. Ja to odpalałem w 4.2 spod Tools i działało bardzo dobrze.
Spróbuj jeszcze zdebugować jak wygląda u Ciebie InitialSelection przy takim wywołaniu.
Spróbuj jeszcze zdebugować jak wygląda u Ciebie InitialSelection przy takim wywołaniu.
Pozdrawiam
Zenek
Zenek
Mam chyba nie tak z TestStandami (4 i 2012), bo w 2012 przestał mi działać mój kod, a i twój zgłasza błąd:
Error Message: An error occurred evaluating the Message Expression:
Unknown variable or property name 'RunState.InitialSelection.SelectedFile'.[Error Code: -17306]
Coś mi się widzi, że naprzemienne aktywowanie TS4 i TS5 nie jest wskazane... Chyba muszę przeinstalować obydwa... Odezwę się po tej operacji ;)
Error Message: An error occurred evaluating the Message Expression:
Unknown variable or property name 'RunState.InitialSelection.SelectedFile'.[Error Code: -17306]
Coś mi się widzi, że naprzemienne aktywowanie TS4 i TS5 nie jest wskazane... Chyba muszę przeinstalować obydwa... Odezwę się po tej operacji ;)
pozdro marecki
- cyjan1
Zanim to zrobisz spróbuj jeszcze postawić break-pointa na tym kroku i obejrzyj InitialSelection, jak pisałem powyżej.
Jedyny przypdek jaki mi jeszcze przychodzi do głowy, to że SelectedFile nie istnieje bo nie masz otwartej żadnej sekwencji podczas wywoływania tej sekwencji z menu Tool.
Ale to chyba nie to
Jedyny przypdek jaki mi jeszcze przychodzi do głowy, to że SelectedFile nie istnieje bo nie masz otwartej żadnej sekwencji podczas wywoływania tej sekwencji z menu Tool.
Ale to chyba nie to

Pozdrawiam
Zenek
Zenek
w zasadzie chyba niepotrzebnie zreisntalowałem TS4, problem był z Type 'CommonResults', co mnie trochę dziwi... Bo niby skąd inny typ się wziął...
a wywołanie seq z Tools jest zabezpieczone - pole Enable Expression: PropertyExists("RunState.InitialSelection.SelectedFile") && RunState.InitialSelection.SelectedFile.Path != "" && CurrentUserHasPrivilege("Develop.EditSequenceFiles")
wszystko działa jak należy, a że działo to armata, to armaci
a wywołanie seq z Tools jest zabezpieczone - pole Enable Expression: PropertyExists("RunState.InitialSelection.SelectedFile") && RunState.InitialSelection.SelectedFile.Path != "" && CurrentUserHasPrivilege("Develop.EditSequenceFiles")

wszystko działa jak należy, a że działo to armata, to armaci

pozdro marecki