Spectral measurements- wykres
Witam, mam nastepujący problem: podłaczyłem sygnał do narzędzia spectral measurements, chcialem uzyskac pogląd na widmo. W preview tego narzędzia po podłaczeniu sygnału widzę, że wykres będzie w hertzach jednak juz na normalnym wykresie po FFT sygnału na osi X jest czas. Co może być tego przyczyną?
Przyczyną jest standardowy opis tej osi na wykresie. Kliknij 2 razy na Time i zmień nazwę na Frequency, ale bardziej poprawne będzie Normalized frequency. Dlaczego tak, to już doczytaj.
I najważniejsze: Kod w LabVIEW tworzy się poziomo a nie pionowo
I najważniejsze: Kod w LabVIEW tworzy się poziomo a nie pionowo
Re: Spectral measurements- wykres
Masz na mysli zebym sobie zmienil samą nazwę skali x?? Nazwa to jedno, ale chce zeby skala tez sie zmienila z czasu na hertze. Szperałem w properties dot. tego wykresu, tez nic nie znalazlem.
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
W strukturze Dynamic Data (czyli niebieskim przewodzie) jest zapisana informacja o tym co jest na osi X, czyli powinien wykres się sam przełączyć - zerknij poniżej (symulowany sygnał to piła 500Hz):
- Załączniki
-
- fft.png (21.92 KiB) Przejrzano 14323 razy
Faktycznie, podłączyłem Get Dynamic Data Att. jak na twoim screenie. Mam X-dimension i do wyboru: times, frequency, no unit. Jak przełączyć na frequency?
Zamiast przeciągać graph z przybornika (chyba tak się on nazywa), kliknij prawym przyciskiem myszy na czarnej strzałce przy FFT - (RMS) i wybierz Create -> Indicator. Potem przełącz się na Front panel i ustaw nowo powstały wykres gdzie chcesz.
Zrobiłem tak, efekt nadal ten sam- na osi X mam czas.
U mnie na początku też był Time, ale po uruchomieniu aplikacji zmienił się na Frequency.
Swoją drogą to nie wiedziałem, że Dynamic Data tak potrafi
Swoją drogą to nie wiedziałem, że Dynamic Data tak potrafi
- Załączniki
-
- test1.vi
- Mój kod
- (61.49 KiB) Pobrany 316 razy
No niestety, u mnie ciagle po uruchomieniu aplikacji jest czas ;/
No to jeszcze kliknij prawym an wykresie i odznacz Ignore Attributes. Jak to nie zadziała, to nie wiem.
Niestety, dalej to samo, ale dzieki za checi
- smiga
- Administrator
We właściwościach wykresu, w zakładce Plots, na dole jest "ptaszek" przy "Do not use waveform names for plot names"?
Może wklej swój kawałek kodu ... zobaczymy.
Może wklej swój kawałek kodu ... zobaczymy.
Nic nie dało, nadal dzięki za zainteresowanie. Wrzucam w takim razie kod. Przed uruchomieniem trzeba podać ścieżkę do pliku z excelem: war1. Podać zakres dla Start: Row, Column: 1,1 i End: Column, Row: 3, 10000
- Załączniki
-
- excelorto.rar
- (574.39 KiB) Pobrany 350 razy
- smiga
- Administrator
Po pierwsze posprzątaj, proszę ... wystarczy kliknąć na miotłę (dla leniwych).
Dynamic Data budujesz z surowych danych z excela, więc nie ma informacji o X Dimension. Najprostsze rozwiązanie - wstaw bloczek Set Dynamic Data Attributes (tam ustaw X Dimension na Time) przed Spectral Measurements, a jeszcze lepiej zaraz po excelu.
Dynamic Data budujesz z surowych danych z excela, więc nie ma informacji o X Dimension. Najprostsze rozwiązanie - wstaw bloczek Set Dynamic Data Attributes (tam ustaw X Dimension na Time) przed Spectral Measurements, a jeszcze lepiej zaraz po excelu.
Czy chodzilo Ci o cos takiego? Zarówno jesli ustawie Set Dynamic Data przed Spectral Meas, albo po Excelu, efekt jest ten sam. Zmienia sie nazwa osi na Frequency ale skala pozostaje po staremu.