Skala wykresu
Skala wykresu
Witam, mam następujący problem. Jak na screenie widać jest tabela, z której są zczytywane wartośći a następnie jest wyświetlany Graph. Wartości na osi Y są bardzo małe, bo rzędu 0,0000x. Na wykresie jako, że oś Y ma amplitude w skali -1 do 1 widać tylko prostą kreskę przy 0. Jak można zmienic skalowanie wykresu? Mam zaznaczoną autoskalę obydwu osi tylko nie wiem czemu nie działa.
Skala wykresu
Możesz wyłączyć autoskalę, po czym kliknąć dwa razy w jedynkę na osi Y i wprowadzić wartość jaka jest Tobie potrzebna. Analogicznie zrobić z ujemną częścią osi.
Choć skoro masz włączoną autoskalę to samo powinno sie przeskalować po wczytaniu liczb.
Choć skoro masz włączoną autoskalę to samo powinno sie przeskalować po wczytaniu liczb.
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Re: Skala wykresu
Zazwyczaj działa, więc coś mi tu nie pasuje - podeślij swój kod to zobaczymy.Woop pisze:Mam zaznaczoną autoskalę obydwu osi tylko nie wiem czemu nie działa.
Podsyłam kod, w pliku excelortoIC trzeba podać ścieżkę do pliku z excelem, a nastepnie wybrać wartości dla START: column: 1 row: 1 i dla END: column: 2, row: 10000
- Załączniki
-
- excelorto.rar
- (270.6 KiB) Pobrany 323 razy
- smiga
- Administrator
Wszystko jasne, na wyjściu po konwersji ze string'a na numeric'a otrzymujesz I32, czyli liczbę bez przecinka ... więc po zaokrągleniu 0. Potrzebujesz tam liczb z przecinkami - DOUBLE'a (64 bit real)
Dzięki wielkie, faktycznie ma to sens, możesz mi powiedziec jak to zmienic bo szperam szperam i nie moge tego zmienic.
- smiga
- Administrator
Robi sie problem z konwersją do Data
- Załączniki
-
- 7.png (8.84 KiB) Przejrzano 14453 razy
- smiga
- Administrator
To na pewno, ale tą Data potrzebujesz tylko do wyświetlania danych więc praktycznie do niczego. Wywal więc to Data i zrób nowe (prawym na tunel wyjściowy, Create Indicator ;) ). W głównym VI'u zrobisz sobie konwersję do stringa albo dodaj drugie rzutowanie na stringa, czyli tak jak było i będziesz miał dwa różne typy Data. Wyprowadź sobie oba z tego subvi'a.
Zrobiłem tak jak radziłeś lecz nie mam zielonego pojecia co zrobić w głownym VI. Tak jak na screenie(głownego VI), dane od z Cells idą do Table w innym kierunku. Co do konwersji, nie za bardzo rozumiem sensu konwertowania ze stringa do double i potem znowu do stringa. Zdaje sobie sprawę, że zadaje pewnie bardzo głupie pytania, ale naprawde jestem poczatkujacym uzytkownikiem i pewnych rzeczy po prostu nie rozumiem.
- Załączniki
-
- 9.png (8.89 KiB) Przejrzano 14438 razy
-
- 8.png (11.15 KiB) Przejrzano 14438 razy
- smiga
- Administrator
Mam nadzieję, że ten rysunek wszystko wyjaśni:
Teraz zrozumiałem, naprawde wielkie dzięki za pomoc. Jeszcze jedno pytanie, dodałem wyjscie array w subVI cells tak jak na Twoim screenie, jednak u mnie w głównym VI nie pojawia się wyjscie array z ikonki reprezentującej subVI cells. Probowalem na nowym VI dodać subVI cells, nadal są z niego tylko wyjścia: cluster out, refenum cluster out i data, nie ma array.
- smiga
- Administrator
Musisz dodać tą nową kontrolkę Array jako terminal wyjściowy VI'a. W tym momencie wszystkie pola są zajęte, więc trzeba zmienić pattern (więcej terminali) - rysunek poniżej:
Jak już to zrobisz, klikasz na pusty terminal myszką, a następnie na Array (jak włączysz sobie CRT+H to w okienku zobaczysz jakie są podłączone)... zapisujesz VI i gotowe.
Jak już to zrobisz, klikasz na pusty terminal myszką, a następnie na Array (jak włączysz sobie CRT+H to w okienku zobaczysz jakie są podłączone)... zapisujesz VI i gotowe.
Działa! Jeszcze raz wielkie dzięki, dużo się nauczyłem ; )