problem z liczbą impulsów

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Gr4nd91
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

problem z liczbą impulsów

Post autor: Gr4nd91 »

Witam pracuje w Labview nad programem virtualnego oscyloskopu do którego podlączam enkoder, karta pomiarowa to NI USB-6008. W trakcie pisania programu natknałem sie na następujący problem otóż mój enkoder podaje na wejście karty 2500 impulsów (jest na 5V) i na ekranie przy większych opbrotach pojawia mi sie straszna sieczka natomiast przy bardzo małych obrotach wychodzą ładne przebiegi sinusoidalne. Moje pytanie czy isnieje jakiś sposób by ograniczyć wejście impulsów na karte?? Jako zasilanie używam zasilacza antenowego na 12V i zlutowałem płytke ze stabilizatorem napięcia 5V i kondensatorem 100 mikro faradów.
Awatar użytkownika
smiga
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Re: problem z liczbą impulsów

Post autor: smiga »

Możesz narysować schemat jak to podłączyłeś?
Chętnie zobaczyłbym też tą "sieczkę" - jakiś zrzut ekranu.
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek
Pomogłem ... postaw kawę: https://buycoffee.to/smiga
Gr4nd91

Witam schemat polutowanej płytki i przebiegi sinusoidalne dołączam w załączniku... jesli chodzi o podłączenie enkodera do karty to mam kostke i z jednej strony mam +5V dwa kabelki od enkodera kolor( biało-czerwony, biało -czarny) w srodku jest masa ekran i dwa kabelki 0V (biało żółty i biało niebieskie) no i jeden od zasilacza antenowego nastepnie +12 volt w trzecim wejsciu ksotki a do karty 4 kabelki zeby były dwa przebiegi.
Załączniki
male obroty.png
duze obroty.png
DSC01641.JPG
Ostatnio zmieniony 14 cze 2013 18:46 przez Gr4nd91, łącznie zmieniany 1 raz.
Grzesiek080
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Kontakt:

Post autor: Grzesiek080 »

Ja miałem kiedys podobny efekt gdy zle dobrałem czestotliwośc próbkowania katy w stosunku do czestotliwości sygnalu.
Wtedy wstrzeliwujesz sie w różne miejsca syngału który mierzysz.
Spróbuj zastosowac 10 krotnie wiekszą czestotliwośc i zobaczy czy coś sie zmieni.
Gr4nd91

Próbowałem z tym próbowalem z poziomem bufora i zawsze to samo minimalnie poprawiony efekt a zamiast sinusoidalnych przebegów mam przebieg piło kształtny... w sumie problem jest tez z wykresem xY bo zanim enkoder wprawie w ruch jest tylko mała kropka co sobie po ekraznie chodzi a jak enkoder wprawie w ruch to skala czestotliwoasci warjuje przy duzych obrotach a przy małych jest ok.....
Awatar użytkownika
smiga
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Post autor: smiga »

Karta przy jednym kanale wyciągnie 10KS/s. Ustawiłeś na obrazku 1KS/s. Nie wiem jak wyskalowana jest oś czasu, ale jeżeli są to milisekundy, to obrazek pokazuje wspomniany przez Kolegę Grzesiek080 problem - przy takiej częstotliwości próbkowania możesz badać sygnał max 500Hz, czyli 2ms ... co właśnie widać na obrazku. Sprawdź na jakimś oscyloskopie jaka jest częstotliwość impulsów z enkodera przy większych obrotach.
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek
Pomogłem ... postaw kawę: https://buycoffee.to/smiga
ODPOWIEDZ