Pytanie dotyczące odpalania aplikacji

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
donvitto
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Post autor: donvitto »

Witam,
obecnie pracuję nad systemem pomiarowo-kontrolnym stanowiska laboratoryjnego. System składa się z komputera PC w którym zamontowana jest karta pomiarowa (jest to target z zainstalowanym systemem RT) oraz laptopa (host) z poziomu którego odpalane są programy i który podłączony jest do targeta za pośrednictwem skrętki ethernetowej. Oprogramowanie które tworzę zawarte jest w projekcie RT, jest to projekt podzielony na część host i target, w każdej z nich trzymam programy które mają być uruchamiane na danym komputerze (kilka wersji hosta i targeta w zależności jakie ćwiczenia laboratoryjne będą wykonywane). Ponieważ nie jestem zaawansowanym użytkownikiem oprogramowania LabVIEW mam kilka pytań:

1. Czy możliwe jest napisanie skryptu, który będzie działał następująco: po uruchomieniu (przejście w tryb run) aplikacji host1.vi automatycznie uruchamiaj aplikację np. target1? Wiem, że możliwe jest budowanie aplikacji exe z zaznaczeniem jaki inny vi ma się odpalać przed lub po jej uruchomieniu. Niestety budowanie aplikacji po stronie hosta wyklucza dodanie programu do uruchomienia po stronie targeta (odwrotnie jest to możliwe ale takie coś mnie nie interesuje).

2. Czy są jakieś bloczki służące do odpalania innych vi? Być może rozwiązaniem mojego problemu jest dodanie dodatkowego case'a, w którym wykona się odpalanie programu na komputerze target?

3. Pytanie z zupełnie innej beczki, czy da się w jakiś sposób zablokować widok front panela? Chodzi mi o to, że nawet po użyciu funkcji lock (brak możliwości przemieszczania poszczególnych przycisków itp.) mam aktywne scroll bary okna front panelu. Kiedy blokuję je w VI properties to blokują się one tylko podczas działania aplikacji, ja chciałbym aby były zablokowane także poza trybem run.

Pozdrawiam,
Dawid
Awatar użytkownika
smiga
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Re: Pytanie dotyczące odpalania aplikacji

Post autor: smiga »

Witamy na forum,

Jakoś nikt nie chciał zabrać głosu ... bo chyba za dużo dobrych pytań na raz postawiłeś :)
Następnym razem rozbij coś takiego na 3 różne wątki na forum - będzie większe prawdopodobieństwo reakcji użytkowników forum.

Nie lubię postów bez odpowiedzi, więc postaram się coś podpowiedzieć:

Zaczynając od ostatniego pytania:
Ad 3. Jak klikniesz na "scroll bar" prawym myszy, np. Vertical Scrollbar masz tam Always Off. Dodatkowo blokujesz kontrolkę używając funkcji lock (jak wcześniej wspomniałeś) oraz VI Properties, Window Size i klikasz Set to Current Panel Size ... ale nie rozwiąże to problemu rozciągania okienka myszką (nie można będzie tylko zmniejszyć). Nawet jak ustawisz okno na cały ekran będzie możliwość zmniejszenia, przez kliknięcie na ikonkę obok krzyżyka zamykającego okno, przesunięcia i wtedy rozciągnięcia.

Ad 1. Nie do końca czuję problem, ale myślę, że powinno być to możliwe. Rozumiem to tak, że masz kilka różnych programów na RT i chcesz uruchamiać różne w różnych sytuacjach?

Ad 2. Bloczków jest trochę, np. metoda Run VI, Static VI Reference, Call By Reference lub Start Asynchronous Call (paleta Application Control).
Zerknij jeszcze np. tu:
http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... B2007C4170
http://forums.ni.com/t5/LabVIEW/How-do- ... -p/1052931
http://decibel.ni.com/content/docs/DOC-4154
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek
Pomogłem ... postaw kawę: https://buycoffee.to/smiga
Jamal79
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Post autor: Jamal79 »

Witaj

3. Widzialem na to nastepujace rozwiazanie. Tworzysz przezroczysty (albo np 10% przezroczystosci) obiekt ktory jest umieszczony na calosci front panela. Podczas uruchomienia aplikacji zmieniasz jego wielkosc i polozenie (poza obszar twojego panela). Przywracasz go do pierwotnej pozycji po uruchomieniu procedury zakanczania...
2. Jak nie maja dzialac jednoczesnie, powiedzmy ze klient ma wykonywac kilka niepowiazanych ze soba zadan, to polecam "subpanels". Umieszczam programik...
Załączniki
Example - Image Gallery VI Version.zip
Demo ciekawego programu z NIDays2012
(1.32 MiB) Pobrany 363 razy
donvitto

Bardzo dziękuję za powitanie i pomoc!

Ad 1. Dokładnie tak, mam kilka różnych programów na RT (uruchamiam je w zależności od tego co potrzebują zrobić na stanowisku laboratoryjnym np. jeśli mierzę lub steruję ręcznie to nie odpalam targeta na którym zaimplementowałem regulator PID).

Ad 2. Jamal79 - troszkę nie wiem jak odnieść to do systemu RT(jestem trochę zielony w tym temacie). Póki co spróbuję z rozwiązaniem znalezionym w linku od smiga (niestety z powodu braku dostępu do stanowiska zrobię to dopiero po długim weekendzie).

Ad.3 Wyłączenie pasków poprzez opcję Always Off mi wystarczy (że też na to nie wpadłem :)), moje front-panele zajmują cały ekran, a nie przewiduję konieczności zapobiegania "zwijania" i "rozwijania" okna.

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję!
Jamal79
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Post autor: Jamal79 »

Hmmm, no faktycznie przydalo by sie male wyjasnienie.
W zalaczniku jest "emulator Ipada". Przewijajac kolejne strony odpalasz poszczegolne, niezalerzne vi'e.
Program jest kompletny wystarczy wrzucic nasze gotowe VI'e do "Dynamic Loading" podmienic nazwe i gotowe.

Opis dzialania:
Zmiana poszczegolnych subpaneli odbywa sie przez "slaida" klikasz ppm i przesowasz myszke w lewo lub w prawo. Zamyslem tworcy bylo symulowanie przewijania palcem tak jak na tabletach.

No niby bajer, ale jestesmy w 21 wieku, a tu kazdy sposob dobrej prezentacji naszego produktu podwyzsza nasze szanse...

W projekcie jest urzytych kilka zawansowanych mechanizmow, ktore mozna wykorzystac: subpanele, dynamiczne przewijanie obrazow, dopasowanie okna do roznych ksztaltow itd.
Ostatnio zmieniony 03 maja 2013 08:29 przez Jamal79, łącznie zmieniany 1 raz.
donvitto

Witam,

niestety nie udało mi się odpalać aplikacji z poziomu hosta za pomocą bloczków z palety Application Control. Pomimo tego, że robiłem wszystko tak jak w załączonych wcześniej linkach, problemem może być fakt, że nie korzystam z systemów RT oferowanych przez NI (CRio lub PXI) tylko ze zwykłego PC przerobionego na "system czasu rzeczywistego". Nie jestem zaawansowanym użytkownikiem LabVIEW, ale wydaje mi się że problem tkwi w łączeniu się z targetem (a raczej jego brakiem). Kiedy za pomocą Application Control odpalałem jedną aplikację z poziomu drugiej (ale obie na hoście) - wtedy wszystko działało.

Póki co muszę zadowolić się tym mało eleganckim rozwiązaniem (ręczne odpalanie obu programów).

Mam jeszcze jedno pytanie, potrzebuję zliczać w jakiś prosty sposób "impulsy" z czujnika. Problem polega na tym, że te impulsy mają kształt sinusoidalny, a ich amplituda(max 1V) i częstotliwość zależą od parametrów pracy układu. Wymyśliłem, żeby sprawdzać czy wartość sygnału jest większa od zera a następnie zliczać zbocza narastające tego sprawdzenia. Czy w LabView znajdę gotowy bloczek obsługujący zbocza czy też muszę zbudować jakiś przerzutnik?

Pozdrawiam,
Dawid
Awatar użytkownika
smiga
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Post autor: smiga »

donvitto pisze:
niestety nie udało mi się odpalać aplikacji z poziomu hosta za pomocą bloczków z palety Application Control. Pomimo tego, że robiłem wszystko tak jak w załączonych wcześniej linkach, problemem może być fakt, że nie korzystam z systemów RT oferowanych przez NI (CRio lub PXI) tylko ze zwykłego PC przerobionego na "system czasu rzeczywistego". Nie jestem zaawansowanym użytkownikiem LabVIEW, ale wydaje mi się że problem tkwi w łączeniu się z targetem (a raczej jego brakiem).
Zwykły PC też powinien być OK.
Rozumiem, że oba są ze sobą jakoś połączone, np. przez LAN? Sprawdź, czy jak wpiszesz IP target'a w wyszukiwarce na host'cie, to wyskoczy Ci jakaś informacja (może być konieczna instalacja Silverlight). Możesz też spróbować wejść przez FTP.
Jeżeli się widza i komunikują, to powinna być też możliwość odpalania zdalnego aplikacji. Możesz też spróbować podejścia od strony Remote Panel.
donvitto pisze: Mam jeszcze jedno pytanie, potrzebuję zliczać w jakiś prosty sposób "impulsy" z czujnika. Problem polega na tym, że te impulsy mają kształt sinusoidalny, a ich amplituda(max 1V) i częstotliwość zależą od parametrów pracy układu. Wymyśliłem, żeby sprawdzać czy wartość sygnału jest większa od zera a następnie zliczać zbocza narastające tego sprawdzenia. Czy w LabView znajdę gotowy bloczek obsługujący zbocza czy też muszę zbudować jakiś przerzutnik?

Dawid
Tu jest przykład podejścia do zliczania impulsów:
http://www.labview.pl/viewtopic.php?f=3&t=4301
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek
Pomogłem ... postaw kawę: https://buycoffee.to/smiga
ODPOWIEDZ