Symulacja wahadła matematycznego

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
mrealm77
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Symulacja wahadła matematycznego

Post autor: mrealm77 »

Witam.

Moim zadaniem jest stworzenie symulacji wahadła matematycznego. Został stworzony projekt symulacji z którego będę korzystal, ale zastanawiam się w jaki sposób mógłbym tu dodać fizykę bo jak na razie nie mogę nic ciekawego wymyśleć.

Domyślam się, że musiałbym jakoś znać wychylenia wahadła z prawej i lewej strony i wtedy to wahadło "puszczać".

Będę wdzięczny za wszelką pomoc i ewentualne korekty.
Załączniki
wahadlo.vi
(Projekt jest stworzony w wersji 2009)
(14.39 KiB) Pobrany 385 razy
Awatar użytkownika
Brad PID
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Re: Symulacja wahadła matematycznego

Post autor: Brad PID »

Musisz zbudować model wahadła, czyli opisać jego ruch za pomocą równań różniczkowych. Następnie możesz użyć CDSM: http://sine.ni.com/nips/cds/view/p/lang/pl/nid/209850 do implementacji modelu w LV. Wahadło jest modelem nieliniowym i nie pamiętam jak to wygląda w CDSM ale powinna też być taka opcja. (sam budowałem obiekty tylko liniowe). Jeżeli nie masz CDSM to możesz zrobić model dykretny - zastępujesz równanie różniczkowe, różnicowym z określonym okresem próbkowania. Następnie wywołujesz takie równanie rekurencyjnie, aby obliczyć np. położenie twojego wahadła w danym czasie. Sam model wahadła jest raczej prosty, ewentualnym problemem może być nieliniowość.
Dawid Woźny
Certified LabVIEW Associate Developer
www.optinav.pl
Obrazek
Zyga
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Re: Symulacja wahadła matematycznego

Post autor: Zyga »

Hej.
Ja bym użył tutaj równania wahadła, oraz odpowiednika Simulinka w Labview, czyli Simulation Loop.
Równanie oraz rozwiązanie dla Simulinka, które praktycznie wprost możesz przepisać do Labview znajdziesz tutaj. Natomiast wprowadzenie do symulacji układów dynamicznych w Labview jest tutaj.
ODPOWIEDZ