Witam,
posiadam komputer PC z zainstalowanym systemem Labview RealTime 11. Komputer posiada kartę pomiarową NI PCI 6036E (http://sine.ni.com/nips/cds/view/p/lang/pl/nid/11913) i jest podłączony do terminalu CB-68LPR (http://sine.ni.com/nips/cds/view/p/lang/pl/nid/1186), który mierzy sygnały z jednego stanowiska pomiarowego. W laboratorium znajduje się jeszcze jedno stanowisko pomiarowe, którym chciałbym sterować i mierzyć z niego sygnały, ale nie mam wolnych kanałów na karcie pomiarowej, aby móc obsłużyć oba jednocześnie. Zastanawiam się czy mógłbym to robić w taki sposób, że dokupiłbym drugi terminal, do którego podłączył drugie stanowisko i raz mierzył/sterował pierwszym, a później przełączył kabel do drugiego termianalu i mierzył/sterował drugim stanowiskiem. Czyli wyglądałoby to tak:
-podłączam pierwszy terminal, wgrywam program do 1-szego stanowiska i nim steruje
-wyłączam komputer, podłączam drugi terminal,
-wgrywam program do drugiego stanowiska i steruje nim.
Czy nie będzie żadnych problemów komunikacyjnych bądź innych przeszkód aby ten układ działał? Wydaje mi się, że nie, ale chciałbym się upewnić. Dysponuje niewielkim budżetem i taki pomysł przyszedł mi do głowy (kupno drugiego komputera i karty pomiarowej nie wchodzi w grę, a oba stanowiska muszą działać.).
Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedź, pozdrawiam Paweł.
Karta PCI-6036E oraz dwa terminale CB-68LPR
- Nowszy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
- Kontakt:
Karta PCI-6036E oraz dwa terminale CB-68LPR
Jeśli nie musisz mierzyć obu stanowisk jednocześnie to nie ma problemu, pod warunkiem że nie będziesz przepinał kabli zbyt często (złącza kabla nie zostały zaprojektowane z myślą o częstym przełączaniu).
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
Edu4Industry
Re: Karta PCI-6036E oraz dwa terminale CB-68LPR
Witam,
dziękuję, tak też myślałem, jednak chciałem się upewnić. Wiadomo, że nie zostały zaprojektowane do zbyt częstego przełączania, trzeba będzie uważać przy przełączaniu, jednak biorąc pod uwagę budżet i warunki (oba stanowiska powinny być sterowane z jednego komputera) to jedyne (?) sensowne wyjście.
A z doświadczenie wiesz może jak są wytrzymałe te złącza?
dziękuję, tak też myślałem, jednak chciałem się upewnić. Wiadomo, że nie zostały zaprojektowane do zbyt częstego przełączania, trzeba będzie uważać przy przełączaniu, jednak biorąc pod uwagę budżet i warunki (oba stanowiska powinny być sterowane z jednego komputera) to jedyne (?) sensowne wyjście.
A z doświadczenie wiesz może jak są wytrzymałe te złącza?