Czy będę w stanie wygenerować w LabView i wysłać na port RS sygnał o przebiegu jak na załączniku ?
Generowanie sygnału na RS-232/RS-422
Ostatnio zmieniony 02 mar 2013 13:34 przez gumas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
- Kontakt:
Re: Generowanie sygnału na RS-232/RS4-22
\Z tego co wiem to Transmisja RS jest zrobiona sprzetowo wiec nie mozna ustawiać poziomów jakie sie chce. Chyba ze korzystasz z linii Dtr, RTS, CTS (ale nie nadaje sie to szybkiej transmisji). Natomiast możesz zmienic konfiguracje co doi Baudrate, Parity, Databits itp. Ale nie wydaje mi sie ze można osiągnąc taki przebieg poprzez te konfiguracje.
Lepszym rozwiazaniem była by tu karta PCI np 6221 gdzie jesteś w stanie "wysłać" dowolny przebieg. A pózniej mozesz na wejsciu cyfrowym / analogowym odczytać odpowiedz.
Ja np. wykonałem transmisje RC5 za pomoca kart 6221 i urzadzenie odpowiada.
http://dturczak.wordpress.com/2010/08/21/protokol-rc5/
Lepszym rozwiazaniem była by tu karta PCI np 6221 gdzie jesteś w stanie "wysłać" dowolny przebieg. A pózniej mozesz na wejsciu cyfrowym / analogowym odczytać odpowiedz.
Ja np. wykonałem transmisje RC5 za pomoca kart 6221 i urzadzenie odpowiada.
http://dturczak.wordpress.com/2010/08/21/protokol-rc5/
Re: Generowanie sygnału na RS-232/RS-422
Niestety nie dysponuje takimi środkami finansowymi by sobie pozwolić na dodatkową kartę generacyjną.
Szukam informacji czy jestem w ogóle w stanie stworzyć dowolny przebieg o odpowiedniej częstotliwości, długości oraz amplitudzie (stany napięciowe) i wysyłać go na port szeregowy RS-232 lub RS-422.
Interesuje mnie wspomniany wcześniej przebieg o załączonych wejściowych(input) stanach cyfrowych. Czy jest możliwość napisania w C++ takiego przebiegu i załadowania go przez labview na port ?
Szukam informacji czy jestem w ogóle w stanie stworzyć dowolny przebieg o odpowiedniej częstotliwości, długości oraz amplitudzie (stany napięciowe) i wysyłać go na port szeregowy RS-232 lub RS-422.
Interesuje mnie wspomniany wcześniej przebieg o załączonych wejściowych(input) stanach cyfrowych. Czy jest możliwość napisania w C++ takiego przebiegu i załadowania go przez labview na port ?
Jeżeli korzystasz z przejściówki USB - RS-232 z chipem FTDI, to korzystając z biblioteki .dll od producenta chipu, jest możliwość ustawiania dowolnych stanów na każdym z wyjść w "RS-232" (dostajesz 8 wyjść cyfrowych). Jest to opisane w książce LabVIEW w praktyce wydawnictwa BTC. Jest tam też schemat takiej przejściówki, a potrzebne układy można kupić (albo gotową przejściówkę
). Taka ciekawostka
.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.