Pomiar podczas impulsu - pomocy !!!

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
miotacz@o2.pl
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Pomiar podczas impulsu - pomocy !!!

Post autor: miotacz@o2.pl »

Jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość. Zamieściłem zrzut ekranu gdzie obserwuję dwa sygnały, jeden kwadratowy drugi sniusoida. Środkowy wykres ilustruje moment pomiaru sinusoidy sterowany sygnałem kwadratowym. Problem w tym że pomiar odbywa się cały czas gdy mam wysoki stan a ja potrzebuje jeden impuls najlepiej przy narastaniu sygnału kwadratowego. Ja nie mogę sobie z tym poradzić.
Załączniki
labview sygnał.jpg
dzojstik22
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Re: Pomiar podczas impulsu - pomocy !!!

Post autor: dzojstik22 »

A co ma wywołać pomiar? Naciśnięcie przez Ciebie przycisku? Pomiar ma być wykonany w odpowiednim czasie? Jak zostanie spełniony jakiś warunek? I co ma być mierzone? wartość amplitudy?
miotacz@o2.pl
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Post autor: miotacz@o2.pl »

Impuls wywołuje pik od kwadratowego sygnału. Już sobie poradziłem wstawiając "ampitude pik to pik" ale mam jeszcze jedno pytanie. Dostaje impuls przy przechodzeniu ze stanu niskiego do wysokiego i z wysokiego do niskiego. Ja potrzebuje tylko jeden z tych dwóch sygnałów. Sygnał jest analogowy generowany z generatora.

Kolego miotacz, nie duplikujemy tematów. Pitol
Grzesiek080
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Kontakt:

Post autor: Grzesiek080 »

Hej,

Nie wiem jaka masz karte ( czy w ogole masz fizycznie karte). Ale może pomoze ci coś przykład :

Acq&Graph Voltage-Int Clk-Dig Start.vi w Examples.

Jest tam pokazany przykład jak wykonac pomiar wyzwalając go sygnałem zewnetrznym. Dodatkowo można ustawić czy impuls ma być narastający czy opdający.
Gdy ustawisz Parametr "Samples per Channel na 1" ( lepiej pobrac kilka próbek) wtedy powinno to spełnic twoje oczekiwania. Tak na dobrą sprawe nawet mógłbyś podłaczyc jakiś przycisk i wyzwalać pomiar załaczeniem przycisku. W trigger source masz wybór z ktorego wejścia wyzwalającego bedzziesz korzystał np :"PFI0 ( sprawdz sobie w dokumentacji gdzie to jest podłaczone).
ODPOWIEDZ