Ardruino - po RESET przestało działać

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
mrrudzin

Post autor: mrrudzin »

Mam Arduino MEGA, który programowałem w LabView.
Aby cokolwiek zaczęło działać musiałem wrzucić LVFA_Firmware za pomocą LIFA_BASE.

Podczas wykonywania programu w LV wcisnąłem RESET na płytce. Dwa razy mignęła dioda "L" i wszystko stoi. Nie moge wrzucić kolejny raz LIFA_BASE (dostaje błąd nie znaleziono portu COM chociaż wszystko jest widoczne jak wcześniej), a LabView wyświetla błąd Error 5003.

Co powinienem zrobić aby wszystko ruszyło ponownie?
dzojstik22
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Re: Ardruino - po RESET przestało działać

Post autor: dzojstik22 »

mrrudzin pisze:Co powinienem zrobić aby wszystko ruszyło ponownie?
Odpowiedzieć na pytania:
1). A co mówi Menedżer urządzeń o Twoim porcie?
2). Czy taki sam numer portu masz ustawiony w Arduino IDE?
3). Zgadza się model karty w ustawieniach Arduino IDE?
4). Czy od tamtego czasu podłączałeś coś (pendrive, dysk, aparat,itd) do tego portu na którym pracujesz z Arduino?
6). Czy odwołałeś się właściwego portu w inicjalizacji kodu Labview?
7). Czy odwołałeś się właściwego modelu karty w inicjalizacji kodu Labview?
8). Czy ten program wcześniej już działał i przestał działać czy za pierwszym razem przy wczytaniu pojawił się błąd?
9). Czy w poszczególnych ikonach programu pozmieniałeś domyśle ustawienia portu i modelu karty?
10). Czy wczytanie bibliotek arduino zostało potwierdzone komunikatem pozytywnym?
11). Czy Twój schemat połączeń wykorzystuje pin 13 który jest fabrycznie połączony z diodą L? (dioda L określa stan wysoki na porcie 13)
12). Czy przypadkiem przy wczytywaniu bibliotek nie wczytałeś przykładowych programów- wśród których jest program migającej diody?
13). Czy próbowałeś od nowa wgrać LIFA? Jak się to zakończyło?

Ps.: Zamieść plik z programem- w wielu wypadkach jak się zobaczy kod to da się coś powiedzieć.
mrrudzin

Dziękuje za szybką odpowiedź.

Odpowiem na ile jestem w stanie w tej chwili

1). A co mówi Menedżer urządzeń o Twoim porcie?
Widzi cały czas (przed i po problemie) Arduino MEGA 2560

2). Czy taki sam numer portu masz ustawiony w Arduino IDE?
3). Zgadza się model karty w ustawieniach Arduino IDE?
tak, cały czas jest COM8 (gdzie szukać ustawień Arduino IDE?)

4). Czy od tamtego czasu podłączałeś coś (pendrive, dysk, aparat,itd) do tego portu na którym pracujesz z Arduino?
NIE

6). Czy odwołałeś się właściwego portu w inicjalizacji kodu Labview?
7). Czy odwołałeś się właściwego modelu karty w inicjalizacji kodu Labview?
8). Czy ten program wcześniej już działał i przestał działać czy za pierwszym razem przy wczytaniu pojawił się błąd?
9). Czy w poszczególnych ikonach programu pozmieniałeś domyśle ustawienia portu i modelu karty?
10). Czy wczytanie bibliotek arduino zostało potwierdzone komunikatem pozytywnym?
Program na początku działał prawidłowo.

11). Czy Twój schemat połączeń wykorzystuje pin 13 który jest fabrycznie połączony z diodą L? (dioda L określa stan wysoki na porcie 13)
NIE, ale o diodę L miałem zapytać :)

12). Czy przypadkiem przy wczytywaniu bibliotek nie wczytałeś przykładowych programów- wśród których jest program migającej diody?
Dioda miga tylko dwa razy po wciśnięciu RESETu, później milczy. Podejrzewam że to bardziej proces inicjalizacji. Migająca dioda była wgrana w płytkę na początku.

13). Czy próbowałeś od nowa wgrać LIFA? Jak się to zakończyło?
Tak. Dostaje błąd o niewłaściwym numerze portu.

Ps.: Zamieść plik z programem- w wielu wypadkach jak się zobaczy kod to da się coś powiedzieć.
Załączniki
pwm2.vi
mój program
(256.79 KiB) Pobrany 434 razy
dzojstik22

Post autor: dzojstik22 »

Dobra w takim razie sprawdzamy po kolei- bo z opisu nie wynika jednoznacznie czy to jest wina karty czy programu czy biblioteki arduino:

1). Sprawdź czy masz ten sam port ewentualnie spróbuj zmienić numer portu i z nowym numerem wgrać Lifa. Jak zmienić numer portu USB masz pokazane poniżej:
1.jpg
1.jpg (171.29 KiB) Przejrzano 12607 razy
2).Masz ustawione dobry model karty mega 2560- może masz mega 1280- sprawdź.
2.jpg
2.jpg (102.85 KiB) Przejrzano 12607 razy
3). W arduino ide tylko w tym miejsu się ustawia numer portu- ma się on zgadzać z numerem portu z USB z menedzera urządzeń- patrz punkt pierwszy.
2b.jpg
2b.jpg (64.22 KiB) Przejrzano 12607 razy
mrrudzin

Wszystko z wyżej przytoczonych jest ok.
Zauważyłem coś innego. Po podłączeniu do innego portu USB Arduino zaczęło znów działać poprawnie, a po resecie komputera na wcześniej niedziałającym porcie również.
Problem jest ewidentnie spowodowany laptopem. Może LV blokuje port na czas pracy z Arduino, a ja wciskając RESET uwaliłem komunikacje (i LV czeka na odpowiedź).
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: PiDi »

A próbowałeś zrobić coś takiego:
close.png
close.png (9.42 KiB) Przejrzano 12585 razy
w momencie jak stracisz komunikację? Bo mi to wygląda po prostu na to, że program nie zamknął portu w Windows i dlatego nie możesz go ponownie otworzyć.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
mrrudzin

Pomogło

Dziękuje za pomoc :)
19bart85

Post autor: 19bart85 »

Witam mam podobny problem z tym, że:

1) działam na labVIEW 2011.
2) do moich projektów używam dwóch płytek startowych opartych na ATMEGA 328 - z nią jest problem!!! oraz bez problemowo działa ATMEGA 2650 ADK.

Po zaimplementowaniu prostego programu z poziomu LabVIEW sterującego diodą przypisaną do 13 pinu płytka z ATMEGA 2650 działa poprawnie, natomiast płytka z ATMEGA 328 po załączeniu programu "mruga" dioda RX, bez odzewu ze strony diody TX.

W konsoli arduino wszystkie programy ładują się poprawnie i poprawnie działają więc nie rozumiem w czym jest problem?
ODPOWIEDZ