PCF8591
Re: PCF8591
I2C to magistrala komunikacji ukladow na plytach urzadzen. LV sluzy raczej do czego innego ... w kazdym razie nie znalazlem niczego do I2C.
jesli chodzi o pierwsza czesc twojego pytania to do PC ten przetwornik mozna podlaczyc . na szybko nasuwaja mi sie dwa rozwiazania:
- zaprogramowac jakis prosty uC ze sprzetowym I2C na przyklad jakiegos PIC a komunikacje zapewnic przez RS (ale zastanowilbym sie czy wogole stosowac ten przetwornik PCF bo przeciez w PICu i wiekszosci mikrokontrolerow sa juz 8, 10 lub 12 bitowe przetworniki AC)
- I2C jest magistrala synchroniczna wiec mozna uzyc pinow z portu drukarki (do samego portu mozna sie dossac z poziomu LV)
- jesli nie zalezy cie na duzej rozdzielczosci to port joysticka ma przetworniki AC, chyba 8mio bitowe.
- jesli dysponujesz jakakolwiek karta z digital I/O mozesz napisac sobie protokol I2C z wykorzystaniem portow tej karty. rozwiazanie troche bez sensu praktycznego i ekonomicznego, ale teoretycznie mozliwe.
jesli chodzi o pierwsza czesc twojego pytania to do PC ten przetwornik mozna podlaczyc . na szybko nasuwaja mi sie dwa rozwiazania:
- zaprogramowac jakis prosty uC ze sprzetowym I2C na przyklad jakiegos PIC a komunikacje zapewnic przez RS (ale zastanowilbym sie czy wogole stosowac ten przetwornik PCF bo przeciez w PICu i wiekszosci mikrokontrolerow sa juz 8, 10 lub 12 bitowe przetworniki AC)
- I2C jest magistrala synchroniczna wiec mozna uzyc pinow z portu drukarki (do samego portu mozna sie dossac z poziomu LV)
- jesli nie zalezy cie na duzej rozdzielczosci to port joysticka ma przetworniki AC, chyba 8mio bitowe.
- jesli dysponujesz jakakolwiek karta z digital I/O mozesz napisac sobie protokol I2C z wykorzystaniem portow tej karty. rozwiazanie troche bez sensu praktycznego i ekonomicznego, ale teoretycznie mozliwe.
Ogolnie to chce mierzyc temperature przy pomocy LM35, a pytam sie o I2C bo taki mam przetwornik.
Czy obsluga tego portu pod labview jest prosta? Moze jakis maly przyklad.
Kod: Zaznacz cały
jesli nie zalezy cie na duzej rozdzielczosci to port joysticka ma przetworniki AC, chyba 8mio bitowe.
troche teorii i nie tylko znajduje sie na stronce http://www.epanorama.net/documents/joys ... stick.html
- to podejscie od strony sprzetu, natomiast jesli chodzi o jego obsluge w lv polecam stronke ni - po wpisaniu hasla joystick wypluwa troche informacji.
- to podejscie od strony sprzetu, natomiast jesli chodzi o jego obsluge w lv polecam stronke ni - po wpisaniu hasla joystick wypluwa troche informacji.
God is dead - Nietsche, Nietsche is dead - God
potrzebne bloczki znajduja sie w palecie:
all functions/advanced/input device control/
nie mam joysticka ale zrobilem odczyt myszy
najpierw "initialize mouse", potem "acquire input data" , wyswietlanie i opoznienie. to wszystko w petli. po wyjsciu z petli obowiazkowo "close input device".
na myszy dziala, na joysticku tez bedzie, tylko zmien "initialize mose" na "initialize joustick"
programu ci nie napisze, sam sie pomecz.
all functions/advanced/input device control/
nie mam joysticka ale zrobilem odczyt myszy
najpierw "initialize mouse", potem "acquire input data" , wyswietlanie i opoznienie. to wszystko w petli. po wyjsciu z petli obowiazkowo "close input device".
na myszy dziala, na joysticku tez bedzie, tylko zmien "initialize mose" na "initialize joustick"
programu ci nie napisze, sam sie pomecz.
aha, napisz cos o tym pomiarze temperatury. t.z. co chcesz mierzyc, w jakim zakresie, z jaka rozdzielczoscia i dlaczego w LV
Do pomiaru temperatury chcialem uzyc czujnika temp. LM35, czyli potrzebny jest pomiar napiecia 0-2.5V z dokladnoscia 10mV. A dlatego w labview bo to ma byc praca na zaliczenie labview
w takim razie trzeba bedzie domontowac jakas prosta elektronike.
osobiscie zrobilbym to w ten sposob:
mikrokontroler z przetwornikiem A/C (najlepiej jakis PIC albo AVR albo cos z Texasa), napisalbym prosty program w czymkolwiek (do PICow mozna sciagnac darmowe srodowisko MPLab, bardzo fajne, piszesz w assemblerze wprawdzie ale za to masz symulator programowy), probkowalbym napiecie z czujnika iles tam razy na sekunde i wysylal dane po RS do komputera. na PCcie trzeba napisac prosciutka aplikacje w LabVIEW ktora wykorzystujac narzedzia VISA odczytuje port i zobrazowuje dana.
zakup jakiejkolwiek karty pomiarowej mija sie z celem bo to za duze wydatki. mikrokontroler mozna czesto dostac za darmo (trzeba zamowic sample u producenta), dokupisz tylko kwarc, osiem kondensatorow, uklad ro RSa, mala plytke uniwesralna i kabelek do RSa. calosc bedzie kosztowac z 10PLN.
osobiscie zrobilbym to w ten sposob:
mikrokontroler z przetwornikiem A/C (najlepiej jakis PIC albo AVR albo cos z Texasa), napisalbym prosty program w czymkolwiek (do PICow mozna sciagnac darmowe srodowisko MPLab, bardzo fajne, piszesz w assemblerze wprawdzie ale za to masz symulator programowy), probkowalbym napiecie z czujnika iles tam razy na sekunde i wysylal dane po RS do komputera. na PCcie trzeba napisac prosciutka aplikacje w LabVIEW ktora wykorzystujac narzedzia VISA odczytuje port i zobrazowuje dana.
zakup jakiejkolwiek karty pomiarowej mija sie z celem bo to za duze wydatki. mikrokontroler mozna czesto dostac za darmo (trzeba zamowic sample u producenta), dokupisz tylko kwarc, osiem kondensatorow, uklad ro RSa, mala plytke uniwesralna i kabelek do RSa. calosc bedzie kosztowac z 10PLN.
witam,
rozwiązanie z kontrolerem jest fajne, ale takie - 'klasyczne'...
zobacz, do pomiaru temperatury masz kostkę
:arrow: DS1822 (1-Wire Digital Thermometer )
do konwersji protokołów 1-Wire <-> RS232:
:arrow: DS2480B (Serial 1-Wire Line Driver)
do konwersji poziomów napięć dla RS-a w PC dodatkowo nieśmiertelną MAX232
w/w kostki zamawiasz w Maxim/Dallas jako darmowe próbki,
z oprogramowania zostaje Ci tylko komunikacja szeregowa w LV,
tak abyś dogadał się z kostką termometru.
Może nad taką koncepcją też się zastanów, jak na zaliczenie - to będziesz oryginalny...
pozdrawiam,
tasza
rozwiązanie z kontrolerem jest fajne, ale takie - 'klasyczne'...
zobacz, do pomiaru temperatury masz kostkę
:arrow: DS1822 (1-Wire Digital Thermometer )
do konwersji protokołów 1-Wire <-> RS232:
:arrow: DS2480B (Serial 1-Wire Line Driver)
do konwersji poziomów napięć dla RS-a w PC dodatkowo nieśmiertelną MAX232
w/w kostki zamawiasz w Maxim/Dallas jako darmowe próbki,
z oprogramowania zostaje Ci tylko komunikacja szeregowa w LV,
tak abyś dogadał się z kostką termometru.
Może nad taką koncepcją też się zastanów, jak na zaliczenie - to będziesz oryginalny...
pozdrawiam,
tasza
jeszcze prosciej i oryginalniej jest sterowac ktorymis pinami portu drukarki, wtedy nie trzeba ani rs ani konwersji protokolow.
komunikacja 1-Wire (w przeciwieństwie do I2C) wymaga zachowania
precyzyjnych zależności czasowych w generowanych sygnałach,
na niezależnym MCU można to dość łatwo zrobić, a przy pomocy LV...?
no, to już w/g mnie wyzwanie, ale w sumie racja - będzie oryginalnie
tasza
precyzyjnych zależności czasowych w generowanych sygnałach,
na niezależnym MCU można to dość łatwo zrobić, a przy pomocy LV...?
no, to już w/g mnie wyzwanie, ale w sumie racja - będzie oryginalnie
tasza
jesli ma byc to projekt to moze lepiej zamias 1wire zastosowac wlasnie i2c, albo SPI bo faktycznie czasowka w 1wire jest dosc wymagajaca.
Już tak NI USB-8451 I2C & SPI Interfacesambo pisze:Witam
Czy mozna podlaczyc przetwornik A/C PCF8591 do PC? Czy istnieja moduly do Labview ulatwiajace kozystanie z I2C?
a tos mnie qrde zaskoczyl ! jestem pod wrazeniem. nie ciebie, ale tego produktu. widocznie jest na to rynek skoro bylo warto zaprojektowac. no no, musze poszperac troche w nationalowym katalogu.
a jak przedstawię rentgenowską fotę...?mgawlik pisze:a tos mnie qrde zaskoczyl ! jestem pod wrazeniem. nie ciebie....
:lol: