Problem z pamięcią w LabVIEW 7.1

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Awatar użytkownika
e_gregor

Problem z pamięcią w LabVIEW 7.1

Post autor: e_gregor »

Witam wszystkich. Mam problem z użyciem pamieci w LabVIEW. Jak odpalę swojego VI użycie pamieci stale rośnie. Po kilkunastu minutach działania mojego VI przekracza rozmiar dostępnych zasobów i system sie kompletnie wywala. Jak temu zapobiec? Ja potrzebuję aby ten VI pracował conajmniej 3 godziny!!!
e_gregor
PMaj

Re: Problem z pamięcią w LabVIEW 7.1

Post autor: PMaj »

Witam
e_gregor pisze:Witam wszystkich. Mam problem z użyciem pamieci w LabVIEW. Jak odpalę swojego VI użycie pamieci stale rośnie. Po kilkunastu minutach działania mojego VI przekracza rozmiar dostępnych zasobów i system sie kompletnie wywala. Jak temu zapobiec? Ja potrzebuję aby ten VI pracował conajmniej 3 godziny!!!
Na mój gust to wystarczy zrobić program tak, żeby użycie pamięci nie rosło stale :wink:
Pokaż kod programu to szybciej uzyskasz odpowiedź.

pozdrawiam
pmaj
Nie jestem leniwy
Mam zawyżone wymagania motywacyjne
Awatar użytkownika
decyl
Kontakt:

Post autor: decyl »

Temat był już roztrząsany przez progora i bodajże blamka. Ktoś już zadawał to pytanie a progor opsiał szczegółowo co i jak. Poszukaj na forum, na 100% to jest. Jak coś to szukaj po postrach 'progor' to znajdziesz.

o jest znalazłem pierwszy temat ( a jest jeszcze rozwijany przy innym poście) : http://www.labview.pl/viewtopic.php?t=378.html

o jest znalazłem coś jeszcze (ale chyba jest tego i więcej) :
http://www.labview.pl/ForumsPro/viewtopic/t=482.html
Awatar użytkownika
e_gregor

Dzieki za pomoc, choć na razie na nic się to zdało. Przynam się że to mój pierwszy dzień na tym forum i dopiero drugi tydzień w labview. Jestem w nim niemal zieolny. Myślałem sobie że może labview ma domyślnie utawioną opcję zbierania wszystkich wyników pomiarów (np do debugowania). Używam tylko kilku tablic DBL do 1000 elementów, a użycie pamięci rośnie z każdą sekundą o kilka MB aż przekracza maksymalny rozmiar pamięci wirtualnej i wszystko się sypie. Może problem jest w pomiarach? Próbkuję sygnał z częstotliwością 1kHz i w zasadzie pracuję tylko na tych próbkach.
e_gregor
Awatar użytkownika
Blamek

Post autor: Blamek »

ciezko stwierdzic co moze byc nie tak, prosim o vi'a to postawimy diagnoze, a moze nawet zrobimy lobotomie i rozwiazemy problem z pamiecia ;)
God is dead - Nietsche, Nietsche is dead - God
Awatar użytkownika
e_gregor

Dołączam swój VI. Na wstępie chciałbym powiedzieć że mój problem nie jest spowodowany przerostem pliku w którym rejestruję dane, bo było tak samo zanim dodałem element rejestrujący. Program ma służyć do zliczania impulsów oraz do mierzenia kąta (a w zasadzie czasu) pomiędzy napięciem i prądem (napięciem z bocznika) przy stałej częstotliwości 50Hz
e_gregor
Awatar użytkownika
progor

Post autor: progor »

to nie był problem wielkości pliku tylko wielkości tablicy jaką się trzyma w pamięci... nie rzuce okiem na vi'a, którego zamieściłeś... niestety mam awarie kompa :(
Awatar użytkownika
Blamek

1) podstawowy blad - wywalamy wszystkie bloczki inicjalizujace DAQa za while'a -> zostaje tylko ostatni odpowiedzialny za odczyt

pomniejsze bledy
2) porownan lepiej dokonywac wewnatrz petli czyli na pojedynczych elementach a nie na tablicach wtedy nie mnozymy tablic
3) nie wiem po co struktury while z warukniem jednokrotnego wykonania
4) bardziej przejzyste jest wykozystanie bloczka select zamiast struktury case

nie blad ale istotna sprawa:
5) przejzystosc kodu!!! czyli lepiej nie wracac polaczeniami, jak najmniej krzyzujacych sie polaczen, jak sie cos nie miesci na ekranie moze warto rozbic to na subvi'e

przyklad jak to o czym pisalem mogloby wygladac zamieszczam w zalaczniku
Gość

Post autor: Gość »

dsad
Awatar użytkownika
e_gregor

Wielkie dzięki za pomoc. Twój VI działa poprawnie i dał mi sporo na temat budowy programów w LabVIEW. Pozdrawiam serdecznie
e_gregor
Gość

Post autor: Gość »

8O Czytając powyższy wątek włosy stanęły mi dęba na głowie. Czy dobrze zrozumiałrm, że można tak zaprojektować aplikację w LabView, aby aplikacja zabierała coraz więcej pamięci i Labview na to pozwala?
Awatar użytkownika
e_gregor

No więc wyjaśniam: DA SIÄ
e_gregor
Awatar użytkownika
Blamek

zajac pamiec zawsze mozna jakimi kolwiek danymi jesli jest wystarczajaco duzo. Trzeba byc poprostu swiadomym co sie dzieje w programie i jakos sobie radzic z zapelnianiem pamieci. Kazde srodowisko programistyczne posiada jakies swoje ograniczenia i regoly wg ktorych nalezy pisac programy lv nie jest od tego wyjatkiem. Duzym ulatwieniem jest to, ze lv samo potrafi sie zatroszczyc o alokacje pamieci (ma to swoje zalety i wady).
ODPOWIEDZ