DAQCard 700

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
piotr10

DAQCard 700

Post autor: piotr10 »

Witam.
Jest to mój pierwszy post, wię może być w nim trochę błędów za które z góry przepraszam. Od niedawna zainteresowałem się programem LabView. Po zainstalowaniu (wersja 4.1) programu mam problem z kartą DAQCard 700. Program nie widzi sterowników do tej karty (system XP). Po instalowaniu różnych sterowników "pojawiła" się karta, ale przy tescie działania karty całkowicie zawieszał się komputer. Prosił bym o wyjaśnienie przyczyny lub o przesłanie konktretnego sterownika do karty i systemu.
Pozdrawiam wszystkich.
Gość

Re: DAQCard 700

Post autor: Gość »

Dzien dobry,
Jest to starsza karta jak i wersja LabView. Mozna jednak z niej korzystac.
Najnowszym sterownikiem obslugujacym ta karte jest NI-DAQ 6.9.3, ktory mozna pobrac ze strony:
http://digital.ni.com/softlib.nsf/webse ... =132070_US

Ze swojej strony polecam zapoznanie sie na najnowsza wersja LabView 8, wersja demo 30 dniowa dostepna jest na stronie:
http://sine.ni.com/nips/nisearchservlet ... n+Software

Ponizej link do dokumentu ktory mowi w jaki sposob zainstalowac starszy sterownik do najnowszych wersji LabView:
http://ae.natinst.com/operations/ae/pub ... enDocument

Po zainstalowaniu sterownika 6.9.3 karte mozna przetestowac w Measurement & Automation Explorer, karta bedzie widoczna w sekcji Devices and Interfaces. Tam mozna otworzyc Test Panel w celu przetestowania dzialania karty.

W przypadku dalszych pytan prosze o wiadomosc.

Z wyrazami szacunku,
Wojciech Rachwalski

wojtek.rachwalski@ni.com
---------------------------------------------
National Instruments Poland Sp. z o.o.
02-673 Warszawa, ul. Konstruktorska 4
Tel: 48 22 3390150
Fax: 48 22 3390283
ni.poland@ni.com
Kontakt:

Post autor: decyl »

Wojtku - dobrze Cie widzieć na forum - otóż już kilkakrotnie pisałem do Polskiego NI z zapytaniem dotyczącym innych kart mianowicie NI-6008. Pytanie dotyczyło przypadkowych stanów wystawianych przez DIO podczas restartowania komputera. W dalszym etapie mojego poznawania tej karty zauważyłem, że nie da się poprawnie zbuildować aplikacji, jeśli występuje w niej bloczek służacy do konfiguracji wejścia analogowego. Jak to się objawia? Otóż aplikacja EXE wyrzuca błąd każdorazowo przy wychodzeniu z tegoż bloczka - wniosek - coś w środku dzieje się nie tak. Jeśli masz jakiś pomysł, albo support z USA bądź innych państw może odpowiedzieć na te pytania byłbym wdzięczny i rad. Pozdrawiam!
Gość

Witam serdecznie,

Niestety w przypadku karty 6008 jesli chodzi o stan linii DIO przy restarcie komputera - przechodza one w stan wejsc o wysokiej rezystancji, nie przyjmuja stanu ani wysokiego ani niskiego. Tym samym sama karta nie ma mozliwosci ustawienia wejsc/wyjsc cyfrowych przy starcie systemu.

Jezeli chodzi o drugi problem - prosze jesli to mozliwe o podanie dokladnie rodzaju oraz numeru sterownika, oraz kod i opis bledu, ktory sie pojawia.

Pozdrawiam
Wojtek Rachwalski

wojtek.rachwalski@ni.com
---------------------------------------------
National Instruments Poland Sp. z o.o.
02-673 Warszawa, ul. Konstruktorska 4
Tel: 48 22 3390150
Fax: 48 22 3390283
ni.poland@ni.com
----------------------------------------------------------
Gość

temat ten poruszałem już na forum tutaj: http://www.labview.pl/viewtopic.php?t=460.html

Jeśli chodzi o wersję sterownika to: ostatnio zainstalowałem najnowszy sterownik DAQmx ściągnięty ze strony NI i nic to nie pomogło. Dotychczas były tam drivery dostarczane wraz z pakietem LV 7.1.1 (2 płyty CD - Data Aquisition Drivers z maja 2005 roku).
Problem jest poważny i pojawia się wyłącznie przy stosowaniu bloczka do analogowego wejścia karty 6008 (więcej szczegółów w linku, który podałem na początku postu).
Mam nadzieję, że problem uda się rozwiązać, gdyż aplikacja jest gotowa i pozostało mi ją tylko zbuildować.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
decyl
Kontakt:

Post autor: decyl »

dodatkowo zamieszczam screen, konkretnie z mojego programu

- sory ze 2 posty pod rząd, ale się nie zalogowałem i nie mogłem edytować :/
ODPOWIEDZ