Witam, jestem nowy na forum wiec jeżeli pomyliłem działy to proszę o przeniesienie.
Przyznam szczerze, że zaczynam dopiero swoją zabawę z LV a muszę wykonać pewną prace z wykorzystaniem karty pomiarowej BNC 2120.
W chwili obecnej zapoznaję się z książką "LabVIEW w praktyce M.Chruściel" jednak ona nie mówi nic o DAQ i tu właśnie mam prośbę do Państwa, czy możecie mi polecić jakąś książkę która w przystępny sposób wyjaśni mi co i jak?? Zaznaczam, że jestem początkujący.
Literatuta polskojęzyczna DAQ Assistant
BNC2120 to terminal podłączeniowy kart z gniazdami BNC, nie karta pomiarowa.
Komputer w którym jest karta pomiarowa powinien mieć zainstalowany program Measurement ans Automation eXplorer, MAX.
W tym programie sprawdzisz jaka karta jest połaczona z tym terminalem: Devices and Interfaces >> pokaże jakie kart pomiarowe NI są widziane przez komputer.
DAQ Assistant to ogólnie wizard/konfigurator do obsługi kart.
Jeśli pracujesz w LabVIEW: po położeniu na diagramie VI ja DAQ Assistant otwiera się okno konfiguratora.
Pierwsze pytanie: pomiar czy generacja
Drugie pytanie : rodzaj pomiaru/generacji
trzecie pytanie: na jakiej karcie widzianej przez komputer, które wejście/wyjscie
W czwartym kroku otwiera się panel testowy w którym precyzuje się warunki generacji albo pomiaru sygnału.
Próbuj i pytaj, na chwilę obecną możliwe że są dostępne skrypty uczelniane, ale nie kojarzę żadnych, może PMaj , może Extensa (mieli z PMajem zajęcia) znają zasoby w języku polskim.
Próbuj samodzielnie i pytaj na forum: może być szybciej niż szukanie książki ;)
...zwłaszcza napisanej po polsku
Komputer w którym jest karta pomiarowa powinien mieć zainstalowany program Measurement ans Automation eXplorer, MAX.
W tym programie sprawdzisz jaka karta jest połaczona z tym terminalem: Devices and Interfaces >> pokaże jakie kart pomiarowe NI są widziane przez komputer.
DAQ Assistant to ogólnie wizard/konfigurator do obsługi kart.
Jeśli pracujesz w LabVIEW: po położeniu na diagramie VI ja DAQ Assistant otwiera się okno konfiguratora.
Pierwsze pytanie: pomiar czy generacja
Drugie pytanie : rodzaj pomiaru/generacji
trzecie pytanie: na jakiej karcie widzianej przez komputer, które wejście/wyjscie
W czwartym kroku otwiera się panel testowy w którym precyzuje się warunki generacji albo pomiaru sygnału.
Próbuj i pytaj, na chwilę obecną możliwe że są dostępne skrypty uczelniane, ale nie kojarzę żadnych, może PMaj , może Extensa (mieli z PMajem zajęcia) znają zasoby w języku polskim.
Próbuj samodzielnie i pytaj na forum: może być szybciej niż szukanie książki ;)
...zwłaszcza napisanej po polsku

Ostatnio zmieniony 13 gru 2012 09:53 przez Mikrobi, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Literatuta polskojęzyczna DAQ Assistant
Mikrobi wielkie dzięki za pomoc. 
Z DAQ już sobie poradziłem jednakże kontynuując temat literatury to w chwili obecnej poszukuje opisu terminalu BNC 2120 w języku polskim ponieważ muszę umieścić takowy w pracy dyplomowej. Potrafi ktoś pomóc??

Z DAQ już sobie poradziłem jednakże kontynuując temat literatury to w chwili obecnej poszukuje opisu terminalu BNC 2120 w języku polskim ponieważ muszę umieścić takowy w pracy dyplomowej. Potrafi ktoś pomóc??
- Nowszy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
- Kontakt:
Witaj
Musisz go niestety napisać sam - cała dostępna dokumentacja jest po angielsku, możesz się wzorować na: http://www.ni.com/pdf/manuals/372123d.pdf
Musisz go niestety napisać sam - cała dostępna dokumentacja jest po angielsku, możesz się wzorować na: http://www.ni.com/pdf/manuals/372123d.pdf
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
Edu4Industry