Zapis danych do pliku c.d.

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Awatar użytkownika
IRON

Zapis danych do pliku c.d.

Post autor: IRON »

Witam

Temat zapisu danych do pliku jest dość często porusany na formu, jednak moje pytanie jest następujące. Zapisuję dane do pliku binarnego z wykorzystaniem "datalog'u". Najlepiej obrazuje to przykład z LV o nazwie - "write datalog file example.vi". W moim przypadku problem polega na tym , że tworzone sa co godzinę nowe pliki o nazwie, w której zawarta est aktualna godzina. Co za tym idzie każdy kolejny plik tworzy sie o pełnej godzinie. Dane są bezproblemowo zapisywane. Kruczek pojawia sie w momencie, gdy aplikacja zostanie zatrzymana a następnie ponownie uruchomiona. Wówczas albo istniejący już plik jest zastępowany przez nowy plik , albo w drugim przypadku, który udało mi sie uzyskać dane nie sa po prostu zzapisywane. Musze uzyskjać taki efekt , że po zatrzymaniu i wznowieniu działania programu plik jest uzupełniany kolejnymi danymi.

Jeśłi robię to na plikach tekstowych , to nie ma najmniejszego problemu, w przypadku datalogu nie bardzo się to udaje... Prosze o jakies cenne wskazówki. :(

Pozdrawiam Serdecznie
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Re: Zapis danych do pliku c.d.

Post autor: bogdani »

W tym przykładzie do elementu Write File można zapodać jako wejście pos mode wartość 1, która sygnalizuje, że dane mają być zapisywane na końcu pliku.
bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
IRON

Bogdani, problem w tym że z jakiegoś nieznanego mi powodu nie da się tego zrobić ... Próbowałem, ale nie da się do pos mode dodać ani Control ani constans :(
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Post autor: bogdani »

Widzisz, problem polega na tym, iż zaraz przed pętlą jest funkcja New File, która tworzy nowy plik, więc nie masz możliwości dopisać siędo istniejącego pliku. Jak zmienisz tą funkcję na Open/Create/Repleace File ustawiając odpowiednio jej wejścia to możesz ustawić że ma otwierać istniejący plik lub tworzyć nowy u wtedy możesz się spokojnie dopisywać na końcu pliku.
Powinno działać
bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
IRON

Bogdani niestety nie mogę zamienić tych bloczków, gdyż bloczek "NEW" odpowiada za odpowiedni format pliku (DATALOG). Próbuję jeszcze zrobić coś w oparciu o offset...
Awatar użytkownika
IRON

Bogdani mam już rozwiązanie tego problemu, w dodatku w pelni dzialajace... W najblizszym czasie dodam odpowiednie pliki ;)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ