Problem z otwarciem pliku .lvm i narysowaniem wykresu
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Problem z otwarciem pliku .lvm i narysowaniem wykresu
Witam serdecznie. Mam problem z odczytem i opracowaniem wyników pomiarów laboratoryjnych z elektrotechniki, które otrzymałem od swojego prowadzącego w formie plików .lvm. Na podstawie danych z tych plików mam wykonać wykresy. Niestety, z programem LabView nie miałem wcześniej do czynienia, dlatego nie wiem, jak za to się zabrać. Znalazłem na forum podobny temat, ale nie jako początkujący praktycznie nic nie rozumiem. Bardzo bym prosił o pomoc/ wskazówki, które by mi pomogły. Z góry bardzo dziękuje 

-
Re: Problem z otwarciem pliku .lvm i narysowaniem wykresu
Witam,
najpierw sprawdź czy ten plik da się otworzyć za pomocą zwykłego notatnika lub excela i daj znać. Wtedy dostaniesz dalsze wskazówki.
Następnym razem jak pytasz o jakiś plik z danymi to dołącz go do posta.
najpierw sprawdź czy ten plik da się otworzyć za pomocą zwykłego notatnika lub excela i daj znać. Wtedy dostaniesz dalsze wskazówki.
Następnym razem jak pytasz o jakiś plik z danymi to dołącz go do posta.
-
Tak, otwierałem za pomocą notatnika, są wyniki w 4 kolumnach.
-
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Ciekawe, ile osób Ci ściągnie ten plik ze strony, na której trzeba się rejestrować
Używaj forumowych załączników.
I zacznijmy tutaj: http://www.ni.com/white-paper/4139/en

I zacznijmy tutaj: http://www.ni.com/white-paper/4139/en
PiDi na tej stronce nie trzeba się rejestrować
chaszcz998 pytanie brzmi co ty chcesz zrobić z tymi danymi, jakie to mają być wykresy, co od czego itp.?
Najprościej wczytać plik i wrzucić na jeden wykres Waveform Graph, np. tak: Poza tym świetny efekt z tego jest: heh

chaszcz998 pytanie brzmi co ty chcesz zrobić z tymi danymi, jakie to mają być wykresy, co od czego itp.?
Najprościej wczytać plik i wrzucić na jeden wykres Waveform Graph, np. tak: Poza tym świetny efekt z tego jest: heh

-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Ok, nie trzeba, doszedłem do tego. Ale reszta pozostaje aktualnaArronax8 pisze:PiDi na tej stronce nie trzeba się rejestrować![]()

-
Dokładnie sprawa ma się tak: na laboratorium mieliśmy rejestracje przebiegów U(t) i jego rozkładu harmonicznego w różnych konfiguracjach obwodu RLC. Za pomocą LabView rejestrowaliśmy przebiegi na wykresie, a te potem zapisywaliśmy do plików .lvm. Potrzebne są do sprawozdania te wykresy w formie papierowej 

Zamiast Waveform Graph użyj Waveform Chart i sprawdź czy o takie wykresy Ci chodziło.
Jakiś sinus tam jest, więc pewnie to
Możesz to sobie potem spokojnie wydrukować czy co tam chcesz z tym zrobić.
Baw się dobrze!
Jakiś sinus tam jest, więc pewnie to

Możesz to sobie potem spokojnie wydrukować czy co tam chcesz z tym zrobić.
Baw się dobrze!