Witam!
Właśnie rozpoczynam swoją przygodę z labview i napotkałem problem, z którym walczę już dobrych kilka godzin, a mianowicie:
Robię mały projekt pod tytułem "budzik" - uczę się na przykładach znalezionych w sieci + przykładach dostępnych w helpie. Problem powstał w momencie odtwarzania pliku .wav podczas załączania alarmu. Gdy rozpoczyna się alarm nie jestem w stanie w żaden sposób po wyłączeniu go, jednocześnie wyłączyć odtwarzania pliku .wav, którego sekcja odtwarzająca znajduję się w pętli while loop a "sygnał" powodujący jego stop - poza. Znalazłem kilka rozwiązań lecz są na ten moment zbyt skomplikowane dla mnie (nie potrafię ich zastosować w swoim przykładzie) i szukam tego najprostrzego. Proszę o pomoc!
VI + przykładowy .wav
problem z while loop wewnątrz case structure
problem z while loop wewnątrz case structure
Witam,
Nie da się pobrać całego Twojego programu.
Najprostszym, ale nie za dobrym rozwiązaniem, będzie jak użyjesz kolejnej zmiennej lokalnej, bo widzę, że nie są Ci one obce i możesz zrobić tak jak z "Alarm" - tam wyżej dać jakiś indykator, a w pętli niżej stworzyć dla niego zmienną lokalną, zmienić z menu kontekstowego na Change to Read i czytać z niej.
Pozdrawiam,
P.
Nie da się pobrać całego Twojego programu.
Najprostszym, ale nie za dobrym rozwiązaniem, będzie jak użyjesz kolejnej zmiennej lokalnej, bo widzę, że nie są Ci one obce i możesz zrobić tak jak z "Alarm" - tam wyżej dać jakiś indykator, a w pętli niżej stworzyć dla niego zmienną lokalną, zmienić z menu kontekstowego na Change to Read i czytać z niej.
Pozdrawiam,
P.
Re: problem z while loop wewnątrz case structure
Dzięki za szybką odpowiedź. Niestety Twoja porada nie poskutkowała. Problem w tym, że sekcja odtwarzania wav zawarta w helpie działa idealnie, u mnie nie - na screenie w moim pierwszym poście nie ma, bo został usunięty przycisk STOP wewnątrz while loop, który po dodaniu odtwarzacza do mojego programu przestał działać. Próbowałem ze zmiennymi lokalnymi na każdy możliwy i logiczny w miarę sposób, lecz niestety klęska.
Link naprawiony - literówka ;] Pozdrawiam
Link naprawiony - literówka ;] Pozdrawiam
Re: problem z while loop wewnątrz case structure
To co pisałam wcześniej, czyli taka modyfikacja jak w załączniku Ci nie działa?
Kiedy klikniesz 'Off' dźwięk alarmu powinien się przerwać, a pętla zakończyć. Przetestuj sobie może na jakimś dłuższym sygnale niż 3s, bo ta pętla kończy się też wraz z końcem odtwarzania dzwonka.
A na przyszłość trzeba by zmienić architekturę na lepszą i mniej zawodną. Swoją drogą dlaczego chcesz ten sygnał brać z miejsca zaznaczonego strzałką? Wg. mnie to czy klikniesz Koniec czy Drzemkę i tak w obu przypadkach powinno natychmiast zatrzymać dzwonek, z tym że dla Drzemki powinien się automatycznie ustawić kolejny alarm na kilka minut później.
Kiedy klikniesz 'Off' dźwięk alarmu powinien się przerwać, a pętla zakończyć. Przetestuj sobie może na jakimś dłuższym sygnale niż 3s, bo ta pętla kończy się też wraz z końcem odtwarzania dzwonka.
A na przyszłość trzeba by zmienić architekturę na lepszą i mniej zawodną. Swoją drogą dlaczego chcesz ten sygnał brać z miejsca zaznaczonego strzałką? Wg. mnie to czy klikniesz Koniec czy Drzemkę i tak w obu przypadkach powinno natychmiast zatrzymać dzwonek, z tym że dla Drzemki powinien się automatycznie ustawić kolejny alarm na kilka minut później.
- Załączniki
-
- budzik.rar
- (701.75 KiB) Pobrany 261 razy