Tworzę VI w którym generuję 10 harmonicznych (sinusoid wygenerowanych kolejno dla 50, 100, 150, ..., 500 Hz) w bloku Simulate Signal, następnie tworzę przebieg sumacyjny za pomocą funkcji Add i potem wrzucam to na blok Spectral Measurements z którego wyjścia FFT - (Peak) wrzucam to na Waveform Graph i dostaję analizę widmową: 10 prążków o zadanej amplitudzie.
Chciałbym mieć możliwość wizualizacji każdej z harmonicznych osobno na tym samym wykresie - analizy widmowej. Nie chcę mieć 10 osobnych wykresów na każdym jedna harmoniczna w 10 blokach Waveform Graph, gdyż projekt może zostać rozszerzony do 60 harmonicznych i nie widzę możliwości użycia 60 Waveform Graphów dla każdej harmonicznej z osobna. Chciałbym móc przełączać się na 1 wykresie pomiędzy 10, a być może docelowo 60 harmonicznymi i wizualizować każdą z osobna, ale na tym samym wykresie. Czy jest to w ogóle możliwe? Jeśli nie ma takiego narzędzia w LabVIEW, którym można by to zrealizować to jak podejść do problemu od strony projektowej - programistycznej? Za wszelkie uwagi i pomoc będę bardzo wdzięczny. Jestem początkującym użytkownikiem LabVIEW i dlatego mam tego typu problemy, dopiero poznaję możliwości tego środowiska. Proszę o pomoc.
Wizualizacja wybranej harmonicznej na Waveform Graph
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Re: Wizualizacja wybranej harmonicznej na Waveform Graph
Nie wiem czy do końca dobrze zrozumiałem problem, ale wydaje mi się, że chciałbyś po prostu analizować te harmoniczne w pętli. W każdym przebiegu pętli robisz FFT (czy tam PSD) z sinusa o odpowiedniej częstotliwości, składasz w tablicę, wrzucasz na wykres, dzięki temu każdy prążek widma widoczny jest jako osobny wykres. Można to zrobić o tak:
Gorzej natomiast jeżeli już masz zadany sygnał, który jest sumą tych poszczególnych składowych sinusoidalnych i nie można go tak łatwo podzielić. Wtedy musiałbyś skorzystać z filtrów pasmowoprzepustowych, tak żeby odfiltrowywać sobie po jednej składowej na raz (jeżeli sygnał składa się tylko z sinusów i nie ma zakłóceń, to zaprojektowanie rozsądnych filtrów nie będzie takie trudne). Odfiltrowane składowe można już analizować tak samo jak to podałem wyżej. Zasadniczo jeżeli robimy to w pętli to nie ma znaczenia czy analizujemy tych składowych 10 czy 60 (poza tym że graf z 60 wykresami może być trochę niepraktyczny, ale ja jestem facetem i rozróżniam w porywach z 16 kolorów).- Załączniki
-
- f.vi
- (22.42 KiB) Pobrany 260 razy