Jak dobrać się do danych z myszki komputerowej - wykres XY
Próbuję rozgryzać przykład z odczytywaniem danych z myszki.
Interesuje mnie ruch myszki X i Y - ma to być wykorzystane do czujnika przemieszczenia.
Moje pytanie jest następujące jak dostać się do tych danych? Tzn czy można, a jeżeli tak to jak zbudować wykres XY gdzie dane będą podawane przez myszkę?
W przykładzie w HELPIe dla myszki jest odczyt parametrów dla AXIS INFO.
Interesuje mnie ruch myszki X i Y - ma to być wykorzystane do czujnika przemieszczenia.
Moje pytanie jest następujące jak dostać się do tych danych? Tzn czy można, a jeżeli tak to jak zbudować wykres XY gdzie dane będą podawane przez myszkę?
W przykładzie w HELPIe dla myszki jest odczyt parametrów dla AXIS INFO.
Re: Jak dobrać się do danych z myszki komputerowej - wykres XY
Witam,
zobacz na przykład, który zamieściłem. Z tych danych można zrobić wszystko czego potrzebujesz:)
Pozdrawiam
zobacz na przykład, który zamieściłem. Z tych danych można zrobić wszystko czego potrzebujesz:)
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- lv.png (2.96 KiB) Przejrzano 15767 razy
Proponuje wejść tutaj: https://decibel.ni.com/content/docs/DOC-3422
Niedawno też chciałem zrobić coś takiego, ale w między czasie nagrało mi się kilka ważnych tematów i jakoś zostało to przesunięte na daleką przyszłość Życzę powodzenia
Przy okazji jeśli będziesz robił podłączenie myszki za pomocą NI-VISA, to wcześniej załatw sobie drugą myszkę Bo po tym procesie myszka będzie działała tylko po wywołaniu w LabVIEW
Niedawno też chciałem zrobić coś takiego, ale w między czasie nagrało mi się kilka ważnych tematów i jakoś zostało to przesunięte na daleką przyszłość Życzę powodzenia
Przy okazji jeśli będziesz robił podłączenie myszki za pomocą NI-VISA, to wcześniej załatw sobie drugą myszkę Bo po tym procesie myszka będzie działała tylko po wywołaniu w LabVIEW
Dzięki za przykład, rzeczywiście można wyciągnąć dane ze wskazań myszki i zbudować bez problemu wykres.de80 pisze:Witam,
Pozdrawiam
Jednak mam następne pytanie, jak zbudować wykres gdzie na osi Y jest np. przesunięcie "Y", a na osi X zamiast CZASU jest wskazanie z osi "X" myszki?
Mam zbudowany wykres dla wskazań myszki z osi X, Y, ale tylko w czasie. Nie wiem jak te dwa wskazania wrzucić aby jeden był w funkcji drugiego.
Również dzięki za szybką odpowiedź.TuChoLa pisze:Proponuje wejść tutaj: https://decibel.ni.com/content/docs/DOC-3422
Dzisiaj dopiero zacząłem instalować dodatkową myszkę:
http://www.ni.com/white-paper/4478/en
Coś tam zainstalowałem. Drugą myszkę mam kulkową podłączoną przez adapter PS2 na USB.
Przed instalacją drugą myszką normalnie działała w windowsie (w Labview również odczytywałem wartości przesunięcia w kodzie zamiszoczonym przez de80).
Po zakończeniu instalacji w windowsie przestała odpowiadać - czy to oznacza, że dobrze zainstalowałem?
Z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 18 gru 2012 12:33 przez chamakus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Spróbuj kontrolki XY Graph z palety Graph.
Używałem już kontrolki XY GRAPH, dodawałem te dwa sygnały (oś X i oś Y). Podczas ruszania myszką zmieniały się wartości ale nie uzyskiwałem ciągłego wykresu. Na początku "przezroczysty" tzn. liczby na osiach się zmieniały ale wykresu nie było. Później pokombinowałem w ustawieniach GRAPH i uzyskałem punkt na wykresie który się przesuwał zgodnie z ruchem ale nie zostawiał trwałego śladu dla wykresu jak to miało miejsce w funkcji czasu....
Hmmm... otrzymałem podobne efekty, nic nie widać albo tylko jeden punkt. Może tak zastosować jakieś małe opóźnienie, wtedy już jest widoczny trwały ślad.
Sprawdź sobie takie rozwiązanie:
Sprawdź sobie takie rozwiązanie:
- Załączniki
-
- LabVIEW_001.jpg (45.31 KiB) Przejrzano 15624 razy
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Kolego Arronax8, możesz wytłumaczyć swoje rozwiązanie? Ponieważ muszę powiedzieć, że jest wyjątkowo intrygujące... Szczególnie Iterator pętli While podpięty do liczby obrotów pętli For... Zastanowiłeś się jak Twój kod będzie działał po np. 1000 czy 1000000 iteracji?
Sugeruje ShiftRegister i Build Array zamiast FOR, chociaż też przeżyłem krótką umysłową przygodę analizując ten kod
A kod taki jak przedstawił Arronax8 jest właśnie rozwinięciem pomysłu de80.
A kod taki jak przedstawił Arronax8 jest właśnie rozwinięciem pomysłu de80.
Pitol, przyznaję się, że w tym czasie się nad tym nie zastanawiałem, tylko podpiąłem co było najbliżej, heh!
Od razu tylko sprawdzałem, jak się będzie ten wykres prezentował. Rzeczywiście mój wymysł okazał się idiotyczny, a wręcz śmieszny
Bardzo dziękuję za sugestię ;)
Mikrobi, faktycznie Shift Register wraz Build Array sprawdza się świetnie, aż miło skakać tym kursorem po ekranie
Od razu tylko sprawdzałem, jak się będzie ten wykres prezentował. Rzeczywiście mój wymysł okazał się idiotyczny, a wręcz śmieszny
Bardzo dziękuję za sugestię ;)
Mikrobi, faktycznie Shift Register wraz Build Array sprawdza się świetnie, aż miło skakać tym kursorem po ekranie
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Spoko, bo już myślałem, że nie czaję jak LabVIEW działa ;)
Dzięki za zainteresowanie, z braku czasu przez weekend dopiero jutro przysiądę ponownie do LV i powalczę.
Pewnie jeszcze się pytania pojawią o SHIFT REGISTER... itd
Pewnie jeszcze się pytania pojawią o SHIFT REGISTER... itd
Próbuje dalej rozgryźć pętlę z Shift Register i Build Array zaproponowaną przez Mikrobi.
Czytam na necie, m.in. kurs http://www.witold.kaczurba.pl/?q=node/179 ale nie wiem jak zbudować kod dla mojego zagadnienia.
Jestem początkujący w LV i obecnie moja walka wygląda jak Wach z Kliczko...
Czy moglibyście wrzucić przykładowy kod (chociaż screena) z zastosowaniem w/w SR i BA? aby mi coś rozjaśnił...
Dzisiaj zamówiłem książkę "LabVIEW w Praktyce" - może pomoże mi łatwiej wejść w LV.
z góry dzięki
Czytam na necie, m.in. kurs http://www.witold.kaczurba.pl/?q=node/179 ale nie wiem jak zbudować kod dla mojego zagadnienia.
Jestem początkujący w LV i obecnie moja walka wygląda jak Wach z Kliczko...
Czy moglibyście wrzucić przykładowy kod (chociaż screena) z zastosowaniem w/w SR i BA? aby mi coś rozjaśnił...
Dzisiaj zamówiłem książkę "LabVIEW w Praktyce" - może pomoże mi łatwiej wejść w LV.
z góry dzięki
- Krzysztof Szewczyk
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
- Kontakt:
a cos takiego?
- Załączniki
-
- graph.png (50.47 KiB) Przejrzano 15513 razy
Dzięki za odp.
Zrobiłem tak jak na screenie, ale po uruchomieniu kodu mam tylko zmieniające się wartości, brak śladu na wykresie...
Zrobiłem tak jak na screenie, ale po uruchomieniu kodu mam tylko zmieniające się wartości, brak śladu na wykresie...