Tworzę dwuwymiarową tablicę diodową. Czy jest możliwość ustawienia własnej grafiki jako tło tej tablicy?
Drugie pytanie: W mojej tablicy nie chcę używać wszystkich diod. Czy można zrobić jakoś żeby nieużywanych diod nie było widać?
Tło tablicy
Tło tablicy
Kiedy położysz na Front Panelu pustą tablicę (bez diod), klik prawym-> Advanced -> Customize, Otworzy się okno zaawansowanej edycji kontrolki, gdzie można z nią zrobić SPORO ciekawych rzeczy. Konkretnie: ikonka klucza na pasku narzędzi (Change to Customize Mode), a potem klik prawym na Twojej tablicy -> masz opcje importu obrazka.
Eksperymentuj do woli, have fun.
Eksperymentuj do woli, have fun.
Re: Tło tablicy
O, fajnie. Dzięki ;)
A co z tymi nieużywanymi diodami? Da się je jakoś wyrzucić?
A co z tymi nieużywanymi diodami? Da się je jakoś wyrzucić?
Tło tablicy
Chciałbyś żeby przez nieaktywne diody było widać twoje tło? Jak tak, to ustaw im w Properties kolor przeźroczysty dla Off
Nie wiem czy dokładnie chodzi Ci o to, ale jest węzeł własności (Property Node), którym można określić liczbę używanych kolumn i wierszy danej tablicy.
Prawy klik na tablicy --> Create --> Property Node --> Number of Columns i Number of Rows, te właściwości mogą zwracać bądź określać (po zmianie na Change All To Write) ilość aktualnie używanych kulumn i wierszy w tablicy.
Jeśli na przykład tworzysz tablicę w pętli, to po dołączeniu tego do terminala ilości iteracji N, stworzy Ci się tablica z aktualną ilością używanych kolumn bądź wierszy.
Przykład poniżej:
Prawy klik na tablicy --> Create --> Property Node --> Number of Columns i Number of Rows, te właściwości mogą zwracać bądź określać (po zmianie na Change All To Write) ilość aktualnie używanych kulumn i wierszy w tablicy.
Jeśli na przykład tworzysz tablicę w pętli, to po dołączeniu tego do terminala ilości iteracji N, stworzy Ci się tablica z aktualną ilością używanych kolumn bądź wierszy.
Przykład poniżej:
- Załączniki
-
- LabVIEW_001.jpg (14.8 KiB) Przejrzano 7167 razy
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Jeśli chcesz ukrywać wybrane elementy tablicy, to polecam: http://www.ni.com/white-paper/3211/en
Dzięki wszystkim, problem rozwiązany ;D