Tablica, shift register, XY Graph i wartości krańcowe
Witam serdecznie, dość długo przeszukiwałam forum żeby znaleźć coś w celu rozwiązania problemu ale po godzince się poddałam i chyba szybciej będzie zadać konkretne pytanie. Potrzebuję stworzyć wykres w czasie rzeczywistym na podstawie podanych wartości X i Y. Zarówno wartość X jak i Y to wartości średnie obliczane na podstawie aktualnego i poprzedniego pomiaru. Problem mam oczywiście z pierwszą wartością, dla której obliczenie i jego reprezentacja na wykresie jest bezsensowna i psuje skalę wykresu (są tam albo zera, albo inne niekompatybilne z resztą pomiarów wartości). Problem udało mi się rozwiązać dla wykresu tworzonego na koniec pomiarów, po pętli z tablic poprzez autoindexed tunnel - wycinałam po prostu zerową kolumnę i wykres powstawał dopiero od pierwszej iteracji. Nie wiem jednak jak to najlepiej rozwiązać rysując wykres "na żywo" z wykorzystaniem shift register...próbowałam na różne sposoby ale każdy kończył się źle. Może luknięcie sprawnym okiem błyskawicznie znajdzie proste rozwiązanie? Proszę się nie przerażać kłębowiskiem połączeń przy EQ - będzie poprawione jak zacznie działać. Generalnie - chciałabym, żeby ten wykres rysował się dopiero od 1 iteracji pętli pomijając zerową - dlatego wrzuciłam tam ten case. Ale w tym wypadku źle się dzieje przy ostatnim pomiarze...no generalnie wiem, że jest źle, a nie mam pomysłu co zrobić, zeby było dobrze. Istotny jest jedynie ten zestaw klastrowych połączeń w górnej części. Z góry dziękuję i przepraszam jeśli problem okaże się naiwny bądź nikomu nieprzydatny oraz za nieczytelny program.
- Załączniki
-
- testowy2.vi
- (54.23 KiB) Pobrany 237 razy
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Witaj
Vi nie pali bo niezamiescilas SubVIai (mozliwe ze niemam tych samych bibliotek zainstalowanych)
Mozesz miec dwa wykresy jeden "live" a drugi z przeanalizowanymi danymi.
Polecam maszyne stanow, oraz tdms'a.
Przedstawiony ponizej przyklad wykorzystuje Notifajera i kolejki
Jak masz mozliwosc upgradowania do LV2012 to polecam to video
Przedstawia gotowy dzialajacy szablon.
http://zone.ni.com/wv/app/doc/p/id/wv-3400
Vi nie pali bo niezamiescilas SubVIai (mozliwe ze niemam tych samych bibliotek zainstalowanych)
Mozesz miec dwa wykresy jeden "live" a drugi z przeanalizowanymi danymi.
Polecam maszyne stanow, oraz tdms'a.
Przedstawiony ponizej przyklad wykorzystuje Notifajera i kolejki
Jak masz mozliwosc upgradowania do LV2012 to polecam to video
Przedstawia gotowy dzialajacy szablon.
http://zone.ni.com/wv/app/doc/p/id/wv-3400