Mam następujący dylemat:
Mam na panelu frontowym tabelę o wymiarach 10 wierszy x 3 kolumny. Chciałbym uzupełniać 2 kolumny programowo, co mi się udaje, natomiast pozostałą środkową kolumnę chciałbym uzupełniać ręcznie poprzez bezpośrednie wpisywanie tekstu w komórki tabeli które mnie interesują. Niestety nie mam pomysłu jak to zrobić. Tabelę z pustą środkową kolumną udaje mi się wygenerować, dane w kolumnach 1 i 3 zmieniają się ale nie da się uzupełnić ręcznie środkowych komórek, wszystko przez to że coś musi być podpięte w środkowy terminal Build Array. Zawsze będzie wyświetlane w środkowej kolumnie to co jest podpięte do środkowego terminala build array. Chciałbym aby moja tabela wyglądała tak samo ale żebym mógł wpisywać ręcznie tekst do środkowych komórek tabeli poprzez panel frontowy.
Pozdrawiam
Komórki tabeli uzupełniane ręcznie i programowo
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
- Kontakt:
- Załączniki
-
- tabela.JPG (22.46 KiB) Przejrzano 11141 razy
Po pierwsze: zastosuj kontrolkę tabeli zamiast indykatora/wskaźnika.
Po drugie: programowo wpisuj do zmiennej lokalnej kontrolki tabeli.
Po trzecie wpisuj do tabeli z kolumną do której bedziesz wpisywal recznie wypełnioną pustymi stringami.
Spróbuj wykorzystać pętlę while strukturę event. (...w zasadzie to po "zerowe")
8-)
Powodzenia.
Po drugie: programowo wpisuj do zmiennej lokalnej kontrolki tabeli.
Po trzecie wpisuj do tabeli z kolumną do której bedziesz wpisywal recznie wypełnioną pustymi stringami.
Spróbuj wykorzystać pętlę while strukturę event. (...w zasadzie to po "zerowe")
8-)
Powodzenia.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2012 22:53 przez Mikrobi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Re: Komórki tabeli uzupełniane ręcznie i programowo
Witaj
Niewiem co mikrobi ma na mysli piszac...
Mam zrobionych kilka SubVIi.
Wstawiam dwa snippety. dane. odczytuje z indeksowanej bazy danych dane z konkretnego indexu. W tym konkretnym przykladzie ja uzywam DS'a ale moze to byc cokolwiek innego. Jest mozliwosc zmiany ilosci decymeli w wyswietlanej wartosci itd.
Naglowki. tworzy naglowki, numeruje wiersze.
Niewiem co mikrobi ma na mysli piszac...
Ja tez wykozystuje w swoich projektach tabele. Zazwyczaj zaczynam tworzac: naglowki, liczby porzadkowe, ustalam ktore kolumny maja wyswietlac dane a ktore opisywac. Jezeli tabela jest duza koloruje np, co druga linie na inny kolor itd. Calosc jest zapisywana do pliku textowego i przy kolejnym uruchomieniu odczytuje wskazane ustawienia tabeli.Mikrobi pisze: Spróbuj wykorzystać pętlę while strukturę event. (...w zasadzie to po "zerowe")
Mam zrobionych kilka SubVIi.
Wstawiam dwa snippety. dane. odczytuje z indeksowanej bazy danych dane z konkretnego indexu. W tym konkretnym przykladzie ja uzywam DS'a ale moze to byc cokolwiek innego. Jest mozliwosc zmiany ilosci decymeli w wyswietlanej wartosci itd.
Naglowki. tworzy naglowki, numeruje wiersze.
-
- Kontakt:
Dzięki za podpowiedzi. Właściwie rozwiązanie było banalnie proste, tylko jak się za długo nad czymś siedzi to robi się mętlik. W tej chwili tabela jest kontrolką nie indykatorem (jakie to proste, dzięki Mikrobi!). Tworzę na początku pustą tabelę która później w każdej pętli jest uzupełniana, kolumna 1 i 3 programowo, a kolumna 2 może być dowolnie uzupełniana ręcznie poprzez wpisanie znaków bezpośrednio do danej komórki na panelu frontowym. Nie wiem na ile jest to programistycznie poprawne (robię na czuja) ale działa.
- Załączniki
-
- tabela 2.JPG (27.62 KiB) Przejrzano 11113 razy
LabVIEW ma TSK (tajemny skrót klawiszowy) Ctrl+U
... się przydaje.
Jeśli tabela jest na panelu frontowym, to jest elementem interakcji z użytkownikiem, zwłaszcza jeśli wpisywane są do niej dane.
Zatem obsługa takiej tabeli, a w zasadzie interfejsu to pętla while+event zamiast kręcenia bez końca dwoma pętlami.
introvert_84: co dalej dzieje się z danymi z tej tabeli?
... się przydaje.
Jeśli tabela jest na panelu frontowym, to jest elementem interakcji z użytkownikiem, zwłaszcza jeśli wpisywane są do niej dane.
Zatem obsługa takiej tabeli, a w zasadzie interfejsu to pętla while+event zamiast kręcenia bez końca dwoma pętlami.
introvert_84: co dalej dzieje się z danymi z tej tabeli?
-
- Kontakt:
Dzięki za podpowiedź, właśnie kombinuję z Eventami.
To był tylko przykład tabeli żeby zailustrować metodę. Docelowo tabela ma wyglądać tak:
kolumna 0: numery wszystkich wejść analogowych na karcie (uzupełniane programowo)
kolumna 1: miejsce wpięcia czujnika (wpisywane przez użytkownika ręcznie w tabeli)
kolumna 2: numer czujnika (wpisywany przez użytkownika ręcznie w tabeli)
kolumna 3: wartość odczytana na wejściu danego kanału (wpisywana programowo co 0,5 sekundy)
Później tabela będzie zapisywana do spreadsheeta, ale tylko te wiersze tabeli które zostały uzupełnione przez użytkownika miejscem wpięcia czujnika i numerem czujnika.
To był tylko przykład tabeli żeby zailustrować metodę. Docelowo tabela ma wyglądać tak:
kolumna 0: numery wszystkich wejść analogowych na karcie (uzupełniane programowo)
kolumna 1: miejsce wpięcia czujnika (wpisywane przez użytkownika ręcznie w tabeli)
kolumna 2: numer czujnika (wpisywany przez użytkownika ręcznie w tabeli)
kolumna 3: wartość odczytana na wejściu danego kanału (wpisywana programowo co 0,5 sekundy)
Później tabela będzie zapisywana do spreadsheeta, ale tylko te wiersze tabeli które zostały uzupełnione przez użytkownika miejscem wpięcia czujnika i numerem czujnika.