prawidłowy design pattern
Witam, po przeczytaniu wielu wątków forum i spędzeniu wielu godzin przy tworzeniu mojej aplikacji doszedłem do wniosku ze model oparty o jedną petle while kiedy mamy do czynienia z interfejsem i częścią przetwarzająca dane nie jest najlepszym rozwiązaniem ;)
Uproszczony model aplikacji wygląda tak: Do tego nalezy dodać standardową maszynę stanów realizująca funkcjonalność 3 przycisków które zmieniają aktualnie wyświetlane dane. .
Potrzebuje pomocy z zdefiniowaniem jak powinna wyglądać prawidłowa sktruktura programu/ jak połączyc maszyne stanow z petla przetwarzajaca dane z elementu visa. Wydaje mi się ze optymalnym wyborem jest struktura producent/konsument ale nie wiem gdzie co powinno sie znajdować. Czy w takim przypadku element visa powinien znajdować sie wraz z obsługa przyciskow w petli producenta a pozostała funkcjonalność "bardzo skomplikowanych obliczen" wraz z wykresami w petli konsumenta? Prosze o pomoc i wyjasnienie.
Uproszczony model aplikacji wygląda tak: Do tego nalezy dodać standardową maszynę stanów realizująca funkcjonalność 3 przycisków które zmieniają aktualnie wyświetlane dane. .
Potrzebuje pomocy z zdefiniowaniem jak powinna wyglądać prawidłowa sktruktura programu/ jak połączyc maszyne stanow z petla przetwarzajaca dane z elementu visa. Wydaje mi się ze optymalnym wyborem jest struktura producent/konsument ale nie wiem gdzie co powinno sie znajdować. Czy w takim przypadku element visa powinien znajdować sie wraz z obsługa przyciskow w petli producenta a pozostała funkcjonalność "bardzo skomplikowanych obliczen" wraz z wykresami w petli konsumenta? Prosze o pomoc i wyjasnienie.
http://forums.ni.com/t5/LabVIEW/Produce ... d-p/817203 rozwiazanie jak by ktos szukał
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Re: prawidłowy design pattern
To, że się nikt nie odezwał, nie znaczy, że Cie olewamy. Nie każdy może w tym temacie się wypowiadać, bo to nie jest coś trywialnego. Sam chciałem Ci napisać, ale nie miałem czasu na to. Cieszę się, że sam znalazłeś rozwiązanie.
A pisanie trzech postów pod rząd jest niezgodne z regulaminem. Następnym razem będę usuwał posty bez ostrzeżenia.
A pisanie trzech postów pod rząd jest niezgodne z regulaminem. Następnym razem będę usuwał posty bez ostrzeżenia.
Proszę o wybaczenie za zdublowane posty, wydawało mi się ze nie jest to jakieś trudne zagadnienie.
Niestety nie udało mi się osiągnąć pożądanego rezultatu. W załączniku uproszczony problem na przykładzie zegarka. Nie wiem jak ustawić na wyświetlaczu stałej wartości min lub godziny tak aby ona nie znikała.(nie wchodzi w gre usunięcie timeoutu)
Niestety nie udało mi się osiągnąć pożądanego rezultatu. W załączniku uproszczony problem na przykładzie zegarka. Nie wiem jak ustawić na wyświetlaczu stałej wartości min lub godziny tak aby ona nie znikała.(nie wchodzi w gre usunięcie timeoutu)
- Załączniki
-
- zegarek.vi
- (18.77 KiB) Pobrany 563 razy
- smiga
- Administrator
Po drobnej modyfikacji:
- Załączniki
-
- zegarek.vi
- 2011
- (12.04 KiB) Pobrany 591 razy
Poprawiłbym obsługę naciśnięcia przycisku STOP poprzez dodanie pakietu zamykającego pętle konsumenta.
Teraz po obsłudze przycisku STOP następuje zamknięcie kolejki co z kolei generuje błąd przy pobieraniu elementu w pętli konsumenta. I wystąpienie błędu jest powodem zakończenia aplikacji.
Teraz po obsłudze przycisku STOP następuje zamknięcie kolejki co z kolei generuje błąd przy pobieraniu elementu w pętli konsumenta. I wystąpienie błędu jest powodem zakończenia aplikacji.
...i to jest prawidłowy sposób zamykania takiej pętli.
a jak dołozyć do tego stan aby domyślnie na początku wysyłane były godziny?
dołóż zakolejkowanie pakietu inicjującego konsumenta przed wejściem w petle producentasendrill pisze:a jak dołozyć do tego stan aby domyślnie na początku wysyłane były godziny?
Celowe wywołania błędu w aplikacji jest sposobem na zakończenie jej pracy? Mało w tym elegancji...Mikrobi pisze:...i to jest prawidłowy sposób zamykania takiej pętli.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2012 16:53 przez TMa, łącznie zmieniany 1 raz.
okazało ze jednak rozwiązanie nie spełnia wymogów ponieważ na wyświetlaczu nie jest pokazywana aktualna godzina tylko ta w momencie wykonania się eventu. Jak w takim razie wykonać strukturę która pokazuje aktualna godzinę/min w zależnosci od wybranego przycisku. (umknęło mi to przy pisaniu posta)
Edit: wystaczy dodac dodatkowo case i zmienne lokalne
Edit: wystaczy dodac dodatkowo case i zmienne lokalne
Ostatnio zmieniony 13 paź 2012 18:49 przez sendrill, łącznie zmieniany 4 razy.
W tym wzorcu aplikacji ten akurat rodzaj błędu wystąpi tylko w jednej określonej sytuacji: jeśli przestanie pracować pętla producenta. Jeśli nie pracuje to znaczy że zakończyła pracę, zatem nie ma na co czekać - nie ma już referencji do kolejki. Błąd jest tą właśnie informacją.TMa pisze:dołóż zakolejkowanie pakietu inicjującego konsumenta przed wejściem w petle producentasendrill pisze:a jak dołozyć do tego stan aby domyślnie na początku wysyłane były godziny?
Celowe wywołania błędu w aplikacji jest sposobem na zakończenie jej pracy? Mało w tym elegancji...Mikrobi pisze:...i to jest prawidłowy sposób zamykania takiej pętli.
Oczywiście można raz jeszcze poszukiwać idealnego kształtu dla koła...
;)
- smiga
- Administrator
Może i Kolega ma rację, że było by troszkę bardziej elegancko ... ale teraz jest metodycznie - mało zmieniło się w kodzie właściciela, a zauważa on dodatkową funkcjonalność 
Czas jednak odpowiedzieć na pytanie Sendrill'a ... bo zmienne lokalne też nie są eleganckie
Właściwie stosując zmienne lokalne nie musimy budować struktury producent/konsument, a jednak to robimy.
Sposobów na rozwiązanie Twojego problemu wyświetlania aktualnej daty jest wiele. Mnie przyszedł do głowy poniższy (znowu delikatnie zmodyfikowałem Twój kod ... czyli na bank można fajniej
)

Czas jednak odpowiedzieć na pytanie Sendrill'a ... bo zmienne lokalne też nie są eleganckie

Sposobów na rozwiązanie Twojego problemu wyświetlania aktualnej daty jest wiele. Mnie przyszedł do głowy poniższy (znowu delikatnie zmodyfikowałem Twój kod ... czyli na bank można fajniej

- Załączniki
-
- zegarek-2.vi
- v2011
- (13.13 KiB) Pobrany 587 razy
w tym programie na pewno nie są potrzebne, pisałem to w kontekscie bardziej złożonego programu.
- smiga
- Administrator
Zmienne lokalne z zasady nigdy nie są potrzebne ... ale często są prostsze, szybsze w użyciu... 
Jak chcesz używać zmiennych i ma być elegancko to zastosuj FGV.

Jak chcesz używać zmiennych i ma być elegancko to zastosuj FGV.