Witam.
Po raz pierwszy piszę cokolwiek na jakimkolwiek forum, jeśli więc popełnię nietakt - z góry przepraszam.
Z LabVIEW spotkałem się dosłownie kilka dni temu. taka zaistniała konieczność.
Napisałem kawałek programu, o dziwo działa Interface, logika, wyjścia cyfrowe.
Wysypałem się zaś na wejściach cyfrowych. Zastosowałem DAQ Assistant i data indicator.
Bardzo ładnie sygnał wchodzi, cały ten idicator go widzi, ale za czort nie wiem jak przekazać sygnał dalej na układy logiczne.
Coś tam trzeba wstawić między DAQ Assistant a logikę, ale co???
No i chciałbym zlikwidować ten indicator, bo sterczy mi na panelu frontowym wbrew mojej woli
W załączniku kawałem mojej radosne twórczości.
Wiem że problem jest trywialny i robię z siebie coś w rodzaju małpy, ale co tam
Pozdrawiam wszystkich.
Wejście cyfrowe
Wejście cyfrowe
- Załączniki
-
- we_1.vi
- (37.91 KiB) Pobrany 282 razy
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Wejście cyfrowe
Witaj 1maciej1,
Z DAQ Assistant wychodzi Ci tablica wartości bool, więc żeby dostać się do poszczególnych jej elementów musisz użyć bloczka Index Array, za pomocą którego wyciągniesz konkretny element z tablicy.
A jak zlikwidować indykator? Zaznaczyć i nacisnąć DEL
Z DAQ Assistant wychodzi Ci tablica wartości bool, więc żeby dostać się do poszczególnych jej elementów musisz użyć bloczka Index Array, za pomocą którego wyciągniesz konkretny element z tablicy.
A jak zlikwidować indykator? Zaznaczyć i nacisnąć DEL
Wejście cyfrowe
Dzięki Ci, o Pitolu
Działa, kurde, działa
Gdybyś mi jeszcze - wybacz zachłanność - powiedział jak wygenerować krótki, pojedynczy impuls prostokątny w momencie startu programu?
To już dałbym Ci spokój.
Do następnego razu
Pozdrawiam, dzięki raz jeszcze.
Działa, kurde, działa
Gdybyś mi jeszcze - wybacz zachłanność - powiedział jak wygenerować krótki, pojedynczy impuls prostokątny w momencie startu programu?
To już dałbym Ci spokój.
Do następnego razu
Pozdrawiam, dzięki raz jeszcze.
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Wejście cyfrowe
A na czym chcesz wygenerować ten impuls? Na wyjściu cyfrowym?
Wejście cyfrowe
Nie, wewnątrz programu.
Program jest w pętli, powiedzmy że po jego odpaleniu chcę żeby mi mrugnęła leda na panelu.
Oczywiście nie o to chodzi, ale mając taki garbek "zagospodaruję" go sobie po swojemu.
Pętla wykonuje się co 100ms, i taki impuls byłby w sam raz.
Program jest w pętli, powiedzmy że po jego odpaleniu chcę żeby mi mrugnęła leda na panelu.
Oczywiście nie o to chodzi, ale mając taki garbek "zagospodaruję" go sobie po swojemu.
Pętla wykonuje się co 100ms, i taki impuls byłby w sam raz.