Odczyt danych z pliku .txt - POMOCY!

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
eldorado142
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Odczyt danych z pliku .txt - POMOCY!

Post autor: eldorado142 »

Witam.
Nie wiem czy piszę w odpowiednim temacie. Jeśli nie - to przepraszam, znalazłam to forum przypadkiem ;) ale bardzo mnie to cieszy ! bo mam nadzieję, że znajdę tu odpowiedź na nurtujące mnie od dłuższego czasu problemy ;)
Jestem świeżynką jeśli chodzi o programowanie w LabViev dlatego bardzo proszę o wyrozumiałość i w miarę możliwości o pomoc.

Chciałabym, aby program który napisałam, sczytywał dwie różne dane z pliku .txt
Próbowałam już różnych rozwiązań, ale wszystkie okazały się błędne, gdyż plik z jakiś względów nie był odczytywalny przez program. Pewnie wynika to z mojej niewiedzy :(
Czytałam już różne fora i lekcje związane z programowaniem w tym środowisku ale nigdzie nie znalazłam odp na moje problemy... ;(

Czy mogłabym prosić o pomoc?

Załączam plik z napisanym przeze mnie programem i dane które muszę do niego załączyć (nazwy Qg i Tot są kompatybilne z oznaczeniami w programie)

pozdrawiam
Ania
Załączniki
Qgrzejnika.txt
Dana 2 = Qg (moc grzejnika)
(1.63 KiB) Pobrany 344 razy
Tpow.txt
Dana 1 - Temperatura otoczenia = Tot
(10.58 KiB) Pobrany 262 razy
mgr.vi
(106.81 KiB) Pobrany 284 razy
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Re: Odczyt danych z pliku .txt - POMOCY!

Post autor: Pitol »

Witaj Aniu,

Bardzo chielibyśmy Ci pomóc ale w przypadku Twojego kodu jest to wręcz niemożliwe. Chyba, że znajdzie się samobójca, który będzie miał ochotę zagłębić się w Twój kod.
Zapewne nie było nikogo, kto by pokierował Cię odpowiednio w programowaniu w LabVIEW. Szkoda, bo kilka prostych rad i Twój kod wyglądałby zdecydowanie lepiej. Jeśli masz czas się zająć tym programem, to postaraj się podzielić program na małe funkcjonalności i pozamykać je do SubVI. Kod będzie wtedy składał się z małych bloczków, z których każdy będzie odpowiadał za coś (np. liczenie średniej, fikuśne operacje matematyczne, itp.). W razie problemów - pisz. Będziemy pomagać.

No ale wracając do Twojego problemu. Odczyt z pliku jest prosty. Wystarczy skorzystać z bloczka Read From Spreadsheet File w palecie File I/O.
RD.gif
RD.gif (10.17 KiB) Przejrzano 7352 razy
Pierwszy wiersz będzie wypełniony zerami, ponieważ w pliku jest on nagłówkiem. Wystarczy go usunąć i masz już tablicę, w której każda kolumna oznacza odpowiedni parametr. To samo możesz zrobić do drugiego pliku. Nie powiem Ci jak to podpiąć do Twojego kodu, bo nie mam czasu się w niego zagłębiać.

Co do samych plików tekstowych. Są one zapisane w formacie Unicode, co powoduje, że LabVIEW sobie z nimi nie radzi. Nie wiem skąd masz te pliki, ale najprościej je zapisać w notatniku raz jeszcze do formatu ASCII.
ObrazekObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj
eldorado142

Dziękuję bardzo za cenne uwagi ;) następnym razem postaram się je zrealizować w 100%

Wszystko super - plik sczytany ALE jak teraz połączyć go z jakąś instrukcją np:
dana z pliku + inna dana = coś :)

nie wychodzi mi to...

ale głąb ze mnie :P
eldorado142

Dla przykładu dodam jakiś "prosty programik" w zalaczniku :P
Dane np dla temp powietrza (Tot) zeby program sczytywal do obliczen cala 4 kolumne ale na wykresie pokazywac na jednej osi pierwsze 3 kolumny... ?!
Da się zrobić coś takiego?
Załączniki
Tpow - kodowanie ANSI.txt
T pow (Tot) w kodowaniu Ansi bo tylko takie (procz 2x Unicode i jakies UTF-8) bylo dostepne :P
(10.58 KiB) Pobrany 301 razy
Tpow.txt
(10.58 KiB) Pobrany 293 razy
prosty programik.vi
(7 KiB) Pobrany 327 razy
Awatar użytkownika
czab

Post autor: czab »

Hej,

Dane ktore otrzymujesz to tablica dwuwymiarowa, jak w kazdym jezyku programowania. Zamieszczam programik pokazujacy jak LabVIEW moze sobie poradzic z takimi tablicami, mam nadzieje ze troszke rozjasni.
Załączniki
macierze.png
prosty programik.vi
(14.35 KiB) Pobrany 357 razy
Obrazek
ODPOWIEDZ