Dokładny czas na X [ms]

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
1125
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Dokładny czas na X [ms]

Post autor: 1125 »

Witam,

Umieszczam sobie czas na osi X (tak jak w załączniku). Problem polega na tym że chciałbym też wyświetlać milisekundy ponieważ dokonuje pomiaru częściej niż 1s i na wykresie pojawia mi się linia pionowa (czyli minimum dwa punkty o różnej wartości w tym samym czasie). Jak wkleję z helpa format wyświetlania to tylko zrobi mi zera po przecinku i zignoruje [ms]. Czy ma ktoś pomysł na to?

Pozdrawiam
Załączniki
Dokładny czas na X.vi
(13.37 KiB) Pobrany 261 razy
Awatar użytkownika
Harnas
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Re: Dokładny czas na X [ms]

Post autor: Harnas »

Hej,

nie wiem czy dobrze Cie zrozumialem, ale jezeli chcesz wyswietlac z dokladnoscia do ms to powinno sie to dac zrobic przez ustawienia wykresu.
Załączniki
Unbenannt.PNG
1125

Dokładny czas na X [ms]

Dokładnie o to chodzi, ale właśnie pokazuje mi zera po tym przecinku i kombinuje jak to zrobić żeby jednak tam wartości w ms wyświetlał.
Awatar użytkownika
Harnas
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Dokładny czas na X [ms]

Post autor: Harnas »

Moze Ci to pomoze:

http://zone.ni.com/reference/en-XX/help ... roperties/
if you want the scale to display in milliseconds starting at a reference time, set Offset to the reference time and Multiplier to 0.001. If you change Offset, the scale no longer uses 0 as the origin of the plot.
1125

Dokładny czas na X [ms]

To mi właściwie nic nie daje ponieważ zmieniam sobie tylko mnożnik więc wyświetla mi sekundy tylko że tam gdzie chciałbym milisekundy.
Awatar użytkownika
skrzatswat

Dokładny czas na X [ms]

Post autor: skrzatswat »

Może to pomoże:
Custom DAta.png
Dokładny czas na X.png
Ten parametr "%3u" mówi nam jak bardzo ma być dokładny czas po przecinku
Obrazek
1125

Dokładny czas na X [ms]

Ten parametr też już ustawiałem ale nic to nie zmienia. Zresztą zobacz na wykresie że też masz "szpilki" które wskazują na to że zebrane zostały w tej samej jednostce czasu przynajmniej dwie próbki.
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Dokładny czas na X [ms]

Post autor: Pitol »

Kolego 1125, a powiedz mi dlaczego skonfigurowałeś bloczek Format Date/Time String jako %H%M%S? I jakim cudem chcesz tutaj spodziewać się milisekund jeśli ustawiłeś, że ma zamieniać czas na sekundy?
Bez wnikania w szczegóły: zmień time format string na %H%M%S%3u i po kłopocie... Proponuję najpierw przyglądać się danym w programie, a dopiero potem szukać błędu w wykresach ;)
ObrazekObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj
Awatar użytkownika
skrzatswat

Dokładny czas na X [ms]

Post autor: skrzatswat »

W Vi miałeś błąd, gdy odczytywałeś czas to od razu usuwałeś część po przecinku formatując jako stringa. Można ten fragment ominąć i zrobić tak:
dokladnyczas.png
Ustaw parametry XY Graph jak pisałem wcześniej i powinno być teraz ok.
Obrazek
ODPOWIEDZ