Jaka karta GPIB?

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
Bolo_B

Jaka karta GPIB?

Post autor: Bolo_B »

Witam! Pewnie ten post szybko zostanie usunięty ale warto zaryzykować :lol: Otóż mam problem przy wyborze nowej karty GPIB. Mam zamiar zacząć pomiary z wykorzystaniem komunikacji GPIB ale potrzebna mi jest karta. Na dzień dzisiejszy można powiedzieć, że jestem zielony w tej materii a zakup ma zostać dokonany do końca stycznia. Chciałem kupić coś w miarę dobrego w rozsądnej cenie. Na rynku jest doś sporo takiego sprzętu a nie chciałbym mieć w przyszłości problemów z komunikacją z GPIB a LabVIEW. Oczywiście potrzebna była by mi karta na PCI. Każda sugestia będzie mi napewno pomocna, może macie jakieś swoje ulubione karty? Dziękuje i pozdrawiam wszystkich!
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Jaka karta GPIB?

Post autor: Mikrobi »

Bolo_B pisze:Witam! Pewnie ten post szybko zostanie usunięty ale warto zaryzykować :lol: Otóż mam problem przy wyborze nowej karty GPIB. Mam zamiar zacząć pomiary z wykorzystaniem komunikacji GPIB ale potrzebna mi jest karta. Na dzień dzisiejszy można powiedzieć, że jestem zielony w tej materii a zakup ma zostać dokonany do końca stycznia. Chciałem kupić coś w miarę dobrego w rozsądnej cenie. Na rynku jest doś sporo takiego sprzętu a nie chciałbym mieć w przyszłości problemów z komunikacją z GPIB a LabVIEW. Oczywiście potrzebna była by mi karta na PCI. Każda sugestia będzie mi napewno pomocna, może macie jakieś swoje ulubione karty? Dziękuje i pozdrawiam wszystkich!
8) Kryterium kosztów: sprawdź na stronie NI ile kosztuje karta GPIB. Jeśli jest w zasięgu finansowym to zaoszczędzisz czas. Środowisko pracuje z kartami Agilenta - trzeba trochę popracować nad komunikacją z biblioteką VISA.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
Bolo_B

Post autor: Bolo_B »

Dzięki za szybką odpowiedź. Jeśli chodzi o koszty to z tego co po googlowałem cena karty NI jest nieznacznie droższa od Agilenta, dlatego prawdopodobnie wybór padnie na NI. :-)
krzysztof_dabski

Post autor: krzysztof_dabski »

Witam.
Drodzy koledzy, ja wykorzystuję dotąd porty USB do komunikacji, stosując czasem konieczne przejściówki. Stąd prośba: jakie korzysci osiągnę korzystając z komunikacji portem GPIB? Średnio korzystam z 3, 4 urządzeń jednocześnie, pomiary nie wymagają szybkości, pracuję w LabView, generalnie ze sprzętem z NI.
Dzięki za odpowiedź.

Z pozdrowieniami / With best regards
Krzysztof DĄBSKI
Tel.: 0048 / 71 / 78 21 426
krzysztof.dabski@wabco-auto.com
With best regards
Krzysztof DĄBSKI
Control & Measurement Systems Enginner
WABCO Polska Sp. z o.o. Vehicle Control Systems
ul. Ostrowskiego 34, 53-238 Wroclaw, Poland
Awatar użytkownika
Mikrobi

[odp. poniżej (się dwa razy... :oops: )
Ostatnio zmieniony 23 gru 2005 09:23 przez Mikrobi, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Mikrobi

Awatar użytkownika
Mikrobi

krzysztof_dabski pisze:wykorzystuję dotąd porty USB do komunikacji, stosując czasem konieczne przejściówki. Stąd prośba: jakie korzysci osiągnę korzystając z komunikacji portem GPIB? Średnio korzystam z 3, 4 urządzeń jednocześnie, pomiary nie wymagają szybkości, pracuję w LabView, generalnie ze sprzętem z NI.
Jakiego typu pomiary prowadzisz?
<mędrek mode on>
GPIB ma zastosowanie głównie (proszę mnie poprawić...) w przypadku sprzętu pomiarowego który jest w laboratoriach.
Magistrala równolegla opracowana w latach 60-tych przez HP, po dwóch aktualizacjach IEEE jest teraz określana jako GPIB.
Taki bardziej zaawansowany i nieco szybszy port drukarki ;)
Jakie to ma zalety?
Dużo (32) urzadzeń które mogą być podłączone do jednego kontrolera magistrali - karty GPIB - równolegle,
dowolna topologia (gwiazda, linia)
w zasadzie łatwa komunikacja (jeśli posiada się manual do urządzenia)
Wady?
drogie, grube, kable 8)
karta GPIB - albo przejściówka USB-GPIB ( np. taka)
<mędrek mode off>
Zasadniczo - jesli nie masz urzadzeń wyposażonych w GPIB 8) to prawdopodobnie ich nie potrzebujesz ;)
pozdrawiam
Mikrobi

krzysztof_dabski

Hej.
Dzięki za expresową odpowiedź. W zasadzie w każdym urządzeniu mam taki port, a komunikacja przez USB nie zawsze jest możliwa. Szkoda tylko że ta 'przejściówka' trochę kosztuje.
Pozdrawiam i życzę spokojnych i rodzinnych Świąt.
Krzysiek
With best regards
Krzysztof DĄBSKI
Awatar użytkownika
Mikrobi

Pociągnę temat jeszcze chwilę: jeśli sprzet ma takie porty można jednak się zastanowić nad kontrolerem GPIB, np. na PCI. Urzadzenia z których korzystasz prawdopodobnie mają też porty RS232, a te są znaczie wolniesze w tego typu sprzęcie. Wygodniej bedzie programować w LabVIEW komunikując się przez GPIB - zysk pojawia się w szybkości komunikowania się ze sprzętem. Oczywiście wchodzą jeszcze koszty kabli, niestety rzeczywistość nam skrzeczy ;)
pozdrawiam
Mikrobi

Awatar użytkownika
decyl
Kontakt:

Post autor: decyl »

[quote="Mikrobi"
Magistrala równolegla opracowana w latach 60-tych przez HP, po dwóch aktualizacjach IEEE jest teraz określana jako GPIB.
[/quote]

rozumiem, że chciałeś napisać HP-IB przesło w GPIB (tak to było historycznie?)? Korzysta się z tego nie tylko w laboratoriach ale i przy konstruowaniu wszelkiego rodzaju systemów pomiarowych z użyciem mierników i zasilaczy obsługująch komunikację po standardzie IEEE-488.2. W PCtach nie znajdziesz ani GPIB ani już prawie w nowych portów PCI, natomiast w zastosowaniach przemysłowych bez GPIB i PCI oraz ISA ciężko by się pracowało.
Awatar użytkownika
Mikrobi

decyl pisze: rozumiem, że chciałeś napisać HP-IB przesło w GPIB (tak to było historycznie?)?
Dokładnie tak.
decyl pisze: Korzysta się z tego nie tylko w laboratoriach ale i przy konstruowaniu wszelkiego rodzaju systemów pomiarowych z użyciem mierników i zasilaczy obsługująch komunikację po standardzie IEEE-488.2. W PCtach nie znajdziesz ani GPIB ani już prawie w nowych portów PCI, natomiast w zastosowaniach przemysłowych bez GPIB i PCI oraz ISA ciężko by się pracowało.
To prawda, zapędzilem się . Zwracam honor GPIB :)
Właśnie przeglądałem aktualną ofertę Agilenta, nadal jako interfejs wiodący stosują IEEE 488.2 czyli GPIB.

Idę do kąta się powstydzić. :oops:
pozdrawiam
Mikrobi

Awatar użytkownika
progor

Post autor: progor »

cześć. kumpel na studiach jako prace mgr. robił układ, przejściówkę z USB na wszytsko (RS232, RS485, LPT, GPIB, ...) ponieważ podobno te stare sposoby komunikacji wychodzą z użycia i tylko stere urządzenia w nienowoczesnych laboratowicha wyzywają takich portów... :/ słabo cos chciałem się z tym zgodzić, bo z GPIB jak pisze decyL bawi się człowiek przy prawie każdej rozmowie z miernikiem.
no ale nie o tym... kumpel to ponoć zrobił, ponoć działa i pewnie było tańsze nić proponowane rozwiązanie przez NI... popytam... nie wiem ile to warte... trzaby pewnie dużo na elektroda.pl poczytac
mając taką przejściówkę, nie ma potrzeby kupować ani karty GPIG, ani okablowania, komunikacj jest równie przyjemna (mając oczywiście odpowienie info - manual), a przepinanie sprzętu, zmiana komputerów, itp mniej uciążliwa (oczywiście jeśli potrafimy sie dogadać z USB). mówię tutaj o majsterkowaniu, bo gdy robi się jakiś większy projekt, chcąc go gdzieś sprzedać, na wszytsko trzeba mieś papierek, gwarancje, dowód zakupu...
krzysztof_dabski

Hej.
Progor, jeśli mógłbyś podesłać mi jakieś informacje odnośnie takiej przejściówki, to byłbym wdzięczny. Rozwiązanie byłoby bardzo wygodne, choć to zależy od tego, jak w praktyce będzie wyglądała komunikacja z jej uzyciem. Na elektroda.pl jeszcze nie patrzyłem, ale sprawdzę na pewno, to świetny portal.
Pozdrawiam
Krzysiek
With best regards
Krzysztof DĄBSKI
Awatar użytkownika
Blamek

Post autor: Blamek »

po chwili dlubania w necie udalo mi sie znalezc cos takiego:
http://lsd.fe.uni-lj.si/gpib/

moze sie do czegos przyda
God is dead - Nietsche, Nietsche is dead - God
Awatar użytkownika
progor

Post autor: progor »

napisałem do kumpla, może będę miał jakieś szczegóły. ale to co Blamek podał brzmi bardzo rozsądnie. pozostaje albo sie za to zabrać, ale znaleźć kogoś kto już cos takiego ugryzł.
dopisane rok później: kolega odpowiedział, że koszt elemntów to około 100pln. o szczegóły już nie pytałem.
ODPOWIEDZ