Witam,
Chciałem ostatnio podpiąć po RS485 (modbus rtu) dwa różne typy urządzeń. Udało mi się to zrobić z jednym małym "ale" musiałem użyć dwóch kabli żeby były na różnych COM-ach. Próbowałem też otwierać port - odczytywać z pierwszej grupy - zamykać - otwierać - odczytywać z drugiej grupy - zamykać. Ale niestety nie udało mi się tego dokonać na jednym porcie. Tak na logikę to przecież powinno działać z zamykanie portu, a nie chce. Czy ktoś może ma jakiś pomysł albo może już coś takiego zrobił? (pomijając już fakt że serwer MODBUS mi nie działa, próbowałem temat poruszyć w innym wątku ale bez rezultatu, nawet gość z NI mi nie pomógł)
Pozdrawiam
1125
Dwa różne urządzenia po RS485
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
niemozesz poprostu zakupic konvertera z RSa na USB i w LV otwierac te porty??
A jakie urzadzenia chcesz podiac?? moze jest mozliwoc wyizolowac sygnaly podpiac przez jaka badz karte pomiarowa?? Jest wiele "kombinowanych/typowo polskich" rozwiazan
A jakie urzadzenia chcesz podiac?? moze jest mozliwoc wyizolowac sygnaly podpiac przez jaka badz karte pomiarowa?? Jest wiele "kombinowanych/typowo polskich" rozwiazan
Nie napisales, jaki problem wystepuje z polaczeniami i jakiego rodzaju bledy otrzymujesz. Jednak zanim zaczniemy mowic o problemach w sofcie, warto upewnic ze czy hardware jest na pewno OK.
- Czy nie przydalyby sie rezystory terminujace?
- Czy oba urzadzenia i nadajnik pracuja na jednakowym baudrate?
- Czy w obu urzadzeniach mamy jednakowo skonfigurowany typ transmisji (1-wire/2-wire)?
- Czy przypadkiem urzadzenia na magistrali nie maja nadanego takiego samego adresu?
Pozdrawiam
- Czy nie przydalyby sie rezystory terminujace?
- Czy oba urzadzenia i nadajnik pracuja na jednakowym baudrate?
- Czy w obu urzadzeniach mamy jednakowo skonfigurowany typ transmisji (1-wire/2-wire)?
- Czy przypadkiem urzadzenia na magistrali nie maja nadanego takiego samego adresu?
Pozdrawiam
Jeżeli chodzi o transmisje to wszystko ustalam tak samo dla obu urządzeń, wydaje mi się że port się fizycznie nie zamyka przy transmisji. Stosuje kabel USB/RS485 bo jest tanio, karty pomiarowe nie wchodzą w grę bo rozwiązanie to jest zbyt drogie. Adresy też są różne, sprawdzę jeszcze raz wszystko i postaram się wrzucić kod jutro.
Pozdrawiam
Wszystko udało mi się zrobić, trzeba poustawiać oba urządzenia tak żeby pracowały w takiej samej konfiguracji. Ważną rzeczą okazały się opóźnienia, otóż urządzenia nie dawały odpowiedzi dlatego że poprostu nie zdążały.
Pozdro
Pozdrawiam
Wszystko udało mi się zrobić, trzeba poustawiać oba urządzenia tak żeby pracowały w takiej samej konfiguracji. Ważną rzeczą okazały się opóźnienia, otóż urządzenia nie dawały odpowiedzi dlatego że poprostu nie zdążały.
Pozdro