Czyszczenie tablicy
Czyszczenie tablicy
Witam, mam następujący problem:
1.zbieram dane z pomiarów do tablicy (liczba pomiarów nie jest z góry określona)
2.zapisuję tablicę do pliku txt.
następnie chciałbym wyczyścić tablicę (używając skrótu "Empty array" tablica jest pusta ale
po ponownym uruchomieniu programu mam poprzednie dane)
Chciałbym stworzyć button który wyczyści tablicę przed wykonaniem następnej serii pomiarów.
Proszę o wskazówki
Pozdrawiam
Jarek
1.zbieram dane z pomiarów do tablicy (liczba pomiarów nie jest z góry określona)
2.zapisuję tablicę do pliku txt.
następnie chciałbym wyczyścić tablicę (używając skrótu "Empty array" tablica jest pusta ale
po ponownym uruchomieniu programu mam poprzednie dane)
Chciałbym stworzyć button który wyczyści tablicę przed wykonaniem następnej serii pomiarów.
Proszę o wskazówki
Pozdrawiam
Jarek
- Załączniki
-
- tabela_del.vi
- (14.74 KiB) Pobrany 361 razy
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Czyszczenie tablicy
Masz poprzednie dane ponieważ nie czyścisz rejestrów przesuwnych. Jeśli chcesz przed kolejnym pomiarem mieć pustą tablicę z pomiarami to musisz wpisać puste tablice do wszystkich rejestrów przesuwnych.
Czyszczenie tablicy
Witam, czy jest funkcja do czyszczenia rejestrów?
Pozdrawiam Jate
Pozdrawiam Jate
Re: Czyszczenie tablicy
Rejestr przesuwny ma wejście i wyjście. Podpinasz do wejścia rejestru pustą tablice.
- Krzysztof Szewczyk
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
- Kontakt:
@ Krzysztof Szewczyk
Klaster składający się z trzech pól (typ-enum, częstotliwość, amplituda) mógłby być lepszym rozwiązaniem.
Klaster składający się z trzech pól (typ-enum, częstotliwość, amplituda) mógłby być lepszym rozwiązaniem.
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Kolego/koleżanko TMa: użytkownik Krzysztof Szewczyk nie stworzył tego VI. Jest to VI dostarczony przez autora wątku więc wszelkie sugestie lepiej kierować do niego.
A co do rozwiązania Krzysztofa to problem będzie w momencie, gdy będzie autor będzie chciał wiele pomiarów zapisać do tego rejestru. Z Twoim rozwiązaniem przy każdym naciśnięciu przycisku będzie się czyścił rejestr powodując usunięcie poprzednich danych.
A co do rozwiązania Krzysztofa to problem będzie w momencie, gdy będzie autor będzie chciał wiele pomiarów zapisać do tego rejestru. Z Twoim rozwiązaniem przy każdym naciśnięciu przycisku będzie się czyścił rejestr powodując usunięcie poprzednich danych.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Czyszczenie tablicy
hmmm, rozwiazanie podane przez K. Szewczyka moze i jest logiczne, ale przy kazdym wykonaniu petli (przy kazdym uruchomieniu guzika "Zapis do tabeli") bedzie czyscil zawartosc tablic. Raczej nie oto chodzilo autorowi.
Proponowal bym zrobic maszyne stanow.
Proponowal bym zrobic maszyne stanow.
- Krzysztof Szewczyk
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
- Kontakt:
Czyszczenie tablicy
tzn teraz pętla wykonuje się raz, jeśli autor uznaje to za jeden cykl pomiarów i zmieni to na np. 1000 to będzie po problemie
-
Czyszczenie tablicy
No niby tak, ale malo elastyczne...
Dzięki Waszym podpowiedzią uzyskałem takie rozwiązanie:
Button "Nowa Seria TAK/NIE" (zmieniłem właciw. mechnicz) wpisuje pustą tablicę
Ale jak zrobić aby po wciśnięciu "Nowa Seria TAK/NIE" była pusta (zostawić tylko nagłówki HP33120A, f i U) zanim zrobię ZAPIS DO TABELI
Pozdro JATE
Button "Nowa Seria TAK/NIE" (zmieniłem właciw. mechnicz) wpisuje pustą tablicę
Ale jak zrobić aby po wciśnięciu "Nowa Seria TAK/NIE" była pusta (zostawić tylko nagłówki HP33120A, f i U) zanim zrobię ZAPIS DO TABELI
Pozdro JATE
- Załączniki
-
- tabela2_del.vi
- (16.71 KiB) Pobrany 367 razy
-
Proponuję następujące rozwiązanie.użycie przycisku 'Zapis do tabeli' spowoduje dodanie nowego rekordu, natomiast przycisk 'Nowa seria' czyści wszystkie dane poza nagłówkami. Mam nadzieję, że o taki rezultat chodziło. Oczywiście jeśli program będzie pobierał dane z kontrolek a jako trigger'a będzie używał guzików to ładniejszym rozwiązaniem była by 'Event Structure' i może tabela zamiast tablicy (wtedy nagłówek można by zdefiniować na stałe a nie jako element tablicy danych).
- Załączniki
-
- tabela2_del.vi
- (9.2 KiB) Pobrany 282 razy
Certified LabVIEW Architect
Czyszczenie tablicy
Dzięki
właśnie oto mi chodziło.
Pozdrawiam Jate
właśnie oto mi chodziło.
Pozdrawiam Jate