Edycja kazdego z elementów boolean array
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Witam.
Prosił bym o pomoc lub wskazowki jak mozna stworzyc property node dla tablicy typu boolean.
Założenia:
-edycja boolean text kazdego z checboxow,
-ograniczenie liczby aktywnych checkboxow wg podnaj liczby,
-pobranie informacji o aktualnym stanie checkboxow.
Tak jak pisalem chciałbym wykorzystać do tego property node,ale z tego co szukalem i probowalem,to nie dla tablicy nie mam mozliwosci edycji kazdego z boolean text;/
Prosze o pomoc i pozdrawiam
Prosił bym o pomoc lub wskazowki jak mozna stworzyc property node dla tablicy typu boolean.
Założenia:
-edycja boolean text kazdego z checboxow,
-ograniczenie liczby aktywnych checkboxow wg podnaj liczby,
-pobranie informacji o aktualnym stanie checkboxow.
Tak jak pisalem chciałbym wykorzystać do tego property node,ale z tego co szukalem i probowalem,to nie dla tablicy nie mam mozliwosci edycji kazdego z boolean text;/
Prosze o pomoc i pozdrawiam
- Załączniki
-
- array button property node.vi
- Plik źródłowy
- (6.7 KiB) Pobrany 277 razy
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Witaj kolego.
Wydaje mi się, że wiem co chcesz osiągnąć, ale z tablicami to tego Ci się nie uda zrobić. Tablice to zbiór elementów o TYCH SAMYCH własnościach, dlatego nie można ustawić np. innego Boolean Text dla poszczególnych elementów tablicy. Jeśli chcesz coś takiego wykonać możesz np. skorzystać z klastrów.
Wyjaśnij nam bardziej szczegółowo, co planujesz zrobić a wtedy będziemy w stanie zaproponować jakieś rozwiązanie.
Wydaje mi się, że wiem co chcesz osiągnąć, ale z tablicami to tego Ci się nie uda zrobić. Tablice to zbiór elementów o TYCH SAMYCH własnościach, dlatego nie można ustawić np. innego Boolean Text dla poszczególnych elementów tablicy. Jeśli chcesz coś takiego wykonać możesz np. skorzystać z klastrów.
Wyjaśnij nam bardziej szczegółowo, co planujesz zrobić a wtedy będziemy w stanie zaproponować jakieś rozwiązanie.
-
Re: Edycja kazdego z elementów boolean array
Rozumiem... A wiec teraz zaczne mysleć nad klastrami.
Chodzi o to że te checkboxy chciałbym użyć jako wl/wyl wykresy,które są rysowane na jednym rysunku. Zalozmy ze mam 4 pliki z wykresami,i do kazdego wykresu jest informacja jaka czestotliwość,itd. i wlasnie te informacje chcialbym zawszec w boolean text jako string oraz mnieć możliwość wyboru rysowanych wykresów,tj. po odznaczeniu checkboxa wykres znika,ale jego nazwa zostaje w boolean text. Kazda infromacja bedzie inna,wiec musze miec dostep do kazdego z checkboxow. Po zaladowaniu nazwy do boolean text chcialbym aby uzytkownik mogl wl/wyl jakis wykres, czyli program musialby odczytac stan poszczegolnych checboxow.
Jeśli dalej nie przekazałem tego co mam na myśli,proszę pisać,wyjaśnie. Dziękuje,że nakierował mnie już Pan na klastry,a odsunął od tablic.
Chodzi o to że te checkboxy chciałbym użyć jako wl/wyl wykresy,które są rysowane na jednym rysunku. Zalozmy ze mam 4 pliki z wykresami,i do kazdego wykresu jest informacja jaka czestotliwość,itd. i wlasnie te informacje chcialbym zawszec w boolean text jako string oraz mnieć możliwość wyboru rysowanych wykresów,tj. po odznaczeniu checkboxa wykres znika,ale jego nazwa zostaje w boolean text. Kazda infromacja bedzie inna,wiec musze miec dostep do kazdego z checkboxow. Po zaladowaniu nazwy do boolean text chcialbym aby uzytkownik mogl wl/wyl jakis wykres, czyli program musialby odczytac stan poszczegolnych checboxow.
Jeśli dalej nie przekazałem tego co mam na myśli,proszę pisać,wyjaśnie. Dziękuje,że nakierował mnie już Pan na klastry,a odsunął od tablic.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Witam,
Może warto byłoby się zastanowić nad zastosowaniem ListBox'a z Symbolami. Po pierwsze funkcjonalnie byłoby to bardzo podobne. Po drugie lista wykresów byłaby dowolnego rozmiaru.
Może warto byłoby się zastanowić nad zastosowaniem ListBox'a z Symbolami. Po pierwsze funkcjonalnie byłoby to bardzo podobne. Po drugie lista wykresów byłaby dowolnego rozmiaru.
Certified LabVIEW Architect
-
Rozumiem,pytanie tylko jakim sposobem w listboxie zrobić wybor/zaznaczenie pozycji przez uzytkownika. Czy istnieje taka mozliwość aby stworzyc multilistbox i w pierszej kolumnie umiescic checkbox,lub cos podobnego? Musze mieć informacje zwrtoną jakie pozycje wybral/zaznaczyl uzytkownik.
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Symbole w MulticolumnListbox (czy w Listbox) są widoczne w pierwszej kolumnie. Za pomocą struktury Event można obsłużyć ich działanie, aby wyglądało to jak kontrolka CheckBox.shoko_gora pisze:Czy istnieje taka mozliwość aby stworzyc multilistbox i w pierszej kolumnie umiescic checkbox,lub cos podobnego? Musze mieć informacje zwrtoną jakie pozycje wybral/zaznaczyl uzytkownik.
Kilka miejsc gdzie możesz poczytać o używaniu symboli:
http://zone.ni.com/reference/en-XX/help ... o_listbox/
http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... 350055EB3A
W obsłudze zdarzenia Mouse Down na MLCB (multicolumnlistbox) możesz "wyciągnąć" informacje, czy kliknąłeś na symbolu, czy nie. Pozwoli Ci to potem wywołać jakąś akcję (np. odznacz/zaznacz Checkbox).
W razie problemów pisz. Będziemy pomagać.
-
Witam. Faktycznie,mial Pan racej,ze najlatwiej bedzie z listboxem.
Niestety nie wiem jak wyciagnać informacje o tym ktora pozycja zostala wyciagnieta. Jedyna informacja jaka znalazlem ktora moze w tym pomoc,to coords,ale jesli zmienie pozycje listoboxa,to bedzie to bezuzyteczne.
Niestety nie wiem jak wyciagnać informacje o tym ktora pozycja zostala wyciagnieta. Jedyna informacja jaka znalazlem ktora moze w tym pomoc,to coords,ale jesli zmienie pozycje listoboxa,to bedzie to bezuzyteczne.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Jeżeli aktywujesz dany wiersz to wartością listboxa będzie ten właśnie wiersz.
Natomiast gdybyś chciał obsłużyć event typu mouse down to event structure faktycznie zwróci współrzędne (jeśli dobrze kojarzę to relatywne w stosunku do górnego lewego rogu listboxa).
Trzeba wtedy użyć Metody dla listbox Point to Row i z niej otrzymasz wiersz który został aktywowany.
Natomiast gdybyś chciał obsłużyć event typu mouse down to event structure faktycznie zwróci współrzędne (jeśli dobrze kojarzę to relatywne w stosunku do górnego lewego rogu listboxa).
Trzeba wtedy użyć Metody dla listbox Point to Row i z niej otrzymasz wiersz który został aktywowany.
Ostatnio zmieniony 25 lip 2012 16:23 przez Gpiotr, łącznie zmieniany 1 raz.
Certified LabVIEW Architect
-
Gpiotr pisze:Jeżeli aktywujesz dany wiersz to wartością listboxa będzie ten właśnie wiersz.
Zrobione;) Dziekuje bardzo za naprowadzenie,teraz już sobie poradze z reszta tej listy;]