Oscyloskop TDS210 RS232

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
Jate
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Oscyloskop TDS210 RS232

Post autor: Jate »

Witam, próbuje rozwiązać następujący problem:
Oscyloskop Tektornix TDS 210 podłączyłem po RS 232 korzystając z gotowych bloczków dostępnych z NI drivers.
Po uruchomieniu pojawiają się błędy jak w załącznikach.

Program działa jeżeli w podprogramie Initialize jest włączony Tryb "Highlight Execution" wtedy nie ma błędów i otrzymuje wynik pomiaru

W normalnym trybie program zachowuje się jakby nie został wybrany odpowiedni port.

Szukając błędów:
- Measurment & Automation konfiguracja prawidłowa, port jest widoczny, test portu (IDN - otrzymuje info o typie przyrządu)
- NI VISA zainstalowane
- inne przyrządy (HP33120A, HP34401) na tym comie działają bez problemu
- próbowałem wstawić Waits pomiędzy poszczególnymi krokami i nic
Program DZIAŁA TYLKO przy "Żaróweczce" włączonej w podprogramie INITIALIZE
Macie jakiś pomysł ?
Pozdrawiam
Załączniki
Tektronix TDS 200 1000 2000 Series.zip
(705.76 KiB) Pobrany 384 razy
TDS_05_07.vi
(17.11 KiB) Pobrany 369 razy
panel2.jpg
Panel.jpg
diagram.jpg
reipold
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Re: Oscyloskop TDS210 RS232

Post autor: reipold »

Nie znam kompletnie LabVIEW ani nie miałem nawet okazji go zainstalować :-) Ale... na nos człowieka z pokrewnej dziedziny ...

Framing error oznacza, że źle są ustawione:

1. ilość bitów danych
2. parzystość lub jej brak
3. Ilość bitów stopu
4. prędkość transmisji

Tak sobie zbliżyłem te obrazki i masz tam te ikonki z napisami TDS1k. Ja znam doskonale Tektronixy i TDS210 to inny oscyloskop niż TDS1000.
Może mają inne ustawienia portu i inny protokół komunikacji ?

Ta machina RS-owa działa tak: Jest maszyna stanów i np masz 8N1 czyli po ciszy masz bit startu jako zero, dalej układ odlicza sobie do 9 i dziesiąty bit ma być zerem. Jak mu się nie zgodzi czasem to jest framing error. Czasem dane bajtu podpasują to błędu nie ma ale przeważnie po kilku bajtach jest framing error..

Sprawdź ustawienia portu dla komponentu i w instrukcji Tek'a.

Aha i jeszcze dopiszę. Framing error jest w stanie wykryć tylko odbiornik. Czyli jeżeli LabVIEW źle słyszy te dane to Tek mu je źle wysyła albo ty źle ustawiłeś odbiór. Transmisji w stronę LV->Tek'a nie raportuje, bo Tek pewnie tego nie rozumie co do niego ślesz i tak. Zresztą by ci odpowiedział i tak niezrozumiale.
Awatar użytkownika
Krzysztof Szewczyk
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Kontakt:

Oscyloskop TDS210 RS232

Post autor: Krzysztof Szewczyk »

sprawdz ustawienia com portu

Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ