Witam,
chciałbym się podłaczyć do tematu.
Przy okazji chciałmym sie przywitać, jestem poczatkującym użytkwnikiem Labview.
Mam za zadanie dokonanie pomiaru hałasu w kilku punktach jednocześnie w warunkach przemysłowych, zebranie danych i zapisanie wyników do pliku. Rozglądając się za dostępnymi rozwiązaniami doszedłem do wniosku, że najprostszym i najtańszym rozwiązaniem jest ustawienie kilku sonometrów i połączenie ich poprzez ich wyjścia liniowe z kartą pomiaru napięcia. Większość sonometrów ma wyjścia analogowe 10 mV/dB. Czy ma ktoś doświadczenie z tego typu pomiaramia?
pozdr, remi
Witaj. Nowy problem = nowy temat, bo potem nad wątkiem się nie da zapanować. Pitol
Pomiar hałasu - początki
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
- Kontakt:
Re: Pomiar hałasu - początki
Nie prościej byłoby operować na plikach wynikowych z sonometru? Co masz dokładnie zmierzyć? Jakie dane pomiarowe są Ci potrzebne?
Pomiar hałasu - początki
Muszę mierzyć poziom hałasu w siedmiu punktach jadącego pojazdu przy zadanej prędkości. Właściwie to medodę pomiaru już zrobiłem, program dokonuje odczytu, kiedy zostanie przekroczona i utrzymuje się przez zadany czas prędkość pojazdu. Prędkość jest czytana za pomocą karty CAN. Zastanawiam się tylko nad samym narzędziem do pomiaru hałasu. Moj pomysł był taki, żeby użyć siedmiu sonometrów montowanych w zadanych punktach przed jazdą. Odpadałby też wtedy problem z kalibracją jak w przypadku mikrofonów. Co otym sądzisż, może jest jakieś lepsze rozwiązanie?
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Pomiar hałasu - początki
Witaj
Wiem z doswiadczenia, ze pomiar halasu jest tematem dosc podchwytliwym.
A niby sonometr co wykorzystuje do pomiaru cisnienia dzwieku?? termometr??
Jezeli dane maja byc wykorzystane np, do obliczenia innych materialow izolacyjnych to musisz miec informacje, ktora "oktawa" musi byc zniwelowana.
Jezeli masz okreslona kubature (pomieszczenie, obiekt), to fajnie by bylo ustalic czasu tlumienia dla kazdej oktawy.
Masz zamiar badac (mierzyc) poziom halasu ze zrodla zewnetrznego czy wewnetrznego. Jak to drugie to fajnie by bylo dokonac pomiaru wibracji bo jest mozliwocs, ze obiekt sam generuje halas...
Normalnie, mozna by dlugo wymieniac...
(sry, za ewentualne przejezyczenia, w technicznym jezyku jestem lepszy po angielsku lub po dunsku. Masakra ile czlowiek zapomina jak go nie stosuje )
Wiem z doswiadczenia, ze pomiar halasu jest tematem dosc podchwytliwym.
A niby sonometr co wykorzystuje do pomiaru cisnienia dzwieku?? termometr??
Jezeli dane maja byc wykorzystane np, do obliczenia innych materialow izolacyjnych to musisz miec informacje, ktora "oktawa" musi byc zniwelowana.
Jezeli masz okreslona kubature (pomieszczenie, obiekt), to fajnie by bylo ustalic czasu tlumienia dla kazdej oktawy.
Masz zamiar badac (mierzyc) poziom halasu ze zrodla zewnetrznego czy wewnetrznego. Jak to drugie to fajnie by bylo dokonac pomiaru wibracji bo jest mozliwocs, ze obiekt sam generuje halas...
Normalnie, mozna by dlugo wymieniac...
(sry, za ewentualne przejezyczenia, w technicznym jezyku jestem lepszy po angielsku lub po dunsku. Masakra ile czlowiek zapomina jak go nie stosuje )
Pomiar hałasu - początki
Rozumiem remi, że cena nie gra roli? Jeżeli charakterystyka takiego sonometru Tobie odpowiada (zasięg, czułość, kierunkowość) to oczywiście można zastosować takie rozwiązanie. Oczywiście dobrze jest sprawdzić charakterystykę tego wyjścia 10mV, bo podejrzewam, że w tańszych urządzeniach mogą przetworniki nie być zbyt dokładne. Nie wspominając już, że atesty i odnawianie kalibracji to znowu kwestia $$$.
Ale zastosowanie też byś mógł opisać bardziej szczegółowo, ponieważ nie wiem czy te mikrofony mają być skierowane na pojazd czy od pojazdu? I dlaczego akurat 7pkt pomiaru? A jeśli od pojazu, to jakiego typu hałasów się spodziewasz, żeby je mierzyć? No i na dobrą sprawę nawet nie wiem czy pojazd=samochód czy może jakiś widlak jeżdżący po fabryce.
Aha, jeszcze jedna istotna rzecz - skoro układ ma być mobilny, to raczej nie wpakujesz do niego PCta;) Weź pod uwagę skąd brać zasilanie dla urządzeń i jak przekazywać wyniki pomiaru osobie odpowiedzialnej.
Ale zastosowanie też byś mógł opisać bardziej szczegółowo, ponieważ nie wiem czy te mikrofony mają być skierowane na pojazd czy od pojazdu? I dlaczego akurat 7pkt pomiaru? A jeśli od pojazu, to jakiego typu hałasów się spodziewasz, żeby je mierzyć? No i na dobrą sprawę nawet nie wiem czy pojazd=samochód czy może jakiś widlak jeżdżący po fabryce.
Aha, jeszcze jedna istotna rzecz - skoro układ ma być mobilny, to raczej nie wpakujesz do niego PCta;) Weź pod uwagę skąd brać zasilanie dla urządzeń i jak przekazywać wyniki pomiaru osobie odpowiedzialnej.
Re: Pomiar hałasu - początki
Gareth, jak zawsze cena gra rolę. Dlatego szukam rozwiązania optymalnego/zrównoważonego cenowo. Sam problem wziął się stąd, że w mojej firmie (fabryka autobusów) podczas jazdy probnej kontrolerzy muszą wykonać pomiar glośności w siedniu określonych punktach w pojeździe. Przy określonej prędkości. Bardzo trudno jest utrzymać stałą prękość (około 80 km/h) przez dłuższy czas, aż druga osoba wykona pomiary. Potem jeszcze trzeba wyniki przepisać do protokołu itp. Pomysł jest taki, żeby robić pomiar jednocześnie w siedmiu punktach, w momencie, kiedy auto osiąga zadaną prędkość. I wyniki pomiarów zapisywać do pliku, najlepiej w formie raportu. Tak się skałada, że mamy już obudowę ComactDaq USB i moduł CAN, który pozwala odczytać prędkość pojazdu i moduł NI 9221 do pomiaru napięcia i dwa sonometry. Zrobiłem program, który wykonuje pomiar tak jak chciałem. Przy użyciu tego co mam. Zasilanie brane jest z auta.
Zastanawiam sie tylko nad ostatecznym wyborem sprzętu do pomiaru. Z tego wygooglałem widzę dwie opcje:
1. Sonometry + moduł do pomiaru napięcia . W tym wypaku moduł, który mam i tak ma za małą dokładność. Musiałbym kupić coś o dokładniejszego. (Chociaż w czasie prób pomiar po uśrednieniu był taki sam, jak to co pokazywały sonometry). Poza tym używając sonometrów mam od razu nałożone filtry A lub C - (Chyba. Nie jest jasno napisane w dokumentacji, czy wyjście analogowe jest z korekcją).
2. Mikrofony +... no właśnie co? Tu nie mam doświadczenia. W ofercie NI jest NI 9234, ale ma 4 kanały i jest dość drogi.
Inna sprawa, że w przyszłości, możę okazać się, że od czasu do czasu będziemy potrzebować zrobic dokładniejszy pomiar do analizy...
Zastanawiam sie tylko nad ostatecznym wyborem sprzętu do pomiaru. Z tego wygooglałem widzę dwie opcje:
1. Sonometry + moduł do pomiaru napięcia . W tym wypaku moduł, który mam i tak ma za małą dokładność. Musiałbym kupić coś o dokładniejszego. (Chociaż w czasie prób pomiar po uśrednieniu był taki sam, jak to co pokazywały sonometry). Poza tym używając sonometrów mam od razu nałożone filtry A lub C - (Chyba. Nie jest jasno napisane w dokumentacji, czy wyjście analogowe jest z korekcją).
2. Mikrofony +... no właśnie co? Tu nie mam doświadczenia. W ofercie NI jest NI 9234, ale ma 4 kanały i jest dość drogi.
Inna sprawa, że w przyszłości, możę okazać się, że od czasu do czasu będziemy potrzebować zrobic dokładniejszy pomiar do analizy...
Pomiar hałasu - początki
Bazując na tym co napisałeś proponowałbym zastosowanie sonometrów z dataloggerami: coś takiego jak CEM DT-8852 (przy czym zaznaczam, że nie znam tego modelu, tylko to jest pierwszy jaki znalazłem). Przede wszystkim takie coś byłoby łatwo przenieść z jednego autobusu do drugiego, bez plątaniny kabli, podłączania zasilania, etc. Pomiar jest wraz z godziną, więc nie będzie problemów z synchronizacją urządzeń. No i nie musisz pisać osobnej aplikacji do obsługi wszystkiego (chyba, że z jakiś względów musisz taką napisać).
Tylko nie wiem o jakiej dokładności mowa? 10dB? 1dB? 0.1dB?
Czy wyście analogowe jest z korekcją czy bez to kwestia jednego telefonu do producenta:)
Co do drugiego rozwiązania, no to opcji masz dużo - różne sposoby wzmocnienia sygnału, różne mikrofony, różne sposoby przesyłania tego sygnału. Jeśli chodzi o mikrofon to może takie cacko jak Behringer ECM 8000 ? Co prawda nie zasugeruję Ci sposobu podłączenia tego mikrofonu do karty pomiarowej, bo moje doświadczenie się kończy na zbudowaniu prostego wzmacniacza do pojemnościowego mikrofonu pod atmegę:P
Tylko nie wiem o jakiej dokładności mowa? 10dB? 1dB? 0.1dB?
Czy wyście analogowe jest z korekcją czy bez to kwestia jednego telefonu do producenta:)
Co do drugiego rozwiązania, no to opcji masz dużo - różne sposoby wzmocnienia sygnału, różne mikrofony, różne sposoby przesyłania tego sygnału. Jeśli chodzi o mikrofon to może takie cacko jak Behringer ECM 8000 ? Co prawda nie zasugeruję Ci sposobu podłączenia tego mikrofonu do karty pomiarowej, bo moje doświadczenie się kończy na zbudowaniu prostego wzmacniacza do pojemnościowego mikrofonu pod atmegę:P