Porównywanie wartości wcześniejszej z nową:

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
lukasz_rze86
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Post autor: lukasz_rze86 »

Zrobiłem działający program sterujący do generatora problem polega na tym, że mi się w nim zapycha bufor dla tego próbuję wysyłać mu kod sterujący tylko wtedy kiedy się zmieni. Porobiłem sobie pętle tylko nie wiem jak zrobić porównanie kodu sterującego wcześniejszego z nowo zainicjowanym. Myślałem nad jakąś biblioteką danych lub pamięcią wirtualną.

[img]src=http://www.sendspace.pl/file/pic/01a713 ... 12d3fc94/3[/img]

Z znaczone czerwonym kółkiem miejsce to za pomocą eqwala chce porównywać kod wcześniejszy z nową wartością tylko nie wiem jak uzyskać wcześniejszą wartość do równania dla tego myślałem o jakiejś pamięci wirtualnej pętli tylko ze pętla przy wartości fals blokuje. Jeszcze się tak dobrze nie obyłem z programem, żeby to samemu zrobić dla tego proszę o pomoc. Moje pytanie to jak zrobić jakąś pamięć, która by zezwoliła na ta takie porównywanie.
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Post autor: Pitol »

"Pamięć wirtualną" możesz zrealizować za pomocą rejestrów przesuwnych w pętli While. Do poczytania na googlach, albo poszukania na forum. Było sporo razy już.
Więcej na podstawie tego screena powiedzieć się nie da.
ObrazekObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj
Garreth
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Post autor: Garreth »

Od siebie polecę jeszcze uporządkowanie tego kodu tak, aby był wykonywany "od lewej do prawej", bo odstawisz program na tydzień i później nie będziesz nic z niego wiedział, nie mówiąc już, że nie nadaje się to do jakiejkolwiek prezentacji:) Tak samo łatwiej jest użytkownikom tego forum analizować kod jeżeli jest czytelny.
Czasem czas nagli z wykonaniem pewnych rzeczy, ale warto nabyć nawyk takiego ustawiania bloczków. Gdy się czasu ma więcej, to dobrze jest poukładać "powyginane" kabelki, upewnić się, że nic nie jest zakryte, dodać etykiety na kable i komentarze.
ODPOWIEDZ