Dwie zmienne na jednym wykresie.

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Kistler
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Dwie zmienne na jednym wykresie.

Post autor: Kistler »

Mam dane trzy tablicę. Jedna z nich to wartości na osi X, kolejne dwie zawierają wartości, które chcę przedstawić. Gdy miałem przedstawić jedną wartość robiłem tak jak w pliku w załączniku. Czy możliwe jest w podobny sposób przedstawienie dwóch zmiennych na wykresie?
Załączniki
wykres.vi
(9.46 KiB) Pobrany 240 razy
may
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: Dwie zmienne na jednym wykresie.

Post autor: may »

Należy zbudować tablicę wykresów xy. Dokładny opis twojego problemu znajdziesz się gdy włączysz pomoc kontekstową (Ctrl H) i najedziesz na terminal wykresu na schemacie blokowym. (Korzystamy z pomocy wbudowanej w LabVIEW, ona jest naprawdę pomocna i nie gryzie). Więcej przykładów wielu serii danych na jednym wykresie znajdziesz uruchamiając example findera (Help -> Find Example) i znajdując "XY Graph.vi" oraz "XY Multi Plot.vi".
W załączniku "twój" vi, uzupełniony o drugą tablicę danych.
Załączniki
wykres.vi
(10.37 KiB) Pobrany 255 razy
Ostatnio zmieniony 27 maja 2012 01:43 przez may, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Kistler
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Re: Dwie zmienne na jednym wykresie.

Post autor: Kistler »

Dzięki wielkie. Często korzystam z pomocy, ale w tym prostym problemie nie mogłem niestety nic znaleźć. Może dlatego, że sporo czasu dziś poświęciłem LabView i trochę mnie to zmęczyło. :)
ODPOWIEDZ